Poziom kolagenu, który utrzymuje skórę jędrną i elastyczną, zaczyna spadać przed 30. rokiem życia, jednak odpowiednie nawyki mogą wesprzeć jego produkcję bez konieczności poddawania się zabiegom.
Jak wyjaśnia dr Paolo Facchinei Fleming, lekarz medycyny estetycznej z kliniki The Beauty Concept, „między 25. a 30. rokiem życia zaczynamy tracić jeden procent kolagenu rocznie. Proces ten przyspiesza po 40. roku życia”. Twierdzi on jednak, że odpowiednia rutyna pomaga chronić istniejący kolagen i stymulować produkcję nowego. Oczywiście zabiegi estetyczne, takie jak stosowanie wypełniaczy lub radiofrekwencji, mogą być pomocne, ale i tak niezbędne jest wypracowanie dobrych nawyków w zakresie pielęgnacji skóry. – Dobre nawyki są niezwykle istotne, dlatego przed wykonaniem jakiegokolwiek zabiegu zawsze informujemy o nich naszych pacjentów w celu uzyskania optymalnych rezultatów – wyjaśnia ekspert.
Czym jest kolagen i jak wpływa na wygląd skóry?
– Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w ludzkim organizmie, wytwarzanym przez komórki zwane fibroblastami. Mocne i elastyczne włókna kolagenowe tworzą i utrzymują odpowiednią strukturę tkanek, które budują nasze ciało. Włókna te wiążą tkanki łączne, w tym ścięgna, mięśnie i skórę, ale z wiekiem ulegają uszkodzeniu, ponieważ metabolizm komórek skóry zwalnia, co jednocześnie wpływa na szybkość syntezy kolagenu – wyjaśnia dr Mar Mira z Clínica Mira + Cueto. Dr Facchinei Fleming dodaje: – Spadek poziomu kolagenu, wraz z utratą elastyny (niezbędnego białka odpowiedzialnego za zapewnienie elastyczności skórze) i odwodnienie to trzy kluczowe czynniki przyspieszające starzenie się cery.
6 prostych nawyków, które warto wdrożyć do codziennej rutyny
– Wiek nie jest jedynym czynnikiem, który determinuje tempo produkcji lub utraty kolagenu – wyjaśnia dr Mira. Dobre nawyki mają pod tym względem ogromne znaczenie.
Zmniejszenie ekspozycji na promieniowanie słoneczne i codzienne stosowanie filtrów SPF
– Promieniowanie ultrafioletowe, ze względu na proces utleniania, przyspiesza degradację kolagenu i zmniejsza jego produkcję. Z tego względu ważne jest, aby stosować odpowiednią ochronę przeciwsłoneczną – sugeruje dr Mira.
Picie zielonej herbaty i naparu z imbiru
Dr Facchinei Fleming zaleca picie naparów o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, jak na przykład zielona herbata czy napar z imbiru. Zawarte w nich fitozwiązki to substancje roślinne o silnym działaniu, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym komórek.
Stosowanie diety bogatej w kolagen
Jak podpowiada dr Mira, białko kolagenowe występuje obficie w takich produktach, jak: bulion kostny, ryby (tuńczyk lub łosoś), produkty mleczne, orzechy czy żywność o wysokiej zawartości witaminy C (pomidory, truskawki, pomarańcze, papryka).
Ograniczenie spożycia tłuszczów i cukrów
Ograniczenie to dotyczy również przetworzonej żywności. – Pokarmy te wpływają negatywnie na produkcję kolagenu i elastyny ze względu na niską jakość białka, które zawierają – wyjaśnia dr Mira.
Utrzymywanie właściwego poziomu nawodnienia
– Nasze komórki potrzebują wody do regeneracji i eliminacji toksyn z organizmu – zauważa dr Mira.
Unikanie tytoniu i alkoholu
Choć jest to oczywiste, warto pamiętać o tym zaleceniu, ponieważ alkohol i wyroby tytoniowe negatywnie wpływają na skórę, powodując niszczenie włókien kolagenowych i zatrzymywanie wody w organizmie oraz zmniejszając poziom dotlenienia i odżywienia komórek.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.