Prawidłowo zbilansowana dieta jest nie tylko kluczem do zdrowia, lecz także dobrego wyglądu – przekonuje dietetyk kliniczny Monika Wodyczko. Jakich witamin, minerałów i składników dostarczać organizmowi, by cieszyć się zdrową cerą i pięknym ciałem?
Beta-karoten
Zawarty w warzywach i owocach karetonoid zbawiennie wpływa na urodę. Szczególnie łaskawy dla skóry, nadaje jej piękny odcień. Beta-karoten jest również odpowiedzialny za stymulację produkcji włókien kolagenowych, poprawiając jędrność skóry. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym usuwa z organizmu wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia. Szczególnie bogata w beta-karoten jest marchew, do równie wartościowych źródeł należą też bakłażan, brokuł, pomidor, dynia, brzoskwinia, mango czy morela.
Białko
Keratyna, kolagen i elastyna to białka odpowiedzialne za budowę skóry, włosów i paznokci. Ich odpowiednia ilość w organizmie pomaga zachować skórze jędrność. Za dobre białka uważa się te, które nie zawierają nadmiernej ilości kalorii i tłuszczu. Znajdziemy je w jajkach, roślinach strączkowych, takich jak ciecierzyca czy soczewica, dobrej jakości nabiale, rybach, tofu i orzechach.
Cynk
Zdaniem Moniki Wodyczko, chcąc zadbać o dobrą kondycję i prawidłowe odżywienie całego organizmu, nie można zapominać o cynku, w który obfitują, m.in. pestki dyni, grzyby, owoce morza, mięso, żółte sery, quinoa oraz warzywa strączkowe. Cynk posiada właściwości regenerujące skórę i włosy, dzięki którym uszkodzenia i ubytki ulegają odbudowie. Jest również odpowiedzialny za hamowanie szkodliwego wpływu wolnych rodników. Biorąc udział w metabolizmie białek, pozwala z kolei cieszyć się mocnymi paznokciami.
Krzem
– By cieszyć się pięknym wyglądem, szczególnie polecam sięgać po produkty bogate w krzem, który znajdziemy w pełnoziarnistych zbożach, pokrzywie i skrzypie – mówi Monika Wodyczko. Krzem zapobiega wiotczeniu skóry, spowalniając proces pojawiania się zmarszczek, wspomaga też leczenie zmian skórnych, takich jak trądzik, liszaj czy egzema. Ponadto, pozytywnie wpływa na paznokcie, które wzmacnia i sprzyja ich wzrostowi.
Miedź
Miedź jest trzecim z najliczniej występujących w organizmie pierwiastków śladowych. Wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, poprawiając jędrność i elastyczność skóry oraz wypłycając głębokie zmarszczki. Odgrywa też istotną rolę przy produkcji kwasu hialuronowego. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, miedź wspiera proces gojenia się ran i regeneracji zmian skórnych, a także wspiera naprawę uszkodzonej bariery ochronnej skóry. Co jeść, by zapewnić organizmowi jego optymalną dawkę? Do najbardziej wartościowych źródeł miedzi zalicza się wątróbkę drobiową i cielęcą, ostrygi, suszone pomidory, płatki owsiane, ziarna sezamu, pestki dyni i gorzką czekoladę.
Siarka
Siarka, obok cynku i krzemu, jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu włosów i paznokci. Hamuje też procesy starzenia się skóry, a odgrywając bardzo ważną rolę w procesie regeneracji naskórka, jest niezwykle pomocna w leczeniu trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy i egzemy. Wśród produktów bogatych w siarkę, na szczególną uwagę zasługują chude mięso, ryby, jaja, cebula, czosnek, kapusta, brokuł i kalafior – podpowiada dietetyk.
Witamina A
Ukryta w warzywach i owocach o żółtej, pomarańczowej i zielonej barwie, produktach mlecznych, podrobach oraz rybach, pobudza wzrost tkanki nabłonkowej skóry. Polepsza tym samym kondycję cery i włosów. Witamina A poprawia też koloryt skóry, wyrównując przebarwienia i redukując powstawanie zmian trądzikowych. Warto pamiętać jednak o tym, że w przeciwieństwie do witaminy C, nadmiar witaminy A nie jest wydalany z organizmu, lecz magazynowany w wątrobie.
Witaminy z grupy B
Zapobiegające wypryskom i wzmacniające włosy witaminy z grupy B znajdziemy, m.in. w otrębach, ciemnym ryżu i zielonych warzywach: groszku, sałacie rzymskiej, brokułach czy szpinaku. Potrzebujemy ich dla utrzymania pięknej skóry oraz mocnych włosów i paznokci. Witamina B3 (niacyna) zwiększa zdolność zewnętrznej warstwy skóry do zatrzymywania wilgoci, zapobiegając jej odwodnieniu. Witamina B7 (biotyna) wykazuje intensywne działania antyłojotokowe, wspomaga gojenie się stanów zapalnych skóry, podobnie jak witamina B5 (kwas pantotenowy) zapobiega też łysieniu i siwieniu.
Witamina C
– Witamina C wspomaga produkcję kolagenu oraz prawidłowego przyswajania żelaza, którego prawidłowy poziom w diecie zabezpiecza przed wypadaniem i przedwczesnym siwieniem włosów – tłumaczy Monika Wodyczko. Jako naturalny antyoksydant hamuje proces starzenia się organizmu, chroni i odbudowuje uszkodzone komórki. Jej bogatym źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce. Najwięcej witaminy C dostarczą organizmowi natka pietruszki, czerwona papryka, pomidory, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, pomarańcze i grejpfruty.
Witamina E
Znana jako silny przeciwutleniacz chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Zapewnia też odpowiednie nawilżenie skóry, chroniąc ją przed wysuszeniem i zapewniając odpowiednią elastyczność. W efekcie zapobiega powstawaniu zmarszczek, przez co często nazywana jest witaminą młodości. Naturalna witamina E jest przyswajana dwukrotnie lepiej od syntetycznej. Do diety warto włączyć oleje roślinne tłoczone na zimno, kiełki, pestki dyni i słonecznika, orzechy laskowe i migdały.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.