Znaleziono 0 artykułów
05.09.2024

5 zdrowotnych korzyści, płynących ze spożywania zielonych ogórków

05.09.2024
(Fot. Getty Images)

Ogórki to styl życia – ogłosił znany TikToker, którego sałatki z ogórkiem stały się wiralem. Znane i niedrogie warzywo to jeden z lepszych sposobów nawodnienia organizmu. Jakie jeszcze korzyści płyną z ich spożywana?

Pamiętacie scenę z „Z kamerą u Kardashianów”, w której Kendall Jenner miała problem z pokrojeniem ogórka? Okazała się ona wspaniałą promocją tego skromnego warzywa, które znane jest ze swoich właściwości nawadniających i które genialnie sprawdza się w sałatkach. A jeśli aprobata Kendall to za mało, cucumis sativus (bo taka jest nazwa naukowa ogórka) dostaje teraz dodatkowy czas antenowy, za sprawą osoby o imieniu Logan na TikToku.

Logan, którego nagrania z sałatkami w roli głównej mają miliony wyświetleń, nie tylko doczekał się lojalnych obserwatorów na TikToku. „Wiralowe sałatki z ogórkiem” cieszą się również popularnością w wyszukiwarce Google. Logan, który obwieścił, może trochę na wyrost, że „ogórki to styl życia”, tworzy łatwe jednogarnkowe przepisy, między innymi z kimchi, czy też „kultową” sałatkę z łososia, kremowego serka i ogórka, które wyglądają (i smakują) dużo lepiej niż brzmią.

Gdy zauważyłam, że jego fanką jest moja koleżanka, dziennikarka, Lucy Partington, która dzieliła się na Instagramie swoimi własnymi wersjami jego przepisów, zapytałam, co uważa na temat tego trendu. – Wiem, że sałatki z ogórka już są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, ale zachwycam się sposobem w jaki Logan wyjaśnia, jak je robić – mówi. – Są naprawdę łatwe w przygotowaniu, zdrowe i stanowią miłą odmianę po zwykłych sałatkach. Aby wypróbować któryś z tych przepisów nie trzeba wydawać dużo pieniędzy na składniki – większość z nich miałam w swojej kuchni. Poza tym, to dość nowe rozwiązanie, by przygotować posiłek w słoiku, z którego potem jemy. Wystarczy nim potrząsnąć i gotowe.

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ogórka

Sałatki z ogórka mają teraz swoje pięć minut, a samo warzywo samo ma wiele zdrowotnych zalet. – Jest jak „woda do jedzenia”, dodający urody pokarm, który odżywi nasze jelita – mówi dietetyczka i specjalistka medycyny naturalnej, Jessica Shand. – Raczej nie cieszy się takim uznaniem, być może ze względu na swój delikatny smak i fakt, że jest dość staromodną bazą dla sałatek. Ale to naprawdę wspaniały beauty food o właściwościach oczyszczających, który latem warto dodawać do swoich posiłków.

Z żywieniowego punktu widzenia, ogórek to w 95 procentach woda, jest więc super nawadniający i świetnie wpływa na różne aspekty naszego zdrowia – między innymi na skórę. – Lubię myśleć o ogórku jak o fantastycznym sposobie na jedzenie potrzebnej nam wody, tyle że z dodatkowymi korzyściami w postaci zawartego w nim błonnika rozpuszczalnego, który odżywi układ pokarmowy, wspomoże wypłukiwanie toksyn z organizmu, zapobiegając zaparciom i tworząc mniej kwasowe środowisko w mikrobiocie jelitowej – mówi Shand.

Ogórek zawiera dużo składników odżywczych, takich jak witaminy K, B i C, oraz minerały, na przykład miedź, fosfor i magnez, a w każdych 300g zjedzonego ogórka znajdziesz około 2 g błonnika.

Nie obieraj skórki, ponieważ jest to jedno z najlepszych źródeł krzemu – minerału, który aktywuje enzymy biorące udział w produkcji kolagenu, dzięki któremu skóra pozostaje zdrowa i jędrna. Co więcej, ogórki są pełne takich fitozwiązków jak lignany, flawonoidy i trójterpeny, które pomagają zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych w organizmie – dodaje Shand.

Jak jeść ogórka

Ogórek to jedno z najłatwiejszych do przygotowania warzyw, ponieważ pasuje do większości innych pokarmów. Oczywiście na stronie Logana znajduje się mnóstwo pomysłów na przygotowanie ogórka (niektóre z nich wypadają lepiej, inne gorzej), jednak dla Shand jednym z ostatnio ulubionych jest jej najnowszy przepis na zapewnienie równowagi hormonalnej. – W moim przepisie na sojowego łososia z sezamem znajduje się sałatka z ogórkiem, która wynosi to danie na totalnie nowy poziom – mówi. – Świeży, chrupiący ogórek idealnie kontrastuje ze słonymi azjatyckimi smakami bogatego w kwasy omega-3 łososia, dodając do tego dania błonnik, źródło wody i substancje odżywcze pochodzenia roślinnego o wielkiej mocy.

Wniosek? Jeśli rezygnujesz z jedzenia ogórków, robisz to na własną odpowiedzialność. – To bardzo uniwersalne warzywo, za które twój organizm ci podziękuje.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.co.uk.

Hannah Coates
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. 5 zdrowotnych korzyści, płynących ze spożywania zielonych ogórków
Proszę czekać..
Zamknij