Żeby napisać tę książkę, słynny mięsożerca przez osiem lat podróżował po całym świecie, zbierał inspiracje i eksperymentował z produktami i technikami. Dziś przyznaje, że to doświadczenie było dla niego kreatywnym wyzwaniem – Wspólnym mianownikiem tych potraw nie jest brak mięsa, tylko bogactwo smaków, kolorów i kombinacji – mówi.
„Wege. Łatwe i smaczne dania dla każdego” to kompendium przystępnej roślinnej kuchni w nowoczesnym pełnym wydaniu, z orientalnymi przyprawami i zaskakującymi połączeniami. Z założenia publikacja adresowana jest do osób, które ze względu na poglądy, zdrowie albo ekologię ograniczają spożycie mięsa, jak i wszystkich otwartych na ciekawą pełną warzyw kuchnię. Jak każdą książkę Jamiego „Wege” charakteryzuje przejrzysta konstrukcja z praktycznym podziałem na rozdziały: brunche, przekąski, przegryzki na przyjęcie oraz zupy, sałatki i makarony.
Śródziemnomorski ryż z warzywami, zielone pesto, tapenada, kremowa mozzarella z bazylią
4 porcje, 45 minut
Składniki: 300 g ryżu basmati, 1 mała czerwona cebula, 1 cukinia, 4 dojrzałe pomidory w różnych kolorach, 4 łyżki zielonego pesto, oliwa, 8 ciemnych oliwek (z pestkami), biały ocet winny, oliwa z pierwszego tłoczenia, 4 gałązki świeżej bazylii, 60 g mozzarelli
Mocno rozgrzej grill w piekarniku. Wsyp ryż do brytfanny o wymiarach 25 cm x 35 cm (możesz też użyć dużego, płytkiego żaroodpornego rondla lub okrągłej foremki, takiej jak na zdjęciu). Zalej ryż 650 ml osolonego wrzątku, postaw na średnim ogniu i gotuj 12 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie wyłącz palnik. Obierz cebulę, pokrój ją razem z cukinią na cienkie plasterki nożem albo na mandolinie (uważaj na palce!). Pomidory pokrój na cienkie plasterki.
Zrób na ryżu kleksy pesto (jeśli chcesz przyrządzić własne, przepis znajdziesz na s. 90), a następnie układaj na nim warstwy warzyw: najpierw cebuli, potem cukinii, a na końcu pomidorów. Plasterki rozmieść tak, żeby lekko na siebie nachodziły. Procedurę powtarzaj, układając okręgi warzyw coraz bliżej środka (posiłkuj się zdjęciem – wzór wygląda na skomplikowany, ale wcale taki nie jest). Skrop warzywa 2 łyżkami oliwy i oprósz pieprzem, a następnie wstaw zapiekankę na środkową półkę piekarnika i piecz 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Przygotuj tapenadę: wydryluj oliwki, bardzo drobno je posiekaj, wlej do nich 1⁄2 łyżki octu i 1⁄2 łyżki oliwy, a następnie wszystko wymieszaj. Przed podaniem posyp zapiekankę listkami bazylii i kawałkami mozzarelli, a potem udekoruj kleksami tapenady.
Rada: Warzywa kroi się tu na bardzo cienkie plasterki, więc możesz użyć czegokolwiek – marchewek mini, fenkułu, bakłażana, buraków. Wybierz to, na co akurat jest sezon.
Żeby danie było wegetariańskie, użyj wegetariańskiego pesto.
Kalorie: 522 kcal
tłuszcze 26,4 g (tł. nasycone 5,8 g), białka 11,9 g, węglowodany 63,4 g, cukier 5,7 g, sól 1,5 g, błonnik 3,2 g
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Wege” wydanej przez Insignis Media
©Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg).
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.