Witamina D bierze udział w ponad 200 procesach naszego organizmu – od układu sercowo-naczyniowego po regulację wydzielania tzw. hormonów szczęścia. Jednym ze składników, które stanowią jej doskonałe źródło, są sardynki. A to tylko jedna z ich wielu korzyści dla naszego zdrowia.
Sardynki – najlepszy produkt z witaminą D na zdrową kolację
Tłuste ryby morskie, w tym sardynki, są powszechnie znane jako superfoods – produkty spożywcze bogate w różnorodne składniki mające korzystny wpływ na zdrowie. Ekspert z dziedziny medycyny przeciwstarzeniowej Vicente Mera potwierdza, że znajdują się one na liście produktów spożywczych spowalniających proces starzenia. – Ryby tłuste są bogate w cenne białka i zawierają duże ilości witamin D i B12, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i niezbędne minerały, takie jak jod, selen, żelazo, wapń i potas – wskazuje Mera. I choć wśród tłustych ryb morskich i słodkowodnych najpopularniejszym wyborem wydaje się łosoś, warto zwrócić uwagę na inną tradycyjną, a przy tym przystępną cenowo propozycję zapewniającą wysokie walory odżywcze, którą z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania zdrowej i pysznej kolacji. Mowa o sardynkach. To właśnie te małe rybki najczęściej znajdują się w przepisach dietetyków podpowiadających pomysły na zdrowe i nietuczące kolacje. Według farmaceutki i dietetyczki Pauli Martín Clares sardynki „pomagają zrzucić kilka kilogramów, wzmacniają układ odpornościowy i chronią kości”.
Sardynki wspierają funkcjonowanie mózgu
Jedną ze znakomitych właściwości tych niepozornych ryb jest ogromny wkład w poprawne funkcjonowanie mózgu oraz wpływ na dobre samopoczucie, podczas gdy wysoka zawartość witaminy B12 przyczynia się do zapewnienia równowagi układu nerwowego. Ponadto, jak wskazuje lekarka Mar Mira z kliniki Mira + Cueto, zdrowe tłuszcze zawarte między innymi w sardynkach „dostarczają mózgowi niezbędnych składników odżywczych i wpływają na syntezę podstawowych neuroprzekaźników, umożliwiając zachowanie równowagi psychicznej oraz funkcji umysłowych”. Ekspertka podkreśla znaczenie obecności kwasów tłuszczowych omega-3. – Ich niedobory prowadzą do obniżenia nastroju, zaburzeń funkcji poznawczych, a nawet rozwoju depresji – wyjaśnia Mar Mira. Również witamina D odgrywa zasadniczą rolę w przeciwdziałaniu procesom starzenia się mózgu. W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Psychiatric Research Neuroimagining” czytamy, że jej niedobory skutkują ubytkiem szarych komórek.
Spożycie sardynek korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
Potwierdza to Paula Martín Clares w książce „La salud de tu piel está en lo que comes” („Zdrowa skóra zależy od posiłków”), a wtóruje jej farmaceutka Teresa Climent, dyrektorka ds. technicznych Nuggela & Sulé, która podkreśla, że tłuste ryby, takie jak sardynki, to dobry wybór w walce z wypadaniem włosów. Z kolei Claudia di Paolo zwraca uwagę, że wszelkie ryby tłuste doskonale przeciwdziałają starzeniu się włosów „ze względu na zawartość białka, witaminy B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3”.
Działanie witaminy D
Jak wyjaśnia Óscar Lorenzo, wykładowca z wydziału medycyny Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie i członek Instytutu Badań Zdrowotnych Fundacji Jiménez Díaz, witamina D bierze udział w ponad 200 procesach naszego organizmu mających wpływ na różne obszary zdrowia: układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy, regulację wydzielania tzw. hormonów szczęścia, dolegliwości skórne… Jej brak wiąże się również z niewłaściwą odpowiedzią układu odpornościowego, większym ryzykiem zapadalności na choroby układu krążenia oraz występowania określonych stanów zapalnych skóry. Choć niedobory witaminy D, z którymi boryka się wielu z nas, mają bezpośredni związek z niedostateczną ekspozycją na światło słoneczne i częstszym przebywaniem w pomieszczeniach zamkniętych (zwykliśmy to lekceważyć, ale eksperci zalecają spędzanie co najmniej dwóch godzin dziennie na świeżym powietrzu), dr Lorenzo wiąże je również z mylną demonizacją żywności zawierającej zdrowe tłuszcze bogate w witaminę D. Z kolei zaburzenia flory bakteryjnej układu pokarmowego mogą wywierać niekorzystny wpływ na zdolność do wchłaniania niezbędnych składników odżywczych, między innymi właśnie witaminy D.
Czy sardynki w puszce to dobry wybór?
Choć zalecane jest przede wszystkim spożywanie żywności nieprzetworzonej, konserwy rybne, takie jak sardynki w puszce, również będą dobrym wyborem, pod warunkiem ich umiarkowanego spożycia w takiej formie. Najważniejsze, aby konserwy nie zawierały zbyt wiele soli, a najlepiej, aby były sporządzone na bazie oliwy. María Sánchez, dietetyczka z Reto48, potwierdza, że oliwa „pozwala na zachowanie większej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych niż konserwy w sosie własnym. Oczywiście należy te produkty postrzegać w kategorii możliwej alternatywy, a nie zamiennika dla świeżych ryb”. Warto również dodać, że w badaniu przeprowadzonym przez Klinikę Uniwersytetu Nawarry na liście produktów bogatych w witaminę D znalazły się właśnie sardynki w puszce, które wyprzedziły w tym zestawieniu np. jaja.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.