Znaleziono 0 artykułów
16.12.2024

Czy pistacje są zdrowe? Pytamy eksperta

16.12.2024
(Fot. Getty Images)

Rollsy z kremem pistacjowym, pistacjowa latte, wiralowa dubajska czekolada. 2024 rok należał do pistacji odmienianej przez wszystkie wersje deserowe. Dlatego postanowiliśmy zapytać eksperta o ich zasadność w diecie.

Nie ma wątpliwości, że pistacje są w tym roku na fali, a to w związku z hype’em na dubajską czekoladę i croissantywypełnione pysznym kremem pistacjowym. Jednak o tej przekąsce wiadomo zaskakująco niewiele. Czy wiesz na przykład, że pistacje wcale nie są orzechami? Tak, dobrze czytasz. Pistacje to tak naprawdę owoce. Pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej, gdzie uprawia się je od tysięcy lat. Zapytaliśmy eksperta, czy pistacje są rzeczywiście tak zdrowe, jak się powszechnie uważa, i jakie korzyści mogą przynieść naszej diecie. Odpowiada dr Christian Merkel, dermatolog i dietetyk z Monachijskiego Centrum Zdrowia Skóry i Laseroterapii.

Czy pistacje są zdrowe?

– Tak, pistacje są zdrowe i stanowią wartościowy dodatek do zbilansowanej diety, ponieważ zawierają wiele ważnych składników odżywczych, w tym na przykład witaminy B6 i E, kwas foliowy oraz minerały, takie jak potas, magnezżelazo i cynk. Pistacje są również bogate w korzystne dla oczu przeciwutleniacze, zwłaszcza luteinę i zeaksantynę.Zawierają też błonnik, który wspomaga trawienie i wspiera zdrowie jelit. Pistacje to źródło białka. Zapewniają długotrwałą energię, co czyni je wartościową przekąską – mówi dr Merkel.

(Fot. Getty Images)

Czy tłuszcze zawarte w pistacjach są zdrowe?

Pistacje są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-9. Dlatego często błędnie zakłada się, że są one niezdrowe. Jednak w przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych trans, takich jak te, które występują w potrawach smażonych, nienasycone kwasy tłuszczowe są w rzeczywistości korzystne dla naszego organizmu. Potwierdza to również dr Merkel: – Zawarte w pistacjach kwasy tłuszczowe omega-9 obniżają poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Czy pistacje prażone są zdrowe?

Według dr Merkela prażone pistacje także są zdrowe, choć – jak twierdzi – niektóre witaminy wrażliwe na ciepło, np. B6, mogą zostać utracone podczas prażenia. – Na szczęście ubytek składników odżywczych często jest minimalny – mówi dietetyk. Nie należy jednak bagatelizować dodatkowej zawartości soli, bowiem zbyt duża jej ilość podnosi ciśnienie krwi.

Jeśli zależy ci na prozdrowotnych właściwościach pistacji, zdecydowanie unikaj owoców prażonych w oleju. Jak już wspomniano, tłuszcze same w sobie nie są niezdrowe, ale podczas prażenia w wysokich temperaturach dochodzi do produkcji tłuszczów trans, które podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do chorób układu krążenia. – Jeśli pistacje zostały uprażone w oleju, zawierają więcej kalorii – ostrzega dr Merkel. Według eksperta lepszym wyborem są zatem pistacje prażone na sucho (bez oleju).

Pistacje to naprawdę zdrowa przekąska, o ile nie przesadzimy z ilością

– Zarówno surowe, jak i prażone pistacje to zdrowa przekąska, pod warunkiem że zwracamy uwagę na wielkość porcji– zaleca lekarz. 30 gramów dziennie wystarczy. Odpowiada to około garści pistacji i około 160 kilokaloriom.

Przy okazji: fakt, że pistacje są zdrowe, nie czyni z dubajskiej czekolady zdrowszej alternatywy dla czekolady tradycyjnej. Zasadniczo krem pistacjowy z dubajskiej czekolady może również zawierać zdrowe tłuszcze i białka. Nie rekompensuje to jednak wysokiej zawartości cukru w kremie i w samej czekoladzie. Do tego dochodzą smażone na oleju nitki ciasta (tłuszcze trans). Ale jak to często bywa – najważniejszy jest umiar. Sięgnięcie od czasu do czasu po kilka kostek dubajskiej czekolady nikomu nie zaszkodzi. Mimo to lepiej jednak jeść pistacje bez dodatków.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.de.

Philipp Weshack
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Czy pistacje są zdrowe? Pytamy eksperta
Proszę czekać..
Zamknij