Znaleziono 0 artykułów
26.11.2019

Żółty przewodnik Gault&Millau 2020: Najlepsi szefowie kuchni wybrani

26.11.2019
(Fot. Getty Images)

Żeby powstał, inspektorzy kulinarni musieli zjeść 10 tysięcy dań. – To chyba najbardziej kaloryczna publikacja świata – zażartowała Justyna Adamczyk, redaktor naczelna żółtego przewodnika. Wczoraj w warszawskiej hali Expo XXI odbyła się uroczysta premiera szóstego już polskiego przewodnika Gault&Millau. Podczas gali wręczono także nagrody dla najlepszych szefów kuchni.

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Od tego czasu stale wyznacza kulinarne trendy i standardy. Najlepsze restauracje oznaczone są w nim kucharskimi czapkami – im ich więcej, tym wyższa ranga lokalu i poziom serwowanych w nim dań. Polska edycja działa od 2015 roku, od niedawna także w wersji elektronicznej. Fani kulinariów od kilku miesięcy mogą zainstalować sobie bezpłatną aplikację mobilną – nowa formuła różni się jednak nieco od wersji analogowej.

Ze względu na rosnącą objętość przewodnika z żalem pożegnaliśmy się z drukowaniem rekomendacji produktów regionalnych i miejsc zakupowych. To jedna z moich ulubionych kategorii, a Polska była jedynym krajem, gdzie była drukowana. Na pocieszenie zdradzę, że obecnie czekamy na nową wersję aplikacji, która pozwoli nam prezentować rekomendacje produktów i miejsc zakupowych w  wydaniu onlinepowiedziała Adamczyk.

W drukowanym przewodniku Gault&Millau, którego wygląd nieco odświeżono, poszerzono za to zakładkę POP z nieformalnymi lokalami – zwiększyła się więc liczba polecanych kawiarni, cukierni i barów. 

Szefowie kuchni nagrodzeni przez Gault&Millau  (Fot. Materiały prasowe)

Przy okazji premiery żółtego przewodnika nagrodzono najlepszych szefów kuchni. Mistrzem okazał się Darek Barański, odpowiadający za kuchnie w restauracjach Warszawska i Szóstka. Szefem Jutra został Łukasz Budzik (Restauracja Mennicza Fusion, Wrocław), najlepszym Szefem Kuchni Tradycyjnej – Rafał Kowalczyk (Stary Dom, Warszawa), a najlepszą szefową kuchni – Flavia Borawska (Opasły Tom, Warszawa). W kategorii Młody Talent zwyciężył Rafał Grzegorzek, który przy okazji odbioru nagrody ogłosił swoje przejście z restauracji Dekompresja do Dworzyska (Szczawno-Zdrój).

Agata Wojtczak
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Żółty przewodnik Gault&Millau 2020: Najlepsi szefowie kuchni wybrani
Proszę czekać..
Zamknij