Michał Korkosz – Rozkoszny, znany czytelniczkom Vogue.pl, został nagrodzony przez Prix de la Littérature Gastronomique za debiutancką książkę „Rozkoszne”.
Autor jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce rozkoszny.pl, zdobywca nagród amerykańskiego magazynu „Saveur” – Michał Korkosz jest dobrze znany czytelniczkom i czytelnikom Vogue.pl. Jego przepisy regularnie publikujemy w aplikacji Vogue Polska. Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu wyróżniła Prix de la Littérature Gastronomique jego książkę „Fresh From Poland” i jej polską edycję „Rozkoszne”. – To nagroda „dla autorów wybitnych pozycji literackich o tematyce kulinarnej” Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu. Czuję się, jakbym dostał gwiazdkę Michelin! – napisał na Instagramie.
Korkosz wydał „Rozkoszne” pod koniec października 2020 roku. Tradycyjne potrawy kuchni polskiej, których uczył się pod okiem mamy i babci już w dzieciństwie, odzwierciedlił na własny i wegetariański sposób. W rozmowie z redaktorką Vogue.pl Julią Właszczuk mówił wówczas: – Potrawy, które gotowały nasze babcie, nadal mogą być ekscytujące. Wystarczą małe zmiany, np. robiąc leniwe, poczciwe kluchy, dodajmy do nich trochę cytryny. Dzięki temu nabiorą lekkości i świeżości. We „Fresh From Poland” i „Rozkosznych” chciałem połączyć te dwie polskie kuchnie – przeszłości i przyszłości – w jedno.
A już w najbliższą sobotę zapraszamy was na live cooking z udziałem Rozkosznego. Razem upieczemy tęczowe ciasteczka. Pełen program Pride Weekend z "Vogue Polska" znajdziecie pod linkiem.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.