Znaleziono 0 artykułów
28.10.2024

Jedząc ten owoc przed proteinowym śniadaniem, pobudzisz swoje trawienie

28.10.2024
Fot. Arx0nt, Getty Images

Niepozorne kiwi, które niekoniecznie kojarzy się z kategorią superfoods, świetnie poprawia pracę układu pokarmowego. Ale to niejedyna jego zaleta. Wyjaśniamy, co sprawia, że zielony (lub żółty) owoc jest tak wartościowy dla naszego codziennego funkcjonowania.

W ostatnich latach kolejne superfoods stały się obiektem powszechnego zainteresowania. Niecodzienne produkty spożywcze, takie jak nasiona chia, rukiew wodna, algi czy jagody acai, zyskały popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i stały się popularnym składnikiem koktajli i bowli. Jednak superżywność niekoniecznie musi być tak niezwykła i wyjątkowa. Jest nim produkt, który prawdopodobnie każdy już jadł i który znajduje się w każdej lodówce.

O czym mowa? O kiwi. Ten zielony owoc przynosi wiele korzyści dla układu trawiennego, skóry, a nawet dobrego samopoczucia emocjonalnego. Wyjaśniamy, co sprawia, że kiwi jest tak wyjątkowe i dlaczego zdecydowanie warto uwzględnić je w śniadaniowym menu.

Kiwi może pobudzać i poprawiać trawienie

Wskazane jest, aby kiwi spożywać po bardzo obfitych i tłustych posiłkach, które stanowią wyzwanie dla układu pokarmowego i mogą powodować stany zapalne, które z kolei prowadzą do takich dolegliwości jak np. wzdęcia. Zespół ekspertów ds. żywienia z Clínica Mira + Cueto zaleca spożywanie kiwi, ponieważ „mają one pozytywny wpływ na przewód pokarmowy i mogą łagodzić stany zapalne w jamie brzusznej, które z kolei mogą prowadzić do problemów trawiennych, zaparć i zaburzeń mikrobiomu". Kiwi korzystnie wpływają na procesy trawienne ze względu na zawartość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. – Kiwi wiąże wodę, zwiększa gęstość stolca i wspomaga transport pokarmu i płynów przez przewód pokarmowy, zapobiegając w ten sposób zaparciom i łagodząc stany zapalne, które zwykle występują w takich przypadkach – wyjaśniają członkowie zespołu ds. żywienia. Mają one również działanie prebiotyczne, a więc wzmacniające florę jelitową.

Dlaczego warto częściej jeść kiwi?

Ale to nie wszystko, co może kiwi. Oprócz korzyści dla przewodu pokarmowego owoc ten ma inne zalety – zaopatruje organizm w składniki odżywcze, co z kolei może pozytywnie wpływać na wygląd skóry. Zespół ds. żywienia zaleca spożywanie nawet dwóch kiwi dziennie. Dlaczego jeszcze kiwi powinno znaleźć się w twoim koszyku podczas następnych zakupów?

  1. Ze względu na wysoką zawartość błonnika roślinnego kiwi jest bardzo sycące, co – jak mówią eksperci – pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.
  2. Kiwi jest bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. – Szczególnie w okresie letnim jesteśmy nadmiernie wystawieni na działanie promieni słonecznych, co prowadzi do wzrostu ilości wolnych rodników, które trzeba zneutralizować, aby przeciwdziałać procesom starzenia oksydacyjnego – mówią zgodnie eksperci z Clínica Mira + Cueto.
  3. Kiwi mają wysoką zawartość witaminy C (wyższą niż owoce cytrusowe) i zawierają inne witaminy, co potęguje ich właściwości przeciwinfekcyjne. Kiwi wspomagają zatem układ odpornościowy i pomagają zapobiegać infekcjom wirusowym.

 

Wpływ spożywania kiwi na nastrój i sen

Dowiedziono, że kiwi może również poprawić nasz stan emocjonalny. Wynika to między innymi z faktu, że owoce zawierają naturalną melatoninę. Ekspertka ds. snu, Theresa Schnorbach, opracowała ranking najlepszych produktów spożywczych, które poprawiają jakość snu (we współpracy z Emma-The Sleep Company). Kiwi znalazło się na drugim miejscu listy, zwłaszcza jeśli jest spożywane przez miesiąc regularnie każdego wieczoru na godzinę przed snem. Ponadto kilku ekspertów odkryło związek między niedoborem witaminy C a zmęczeniem i psychicznym osłabieniem. Wysoka zawartość tej witaminy w kiwi może zatem pomóc takim stanom przeciwdziałać.

Zielone czy żółte? Które kiwi jest lepsze?

Wyjaśniliśmy, dlaczego kiwi zdecydowanie powinno znaleźć się w twojej diecie, nasuwa się jednak pytanie: które kiwi kupić, zielone czy żółte? Według dietetyków z Mira + Cueto obie odmiany dostarczają podobnej ilości energii, są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość wody, co czyni je „produktami o wysokich wartościach odżywczych, które są zalecane dla wszystkich grup wiekowych”. Główna różnica polega na zawartości błonnika i witaminy C. – Zielone kiwi ma wyższą zawartość błonnika, natomiast żółte kiwi ma znacznie wyższą zawartość witaminy C – twierdzą specjaliści.

Kiedy jeść kiwi?

Kiwi można jeść przez cały dzień. Jeśli jednak chcesz zmaksymalizować korzystny wpływ kiwi na jakość snu, dobrym pomysłem jest spożywanie go po kolacji. Natomiast aby wesprzeć funkcjonowanie jelit, należy jeść kiwi na śniadanie. Według ekspertów spożywanie kiwi o poranku może również „wzmocnić układ odpornościowy i zaspokoić nasze zapotrzebowanie na antyoksydanty w ciągu dnia”.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.es.

Ana Morales
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Jedząc ten owoc przed proteinowym śniadaniem, pobudzisz swoje trawienie
Proszę czekać..
Zamknij