Według mieszkańców Marrakeszu im więcej miętowej herbaty, tym lepiej. Jednak już jedna filiżanka dziennie pozwala odczuć jej właściwości prozdrowotne. Wyjaśniamy, na czym polegają, i podpowiadamy, jak przygotować herbatę miętową według oryginalnego marokańskiego przepisu.
W krajach Afryki Północnej, a zwłaszcza w Maroku, podawana jest w niewielkich imbrykach i srebrnych filiżankach jako element rytuału powitania, serdeczności i szacunku zakorzenionego w kulturze. W Europie herbatę miętową uważa się za ziołowy napar wspomagający trawienie: specyfik z babcinej apteczki, którego warto się napić po posiłku. W każdym przypadku regularne spożywanie tego orzeźwiającego i gaszącego pragnienie napoju to znacznie więcej niż przyjemny nawyk. Herbata miętowa jest źródłem dobroczynnych składników odżywczych, dlatego w miarę możliwości warto ją pić przez cały rok.
Pochodzenie herbaty miętowej
Dostępna w sprzedaży herbata miętowa, sypka lub w torebkach, powstaje z suszonych liści Mentha arvensis, czyli wieloletniej rośliny aromatycznej z rodziny Lamiaceae. Istnieją setki gatunków i odmian mięty: mięta cytrusowa, mięta pieprzowa, mięta ogrodowa, mięta polna czy mięta owocowa. Bogata w garbniki i flawonoidy mięta jest uprawiana w celu ekstrakcji olejku eterycznego do produkcji środków ziołowych, a świeże lub suszone liście rośliny są używane do przyprawiania potraw oraz do przygotowywania herbat i naparów ziołowych.
Właściwości zdrowotne herbaty miętowej
• Herbata miętowa ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz chroni przed sezonowymi infekcjami i chorobami układu oddechowego.
• Picie herbat i naparów miętowych może przynieść ulgę w bólu gardła i suchym kaszlu.
• Mięta działa obkurczająco: wdychanie mentolu pomaga oczyścić drogi oddechowe.
• Napar z mięty ułatwia trawienie: zawarty w niej mentol działa rozluźniająco na ściany jelit i wspomaga prawidłowe trawienie.
• Pobudza produkcję żółci i przyspiesza trawienie tłuszczów, dlatego jest szczególnie zalecana po posiłkach.
• Badanie z 2023 roku opublikowane w czasopiśmie „Current Pharmaceutical Design” sugeruje, że herbata miętowa może łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego.
• Mentol zawarty w liściach mięty może łagodzić bóle głowy.
• Badanie opublikowane w „Journal of Pharmacy and Pharmacology” wskazuje na możliwe działanie uspokajające i łagodzące stres herbaty miętowej.
• Herbata miętowa może też stymulować funkcje poznawcze i wspomagać koncentrację (badania w tym zakresie trwają).
• Według wstępnych (i wciąż niejednoznacznych) wyników badań z 2022 roku, opublikowanych w „BMC Biology”, może wykazywać właściwości przeciwwirusowe i chronić przed covidem.
• Ma zero kalorii i zmniejsza apetyt, więc sprawdzi się w dietach odchudzających.
Przeciwwskazania
Nadmierne spożycie herbaty miętowej może powodować reakcje alergiczne i nie jest zalecane osobom cierpiącym na refluks żołądkowo-przełykowy ani ciężarnym kobietom.
Jak przygotować herbatę miętową po marokańsku?
Składniki:
– 4 filiżanki wody
– duża garść świeżej mięty, najlepiej odmiany nanah o mocnym smaku, używanej w kuchni marokańskiej do przyprawiania tabouleh, sałatek, lodów i deserów
– łyżka zielonej herbaty (najlepiej chińskiej Gunpowder)
– 2–3 łyżeczki cukru (opcjonalnie, marokańska herbata miętowa jest bardzo słodka)
– czajniczek, najlepiej taki, który można postawić na kuchence
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w małym garnku. Wlej do czajniczka niewielką ilość wrzącej wody. Wsyp zieloną herbatę, dodaj kilka łyżek wrzącej wody, poczekaj kilka minut, aż liście się zaparzą, a następnie usuń wodę. Powtórz tę procedurę kilka razy.Dodaj resztę wody, ponownie postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście świeżej mięty i ewentualnie cukier. Pozostaw do zaparzenia w czajniczku na 3–5 minut. Jeśli chcesz dochować marokańskiej tradycji, nalewaj napar z góry do małych szklaneczek ze szkła.
Inne sposoby na przygotowanie herbaty miętowej
Wsyp łyżeczkę suszonych liści mięty lub włóż torebkę herbaty miętowej do dużej filiżanki i zalej gorącą wodą. Odstaw napar na około 5 minut. Jeśli używasz sypkich liści, przecedź napar przez sito. Miętę możesz posłodzić miodem lub naturalnym słodzikiem, takim jak erytrytol. Możesz również przygotować herbatę ziołową z 2–3 gramów świeżych liści mięty, które należy rozdrobnić palcami, aby wydobyć ich aromat. Latem przelej herbatę ziołową do dzbanka, dodając kilka kropel cytryny i plasterki brzoskwini. Trzymaj w lodówce. Będzie smakować wybornie również z lodem.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.