Znaleziono 0 artykułów
19.06.2024

Przepis Gawła Czajki na uwielbiane przez wszystkich canelé z kremem pistacjowym

19.06.2024
(Fot. Archiwum autora)

Canelé zachwycają cały świat. Historia tego francuskiego słodkiego przysmaku sięga przełomu wieków XVII i XVIII. Ich cechy charakterystyczne to konkretnie przypalony wierzch i wilgotne wnętrze. Lekką, jakże pożądaną gorycz brzegów canelé przełamałem słodkim kremem pistacjowym. Całość obezwładnia. Sam przepis nie jest trudny i przy uwzględnieniu kilku wskazówek z łatwością przygotujemy go w domu.

Proponując receptury mniej skomplikowane, takie jak ta, zachęcam do samodzielnego gotowania.

(Fot. Archiwum autora)

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 120 g mąki
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 70 g masła 
  • 250 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 70 ml rumu
  • szczypta soli

Krem pistacjowy:

  • tabliczka białej czekolady
  • 70 g pasty pistacjowej 100%
  • garść pistacji 
(Fot. Archiwum autora)

Jak to zrobić?

Do podgrzanego mleka wrzucamy laskę wanilii, przekrojoną na pół, i 50 g masła. Gotujemy 7 minut na małym ogniu. Wyciągamy laskę wanilii, nożem ściągamy ziarenka, które wrzucamy do garnka. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 

(Fot. Archiwum autora)

Do miski wrzucamy 2 jajka i 2 żółtka oraz cukier puder, który przesiewamy przez sitko. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, 70 ml rumu i szczyptę soli. Wlewamy przez sitko nasze mleko z masłem i wanilią. Całość porządnie ręcznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny (ewentualnie na noc). 

(Fot. Archiwum autora)

Foremki do canelé smarujemy rozpuszczonym masłem, wlewamy masę, pozostawiając 0,5 do 1 cm miejsca na urośnięcie ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni na 10 minut, następnie pieczemy 50 minut już w 190 stopniach. Upieczone canelé studzimy i wyjmujemy z foremek.

Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (większy garnek z wrzątkiem, a w nim mniejszy garnek, otoczony wodą) i dodajemy pastę pistacjową. Mieszamy. W gotowym kremie zanurzamy spody canelé, a potem obtaczamy je pokruszonymi pistacjami.

Gaweł Czajka
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Przepis Gawła Czajki na uwielbiane przez wszystkich canelé z kremem pistacjowym
Proszę czekać..
Zamknij