Uwielbiają próbować nowych smaków, doceniają kulinarne eksperymenty i marzą o podróżach śladem ukochanych potraw. Foodies bywają wybredni, ale znaleźliśmy prezenty, którym nie oprze się żaden smakosz.
Gorąca czekolada
Propozycja dla bardzo stylowych foodies? Asymetryczna sukienka na ramiączkach w kolorze gorącej czekolady lub koszulowa kreacja z wycięciem w odcieniu słodkiego karmelu. Oczywiście od Jacquemus. Projekty Francuza cieszą się niesłabnącą popularnością, a wszystko, czego dotknie, zamienia się w złoto. Wystarczy spojrzeć na sukces jego paryskiej kwiaciarni, różowego butiku stylizowanego na automat czy kawiarni La Citron inspirowanej kuchnią i krajobrazem francuskiego południa. Wygląda na to, że projektant również należy do dumnego grona smakoszy.
Świat śladami wina
Choć Natural Rascal, czyli projekt winiarski architektki Dominiki Buck i producenta filmowego Radka Drabika, działa od niespełna roku, już zapewnił sobie status jednego z ważnych adresów na warszawskiej mapie kulinarnej. Podobnie jak nowo otwarty Bar Rascal. W obu konceptach znajdziemy setki win w najróżniejszych odsłonach – od klasyków z Francji czy Włoch, po eksperymentalne propozycje ze Słowacji czy Austrii. Zespół Rascali chętnie pomoże w skompletowaniu idealnego, świątecznego zestawu dla aspirującego sommeliera.
Spotkanie z przyjaciółmi
Piękna świeca to zawsze dobry pomysł na świąteczny upominek. W wydaniu dla smakoszy polecamy tę od francuskiej marki Lola James Harper. Aromatyczną świecę wymyślił Rami Mekdachi, gdy jego przyjaciółka Teta po raz kolejny poczęstowała go „białą kawą”, czyli naparem z kwiatu pomarańczy i miodu. Mekdachi postanowił stworzyć zapach z myślą o takich popołudniach. Efektem jego pracy jest świeca The White Coffee on Teta Balcony, która nie tylko pięknie pachnie, lecz także pięknie wygląda. Świeca jest dostępna na stronie The Odder Side.
But first, coffee!
Propozycja dla prawdziwych kawoszy. Czym byłby poranek bez filiżanki ulubionej kawy? Bez względu na to, czy zaprzyjaźniony smakosz jest zwolennikiem klasycznego cappuccino czy aromatycznego dripa, przyda mu się piękna filiżanka. Na przykład z wrocławskiego studia ceramicznego Makaki. W kolekcji marki znajdziemy piękne gliniane czarki z kamionki. Czarki są robione ręcznie, dzięki temu każda z nich jest unikatowa. Porada: zamawiając czarkę wybraną na prezent, warto dorzucić jedną więcej dla siebie.
Prywatny szef kuchni
Może zabrzmi to jak oczywistość, ale choć każdy foodie lubi jeść, nie każdy lubi gotować. Z myślą o nich Maczfit proponuje wyjątkowy voucher na jedną z 12 gotowych diet opracowanych przez ekspertów marki oraz diety, które pozwolą obdarowanej osobie skomponować własny jadłospis w zależności od jej potrzeb i preferencji. To idealny prezent dla tych, którzy cenią sobie smak i najwyższej jakości składniki. Voucher od Maczfit to gwarancja nie tylko kulinarnych doznań, lecz także większej ilości wolnego czasu dla siebie. Zestaw idealny!
Dla planety
Wielkie zmiany zaczynają się… w kuchni. Nowa książka Anny Jones „Jeden garnek, jedna planeta” to zbiór ponad 200 pysznych i prostych przepisów – od klasycznych dań, po wymyślne desery, które autorka przeplata wskazówkami, jak gotować zgodnie z regułami zrównoważonego rozwoju. To pozycja obowiązkowa dla tych, którzy starają się zmieniać nawyki z myślą o przyszłości planety.
Bonus? Być może pod wpływem lektury smakosz zdecyduje się urządzić zrównoważoną ucztę, na którą nas zaprosi, a my będziemy mogli posmakować tych wszystkich pyszności.
Podano do stołu
Przyjęło się mówić, że ludzie mody nie jedzą. To nieprawda, o czym najlepiej świadczą liczne inspiracje, które z kuchni zawędrowały aż na wybiegi. Bogactwo kulinarnego świata było również punktem wyjścia do pracy nad nową kolekcją projektantów Maar. „Podano do stołu” to bardziej lub mniej dosłowna opowieść o jedzeniu, które zamiast do schrupania przeznaczone jest do noszenia. To zbiór misternie wykonanych form – są tu pierścionki, które rozlewają się na palcu niczym śmietanka, są sygnety homary, a także zawieszki banany, które można nosić pojedynczo lub w grupach, tworząc kiście.
Smakowity zapach
Branża beauty również chętnie czerpie z kuchni, co widać na przykład w odżywczych kremach z alg, maseczkach ze śluzu ślimaka czy unikatowych zapachach na bazie przypraw. Zafascynowana bogactwem kulinarnego świata marka Victorinox stworzyła wyjątkowe perfumy w oparciu o ciepłe nuty białej herbaty, ekologicznej wanilii i pomarańczy, wzbogacone o akcenty eukaliptusa, białego piżma i tonkowca wonnego. Subtelna mieszanka First Snow przywodzi na myśl niespieszne, świąteczne poranki z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem domowego ciasta, gdy za oknem prószy pierwszy śnieg. To zapach, który otula. W sam raz dla ukochanej osoby.
Buty (z) przyszłości
Grzyby to nie tylko kulinarne przysmaki, lecz także fascynujące organizmy, których niezwykłe zdolności są ostatnio w centrum zainteresowania naukowców z wielu dziedzin. Ich królestwo może się również okazać inspirujące dla świata mody. Okazuje się, że po odpowiedniej obróbce grzyby mogą pełnić funkcję… ekologicznej alternatywy dla skóry. Udowodniła to marka adidas, która w kwietniu zaprezentowała nową odsłonę kultowego modelu Stan Smith. Te w wersji Mylo to pierwsze buty ze skóry z grzybów, które łączą wymiar ekologiczny z ponadczasowym designem tenisówek.
Miód prosto od pszczoły
Choć niepozorne, pszczoły są ważnym elementem ekosystemu. Dzięki ich pracy możemy cieszyć się, m.in. sezonowymi przysmakami. Od dobrobytu pszczół zależy przyszłość nas wszystkich. Wiedzą o tym pszczelarze Pasieki Rodziny Sadowskich, którzy troskliwie opiekują się swoimi podopiecznymi. Pszczoły odwdzięczają się im najwyższej jakości miodem, który jest równie pyszny, co zdrowy. W ofercie marki znajdziemy miody tradycyjne i smakowe, dostępne również w pięknie opakowanych zestawach świątecznych. To idealny prezent dla tych, którzy cenią sobie smaki natury, a los planety nie jest im obojętny.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.