Podcast „Wspólna kuchnia”, s. 1, odc. 6: Międzykulturowo z Krzysztofem Nowińskim i Vladem Grynem

Vlad Gryn i Krzysztof Nowiński podsumowują spotkania odbywające się w ramach warsztatów „Wspólnej kuchni”. Dzielą się towarzyszącymi im rodzinnymi tradycjami kulinarnymi, ale też nowymi zwyczajami – kuchnią, która powstaje na styku kultur. Zapraszają do poznania sposobów na budowanie wspólnoty i tłumaczą, dlaczego potrzebujemy integracji bardziej niż kiedykolwiek. Czym jest dla nich wspólna kuchnia? Jak rozumieć tradycję? Co może dać jej kultywowanie? Co robić na co dzień, żeby przyczyniać się do budowania integracji społecznej i bezpiecznego społeczeństwa?
Vlad Gryn – wolontariusz, działacz. Od początku pełnej inwazji Rosji na Ukrainę aktywnie współpracuje z Blyzkist i Solidarnym Domem Kultury „Słonecznik”. Wraz z przyjaciółmi współinicjował kolektyw charytatywny Galas, którego głównym celem jest zbieranie środków dla Ukrainy poprzez organizację imprez rozrywkowych i integracyjnych.
Krzysztof Nowiński – adwokat, karnista, aktywista. Zawodowo zajmuje się prawem karnym, dużą część jego działalności pochłania aktywizm. Występował w licznych procesach aktywistów i aktywistek, dziennikarzy i dziennikarek oskarżanych/pozywanych o zniesławienie i naruszenie dóbr osobistych. Reprezentuje aktywistów i aktywistki, którzy niosą pomoc humanitarną na granicy polsko-białoruskiej. Członek zarządu Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”, gdzie zajmuje się kwestiami formalnoprawnymi, umowami i partnerstwami strategicznymi. „Wspólna kuchnia” to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa.
Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach. W podcaście poznaliśmy potrawy, przepisy, smaki nie tylko regionalnych potraw z różnych części świata, ale przede wszystkim tradycję, która za nimi stoi. Projekt „Wspólna kuchnia” realizowany jest przez kolektyw Galas w ramach rezydencji w Zamku Ujazdowskim w Warszawie we współpracy z Fundacją Małgosi Braunek „Bądź” ze szczególnym wsparciem redakcji „Vogue Polska”.
Podcastu „Wspólna kuchnia” możesz posłuchać na platformach Spotify, Apple Podcasts oraz oglądać na YouTube.
Zobacz także:
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.