
Dietę wysokobiałkową polecają eksperci. Dietetyczka radzi, jakie produkty bogate w białko należy włączyć do codziennego menu. To łatwiejsze, niż myślisz!
Nasz organizm potrzebuje białka, by nabrać sił. Proteiny wspierają funkcjonowanie układu hormonalnego i układu odpornościowego. Nie dziwi więc, że tak wiele prowadzi się obecnie dyskusji na temat zalet stosowania diety wysokobiałkowej.
W diecie wysokobiałkowej ilość spożytego białka stanowi co najmniej 30 proc. wszystkich kalorii
– Dieta wysokobiałkowa może być korzystna dla sportowców chcących budować masę mięśniową, osób cierpiących na cukrzycę typu 2, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi, oraz starszych dorosłych, którzy potrzebują wsparcia w zapobieganiu utracie masy mięśniowej – mówi dietetyczka dr Keri Gans.
By utrzymywać zdrową, zbilansowaną dietę, prowadzący siedzący styl życia dorosły powinien celować w jeden gram białka na każdy kilogram masy ciała, natomiast u aktywnego dorosłego powinno to być od 1,6 do 2,2 g białka na kilogram (liczby te zmieniają się u osób powyżej 65. roku życia czy u kobiet w ciąży). Gans zwraca jednak uwagę na to, że nie istnieje jedna ustalona liczba gramów, która kwalifikuje dietę do miana „wysokobiałkowej”.
– Zazwyczaj uważa się, że dieta wysokobiałkowa to taka, w której ilość spożytego białka stanowi co najmniej 30 proc. wszystkich spożytych w ciągu dnia kalorii. W bardziej „konwencjonalnych” dietach jest to ok. 15 do 20 proc. wszystkich kalorii – mówi dietetyczka.
Trzeba jednak wspomnieć o tym, że można przesadzić z białkiem: – U osób, które cierpią na choroby nerek, nadmierne spożycie białka trwające dłuższy czas może przeciążyć nerki. Jeśli wybierasz tłustsze źródła białka zawierające dużą ilość tłuszczów nasyconych, może to zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Mogą one również prowadzić do zachwiania równowagi składników odżywczych, jeśli zastąpimy nimi pokarmy o dużej zawartości antyoksydantów i błonnika, takie jak owoce, warzywa i pokarmy pełnoziarniste – mówi Gans.
Jak uzupełnić dietę o produkty bogate w białko?
– Ważne, by rozłożyć spożycie białka na cały dzień, a nie kumulować go w jednym posiłku – mówi Gans. Oto kilka z jej ulubionych sposobów na spożycie takiej ilości białka, jaką sobie założymy, niezależnie od tego, ile to dokładnie jest.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. – Nie żałuj sobie białka o poranku – mówi Gans. Niektóre z jej ulubionych produktów, z których można przygotować wysokobiałkowe śniadanie, to twaróg, jogurt grecki, jajka i tofu.
Również przekąski zawsze powinny zawierać białko. Wypróbuj pieczoną fasolkę edamame lub ciecierzycę, orzechy lub masła orzechowe, jogurt lub twaróg czy też suszoną wołowinę.
Dodawaj odrobinę białka do każdego posiłku, na przykład w postaci warzyw strączkowych jako dodatku do sałatek, sosów i zup.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.