O dobroczynnym działaniu jogurtu naturalnego rozmawiamy z ekspertami, którzy podpowiadają, jak wybierać zdrowe produkty, by właściwie zadbać o florę bakteryjną jelit i zminimalizować wzdęcia nasilające się pod wieczór.
Uzupełnienie śniadania o tak wartościowy produkt lub spożywanie go w ramach przedpołudniowej przekąski przyczynia się do złagodzenia wzdęć, które dają się we znaki w ciągu dnia, a nasilają się najczęściej wieczorem. Mowa o naturalnym jogurcie z pełnego mleka. Zanim wyjaśnimy, kiedy, jak i dlaczego warto go spożywać, wato zwrócić uwagę na to, że wzdęcia, których według badań doświadcza 20 proc. ludzi, zwykle nasilają się w trakcie dnia. Wspominała o tym między innymi Kourtney Kardashian. – Nie ma nic bardziej frustrującego od zdania sobie sprawy, że cały wysiłek fizyczny i zdrową dietę przekreślają wzdęcia. Mięśnie brzucha nigdy nie ujrzą światła dziennego, jeśli zawsze zasłaniać je będą zatrzymywane w organizmie płyny – stwierdziła celebrytka, własnymi słowami obrazując uporczywy charakter problemu, który bynajmniej nie jest sporadyczną niedogodnością. Niemniej jednak, aby w naukowy sposób uzasadnić, dlaczego wzdęcia zwykle nie występują rano, a najsilniej odczuwamy je wieczorem, rozmawiamy z dr. Fermínem Mearinem Manrique’iem z Centrum Medycznego Teknon i członek stowarzyszenia Top Doctors. – Wzdęcia najczęściej nasilają się w ciągu dnia: najmniej odczuwamy je po przebudzeniu, a najbardziej dokuczliwe są wieczorową porą. Przyczyną tego stanu rzeczy może być fakt, że gazy stopniowo gromadzą się w jamie brzusznej w ciągu dnia i wypełniają ją, osłabiając mięśnie brzucha. Lęk dodatkowo pogłębia ten problem – wyjaśnia.
W tym kontekście farmaceutka i dietetyczka Paula Martín Clares (@farmanutriconsejo) potwierdza dobroczynny wpływ jogurtu. – Z wielu badań naukowych wynika, że dieta bogata w naturalne probiotyki, w tym jogurty, umożliwia zróżnicowanie flory bakteryjnej jelit i złagodzenie wzdęć. Jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które zasiedlają przewód pokarmowy, ułatwiając procesy trawienne, dlatego odgrywają niezwykle istotną rolę w dbałości o zdrowie jelit – wyjaśnia.
Flora bakteryjna jelit i jej związek z dietą
Chociaż o florze bakteryjnej jelit mówi się coraz częściej, wiele z nas nadal nie posiada wystarczającej wiedzy na temat jej znaczenia. Według danych udostępnionych przez markę Activia na podstawie badania przeprowadzonego przez agencję antar wśród 1200 ankietowanych w wieku od 18 do 70 lat, osiem na dziesięć osób zgłosiło problemy związane z trawieniem, które wywierają wpływ na ich dobre samopoczucie w ciągu dnia. Pomimo że procesy trawienne od kilku lat cieszą się coraz większym zainteresowaniem, jedynie 20 proc. Hiszpanów wie, czym jest flora bakteryjna jelit. – Flora bakteryjna jelit jest uznawana za kolejny organ mogący mieć wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Coraz lepiej poznajemy jej działanie oraz znaczenie utrzymywania jej zdrowego stanu i równowagi dla odpowiedniego funkcjonowania układu trawiennego, jednak warto podkreślić, że ma ona również wpływ na inne organy i inne obszary naszego życia, między innymi na zdrowie psychiczne, kondycję skóry, zdrowie układu oddechowego oraz metabolizm – wyjaśnił dr Francisco Guarner, członek zarządu Hiszpańskiego Stowarzyszenia ds. Flory Bakteryjnej, Probiotyków i Prebiotyków (hiszp. SEMiPyP), podczas spotkania zorganizowanego w ośrodku prac badawczo-rozwojowych Danone im. Isaaca Carasso w Barcelonie.
Jogurt na śniadanie lub przedpołudniową przekąskę
Liczy się nie tylko to, co jemy, ale również o jakiej porze. Choć na zdrowy posiłek nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, w przypadku jogurtu i jego działania zapobiegającego wzdęciom Martín Clares zaleca spożywanie go przede wszystkim na śniadanie, na przykład w wersji proponowanej przez Karlie Kloss, która je jogurt grecki i popija do sokiem z zielonych warzyw, albo jako przedpołudniową przekąskę. – Dobrą decyzją będzie również wybór jogurtu na podwieczorek – dodaje. Ekspertka podkreśla, że sama przetestowała to zalecenie i może potwierdzić jego działanie. – Jako dietetyczka, zawsze sugeruję śniadania złożone z pełnoziarnistych produktów zbożowych, owoców i nabiału. Sama codziennie rano piję kefir i odkąd włączyłam go do porannych posiłków, zauważyłam, że w ciągu dnia doświadczam mniejszych wzdęć i pozbyłam się dyskomfortu związanego z nagromadzeniem gazów w jelitach – wyjaśnia.
Jak wybrać zdrowy jogurt?
Oferta jogurtów na sklepowych spółkach jest niezwykle szeroka i zróżnicowana, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę. – Zdrowy jogurt to taki, w którego składzie widnieją jedynie dwa lub trz składniki: mleko, bakterie mlecznej fermentacji oraz mleko w proszku. Warunki te spełnia jedynie niesłodzony jogurt naturalny z pełnego mleka – wyjaśnia Paula Martín Clares. I doaje: – Należy uważać z jogurtami smakowymi, ponieważ zawierają cukier, substancje słodzące i barwniki. Aby wzbogacić smak, jako dietetyczka polecam zakup jogurtu w 100 proc. naturalnego i dołożenie do niego owoców.
Kefir jako (wysoce) zalecana alternatywa
Nie bez powodu kefiry cieszą się ogromną popularnością i zajmują coraz więcej miejsca na sklepowych półkach. Jak wyjaśnia dietetyczka Rocío Maraver: – Różnorodność mikroorganizmów uczestniczących w procesie fermentacji kefiru przewyższa tę w jogurcie, dlatego jest to niezwykle wartościowy produkt pod względem odżywczym. Wtóruje jej Paula Martín Clares, również podkreślając zalety kefiru. – Tak naprawdę, polecając jogurty, zdecydowanie stawiam na kefir: to jeden z najlepszych produktów probiotycznych, który przyczynia się do zrównoważenia flory bakteryjnej jelit, ułatwia trawienie, reguluje stany biegunek i zaparć, wzdęcia i gazy – wskazuje.
Jogurty wzbogacane bakteriami probiotycznymi
Na rynku dostępnych jest wiele różnych jogurtów, jednak w przypadku tych wzbogacanych bakteriami probiotycznymi skuteczność działania zależy od tego, czy bakterie te (w wystarczającej ilości) przedostaną się do jelit żywe i będą bogatym źródłem zróżnicowanych probiotyków. Dr Guarner potwierdza, że nie wszystkie jogurty są sobie równe pod tym względem, i wskazuje, że na skład flory jelitowej i metabolizm wpływają produkty z mleka fermentowanego zawierające kultury bakterii Bifidobacterium lactis (marka Activia zwraca uwagę, że jej probiotyki spełniają ten warunek, co zostało potwierdzone badaniami naukowymi).
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.