Pasta i basta! Przepis Gawła Czajki na jesienny makaron z pieczonymi warzywami i halloumi
Przepadam za produktami sezonowymi. Kiedy tworzę kolejne dania, przechadzam się po sopockim ryneczku w poszukiwaniu warzyw i owoców. Nie boję się łączyć ich ze sobą w nietuzinkowy mariaż słonego ze słodkim. Dziś bierzemy na warsztat jesienne plony skąpane w dobrej oliwie, do których dodamy ulubiony makaron. Pieczone warzywa i owoce uwalniają niepowtarzalny smak i aromat, a i wyjątkowo cieszą oczy.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
300 g obranej dyni
3 figi pokrojone na cztery części
150 g marchewki pokrojonej w słupki (albo młode marchewki)
obrane ząbki czosnku z jednej główki
200 g sera halloumi
600-700 g ulubionego makaronu
konkretna szczypta soli, pieprzu i oregano
Jak to zrobić?
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: pokrojoną dynię, figi, marchewkę, obrane ząbki czosnku i halloumi. Wszystko konkretnie skrapiamy oliwą, posypujemy większą szczyptą soli, pieprzu i oregano. Całość pieczmy 30 minut w 190 stopniach.
W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron według wskazówek na opakowaniu. Następnie wrzucamy makaron do upieczonych warzyw i sera w oliwie. Delikatnie mieszamy, chwilę oglądamy i zajadamy. Smacznego!
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.