Jego nazwisko kojarzy się z kuchnią molekularną, ale zanim się z nią związał, zgłębiał tajniki kuchni polskiej. Jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie Wojciech Modest Amaro w nowej restauracji sięgnie do rodzimych smaków. Już wiosną w Zakopanem.
Wojciech Modest Amaro uczył się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adrià, a niedawno sam znalazł się na liście 100 najlepszych kucharzy świata w rankingu The Best Chef Awards. W 2013 roku jego restauracja Atelier Amaro zdobyła (pierwszą w Polsce) gwiazdkę Michelin. Amaro jest także autorem kilku książek kucharskich.
Już w marcu 2020 roku otwiera drugą restaurację. Heart by Amaro powstanie w Zakopanem w nowym, pięciogwiazdkowym hotelu Nosalowy Park Hotel & SPA. To wynik współpracy szefa kuchni z zakopiańską Grupą Nosalowy.
Co zjemy w Heart by Amaro? Wojciech Modest Amaro nie zdradza konkretów: – To projekt płynący z serca, bardzo osobisty, niemający porównania z żadnym z moich dotychczasowych przedsięwzięć. Absolutna nowość na polskim rynku restauracyjnym, miejsce celebrowania radości z jedzenia, dzielenia się nim.
Wiadomo jednak, że w karcie Heart by Amaro znajdą się smaki inspirowane kuchnią zakopiańską, dania do podziału oraz specjalne menu dla dzieci „Palce Lizać” oparte wyłącznie na produktach ekologicznych. Koncepcja restauracji, podobnie jak hotelu Nosalowy Park, nawiązywać ma do tradycji, ale w nowoczesnym wydaniu. Jak mówi Wojciech Modest Amaro, jego nowa restauracja powstaje z miłości do natury i gór: – Wyruszam w drogę, aby zapomnieć wszystko, co wiem o tych górach. To przecież niedaleko, ale mam wrażenie, że jadę tu całe życie, od dzieciństwa. Jadę, aby znaleźć własną ścieżkę obok wydeptanych szlaków.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.