Blogerka Zofia Cudny dzieli się z naszymi czytelnikami przepisem na wieniec drożdżowy z kaparami, pietruszką, anchois i płatkami chili. Proste i pyszne danie wprowadzi posmak lata na wigilijny stół.
Ciasto:
500 g mąki pszennej typu 00
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Farsz:
1 pęczek świeżej natki pietruszki
4–6 ząbków czosnku
szczypta płatków chili
3 łyżki oliwy
kilka kawałków sera pleśniowego lub ser mozzarella (opcjonalnie)
garść kaparów
3–4 filety anchois sól morska
Jak to zrobić:
1. Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by podwoiło swoją objętość.
2. Z ciasta formujemy prostokąt. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy oliwę z oliwek, a następnie rozkładamy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, posiekane filety anchois i kapary. Całość doprawiamy solą morską. Zawijamy wzdłuż boku. Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy wierzch wieńca zbyt szybko się nie rumieni – jeżeli tak, to przykryjmy go folią aluminiową. Wieniec posypujemy płatkami chili i podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem i śledziami wigilijnymi
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.