Specjalnie dla nas specjalistka od zdrowej diety stworzyła przepisy na lekkie, pyszne i zdrowe potrawy na święta. Śniadanie wielkanocne to świetna okazja, żeby spróbować czegoś nowego. I przekonać się, że wspólne gotowanie to rytuał, który zbliża do siebie całą rodzinę.
Jajka faszerowane na zielono
SKŁADNIKI:
• 2 łyżki domowego majonezu • 2 garści baby szpinaku
• 2 łyżki świeżej bazylii
• 2 łyżki koperku
• łyżka Lio Shake Jarmuż
• ząbek czosnku
• kilka kropli oliwy z oliwek • 6 jajek
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki za wyjątkiem jaj zblendować.
2. Jajka ugotować.
3. Żółtka dodać do farszu i ponownie zblendować.
4. Farsz doprawić solą i pieprzem.
5. Gotową masą faszerować białka jaj.
Mazurek daktylowo-czekoladowy
SKŁADNIKI:
100 g mąki owsianej
100 g mąki ryżowej
30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
70 ml syropu klonowego/miodu
80 mg masła klarowanego
szklanka daktyli
2 łyżki kakao
puszka mleczka kokosowego
kilka sztuk jagód goji
garść chipsów kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Rozgrzać piekarnik do 180oC.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Dodać syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto.
5. Ciasto przełożyć do formy i piec około 15 minut.
6. Daktyle namoczyć we wrzątku.
7. Następnie daktyle zblendować z mleczkiem kokosowym i kakao.
8. Na ciasto wyłożyć masę z daktyli i udekorować jagodami goji i chipsami kokosowymi.
Więcej zdrowych pomysłów na święta (w tym wegetariański żurek i pasztet, chłodnik z buraków z jajem, a także bezglutenowe ciasta) na blogu Healthy Plan by Ann.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.