Herbata po posiłku? Zamiast po klasyczną czarną sięgnij po napar z hibiskusa. Jego przeciwzapalne właściwości sprawdzą się w przypadku dolegliwości żołądkowych, ale to nie jedyny powód, dla którego warto częściej sięgać po ten aromatyczny napój.
Wzdęcia występujące po posiłkach to często pojawiający się problem. Do momentu, aż moja dietetyczka nie poleciła mi herbaty z hibiskusa – remedium stosowanego w innych częściach świata jako sposobu na redukcję stanów zapalnych – czułam się wzdęta i ociężała po każdym jedzeniu. Gdy zaczęłam pić herbatę, zauważyłam, że mój brzuch jest zdecydowanie mniej wzdęty.
– Kwiat hibiskusa, znany też jako róża chińska lub Hibiscus sabdariffa, posiada właściwości lecznicze. Roślina ta występuje naturalnie w Afryce, choć obecnie uprawia się ją na całym świecie i wykorzystuje do wytwarzania herbat – wyjaśnia specjalistka ds. odżywiania Laura Parada. – Herbata ta, pita na gorąco lub zimno, w wielu kulturach stosowana jest jako sposób na kojenie nerwów, poprawę jakości snu, wspieranie zdrowia serca, redukcję stanów zapalnych, poprawę metabolizmu oraz obniżanie ciśnienia krwi.
Dlaczego herbata z hibiskusa pomaga na wzdęcia?
– Kwasy owocowe zawarte w hibiskusie działają jak delikatne środki przeczyszczające i poprawiają trawienie. Hibiskus przynosi również ulgę w przypadku zgagi, skurczów żołądka, grypy żołądkowej i gazów – mówi Parada. Herbata z hibiskusa słynie także z właściwości obniżających ciśnienie krwi, regulujących poziom cukru we krwi, spalających tłuszcz oraz poprawiających działanie nerek. Wynika to w dużym stopniu z wysokiej zawartości żelaza, witaminy C, minerałów i przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwdziałające starzeniu się. Sprawiają one, że herbata z hibiskusa pozytywnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucia, zwłaszcza po posiłkach.
Jak i kiedy pić herbatę z hibiskusa?
Najlepiej herbatę z hibiskusa spożywać w formie naparu, zarówno gorącego jak i zimnego. Idealnym momentem na jego wypicie jest czas po posiłkach, by maksymalnie skorzystać z jego działania wspierającego trawienie. Jego przygotowanie jest proste: wystarczy zagotować wodę po czym dodać do niej suszone kwiaty hibiskusa. Przykryć naczynie i parzyć przez 10 minut. Tradycyjnie stosowane proporcje to jedna druga filiżanki kwiatów hibiskusa na dwa litry wody, jednak możesz modyfikować je według własnego gustu. By zwiększyć działanie przeciwzapalne, połącz go z imbirem i sokiem z cytryny.
Ekspertka ostrzega jednak, by nie przekraczać liczby wynoszącej dwie filiżanki dziennie. Choć hibiskus to bezpieczna roślina nie jest polecana w czasie ciąży, karmienia piersią, dla dzieci oraz przed i po operacjach.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.