Kiedy pomyślimy o wigilijnym stole, wśród dań jako jedno z pierwszych przychodzi na myśl karp. Nie wszyscy go kochają, ale może dlatego, że najczęściej przygotowywany jest na jeden sposób. Chciałbym odczarować świątecznego karpia – według mojego autorskiego przepisu pieczony jest w miodzie, cynamonie i migdałach.
Karp pieczony w miodzie, cynamonie i płatkach migdałowych
Składniki:
6 dzwonków karpia
150 g mąki pszennej
3 jajka
sól, pieprz
100 g masła
100 ml miodu
½ łyżeczki cynamonu
płatki migdałowe
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Karpia dokładnie oczyść, przemyj pod bieżącą wodą i osusz. Tak przygotowanego zanurz najpierw w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w mące. Zrób tak ze wszystkimi kawałkami ryby.
2. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i podsmaż na nim kawałki karpia, na dosyć mocnym ogniu, aby szybko stał się rumiany.
3. Tak przygotowanego przełóż do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło, miód i cynamon. Następnie przelej całą jego zawartość na kawałki ryby.
4. Wierzch posyp płatkami migdałowymi i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.