Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym suszone lub świeże liście laurowe stanowią główny składnik naparu na długowieczność, który nasze babcie często piły po obiedzie. Zaparzone liście tworzą eliksir, który wspomaga trawienie, poprawia sen i obniża ciśnienie krwi. Podpowiadamy, kiedy należy pić napar z liści laurowych oraz jak i z czym przygotowywać go w domu.
Nazwa „liść laurowy” pochodzi od nimfy Dafne, która była pierwszą miłością Apolla. Daphne to po łacinie „laur”, czyli starożytna roślina, która przetrwała epokę lodowcową. W mitologii jest związana z nieodwzajemnioną miłością Apolla do nimfy, która została zamieniona w drzewo, aby móc uciec przed bogiem. Z liści laurowych pleciono wieńce dla uczczenia chwalebnych czynów, natomiast kapłanki Apolla paliły je, by nawiązać kontakt z bogiem. Poza mitologiczną historią liście laurowe mają też szereg cennych właściwości. Znane z walorów kulinarnych liście laurowe są czymś więcej niż tylko aromatyczną rośliną: mają właściwości poprawiające trawienie, antyseptyczne i dezynfekujące. Napar z liści laurowych stanowi dobroczynny ekstrakt, który zdecydowanie warto wypróbować (również ze względu na działanie odprężające).
Jak przygotować i kiedy pić napar z liści laurowych?
Potrzebujesz świeżych lub suszonych liści laurowych. Jeśli używasz suchych liści, wsyp trzy gramy do 100 mililitrów wody, pozostaw do zaparzenia, przecedź i spokojnie wypij. Przygotowanie naparu ze świeżych liści laurowych jest natomiast nieco bardziej złożone. Po pierwsze, należy starannie wyważyć proporcje. Użyj trzech lub czterech dużych liści na każde 250 mililitrów wody. Aby przygotować napar, koniecznie usuń środkową żyłkę z liści i gotuj je przez 10 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia i odcedź. Kiedy najlepiej pić napar z liści laurowych? Wieczorem lub po posiłku, by w pełni skorzystać z jego właściwości relaksujących i wspomagających trawienie, a także w ciągu dnia, przy czym nie należy pić więcej niż trzy filiżanki dziennie.
Zalety naparu z suszonych liści laurowych
Pomijając przypadki alergii i nietolerancji, nie istnieją praktycznie żadne przeciwwskazania do spożywania naparu z liści laurowych. Co najważniejsze, może on przynieść wiele korzyści dla organizmu. Po pierwsze, może pomagać w trawieniu i zwalczaniu zgagi. Jednocześnie liście laurowe są naturalnym środkiem antyseptycznym, który pomaga leczyć sezonowe dolegliwości. Warto zwrócić uwagę na właściwości naparu z liści laurowych, jeśli chodzi o dobry sen. Roślina ta doskonale odpręża, dzięki czemu po wypiciu naparu będziesz lepiej spać.
Picie naparu z liści laurowych po posiłku poprawia trawienie
Filiżanka naparu z liści laurowych będzie cennym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o trawienie. Jako środek pobudzający i wykrztuśny napar pomaga również wyeliminować gazy i nadmiar płynów, co sprawia, że jest doskonałym wsparciem dla osób na diecie odchudzającej.
Napar z liści laurowych na lepszy sen
Dzięki właściwościom odprężającym i uspokajającym napar z liści laurowych korzystnie wpływa również na umysł, pomagając w zasypaniu. To naturalny lek, którego działanie można wzmocnić, dodając rumianek i miód.
Napar z liści laurowych na wysokie ciśnienie
Dobroczynne właściwości liści laurowych dotyczą również zdrowia. Są one bogate w witaminę C, dzięki czemu pomagają stymulować układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas kawowy zapobiega powstawaniu złego cholesterolu i wpływa korzystnie na kondycję serca. Efekty widoczne są również w zakresie ciśnienia. Napar z liści laurowych będzie jego naturalnym sprzymierzeńcem.
Do naparu z liści laurowych dodaj cytrynę
Jeśli chcesz wzmocnić działanie liści laurowych, dodaj do nich cytrynę. W ten sposób stworzysz napar o właściwościach wspomagających trawienie, idealny po ciężkostrawnym posiłku. Ciepły napar z liści laurowych z dodatkiem cytryny pomoże pozbyć się uczucia ciężkości. Jeśli cytryna jest zbyt kwaśna, do liści laurowych można dodać goździki, imbir lub kurkumę, które nadadzą naparowi zdecydowanie bardziej korzennego posmaku.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.