Znaleziono 0 artykułów
20.01.2024

Sardynki nie tylko są świetnym źródłem witaminy D, lecz także zapobiegają wypadaniu włosów

20.01.2024
(Fot. Alla Hetman, Unsplash

Witamina D bierze udział w ponad 200 procesach naszego organizmu – od układu sercowo-naczyniowego po regulację wydzielania tzw. hormonów szczęścia. Jednym ze składników, które stanowią jej doskonałe źródło, są sardynki. A to tylko jedna z ich wielu korzyści dla naszego zdrowia.

Sardynki – najlepszy produkt z witaminą D na zdrową kolację

Tłuste ryby morskie, w tym sardynki, są powszechnie znane jako superfoods – produkty spożywcze bogate w różnorodne składniki mające korzystny wpływ na zdrowie. Ekspert z dziedziny medycyny przeciwstarzeniowej Vicente Mera potwierdza, że znajdują się one na liście produktów spożywczych spowalniających proces starzenia. – Ryby tłuste są bogate w cenne białka i zawierają duże ilości witamin D i B12, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i niezbędne minerały, takie jak jod, selen, żelazo, wapń i potas – wskazuje Mera. I choć wśród tłustych ryb morskich i słodkowodnych najpopularniejszym wyborem wydaje się łosoś, warto zwrócić uwagę na inną tradycyjną, a przy tym przystępną cenowo propozycję zapewniającą wysokie walory odżywcze, którą z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania zdrowej i pysznej kolacji. Mowa o sardynkach. To właśnie te małe rybki najczęściej znajdują się w przepisach dietetyków podpowiadających pomysły na zdrowe i nietuczące kolacje. Według farmaceutki i dietetyczki Pauli Martín Clares sardynki „pomagają zrzucić kilka kilogramów, wzmacniają układ odpornościowy i chronią kości”.

Sardynki wspierają funkcjonowanie mózgu

Jedną ze znakomitych właściwości tych niepozornych ryb jest ogromny wkład w poprawne funkcjonowanie mózgu oraz wpływ na dobre samopoczucie, podczas gdy wysoka zawartość witaminy B12 przyczynia się do zapewnienia równowagi układu nerwowego. Ponadto, jak wskazuje lekarka Mar Mira z kliniki Mira + Cueto, zdrowe tłuszcze zawarte między innymi w sardynkach „dostarczają mózgowi niezbędnych składników odżywczych i wpływają na syntezę podstawowych neuroprzekaźników, umożliwiając zachowanie równowagi psychicznej oraz funkcji umysłowych”. Ekspertka podkreśla znaczenie obecności kwasów tłuszczowych omega-3. – Ich niedobory prowadzą do obniżenia nastroju, zaburzeń funkcji poznawczych, a nawet rozwoju depresji – wyjaśnia Mar Mira. Również witamina D odgrywa zasadniczą rolę w przeciwdziałaniu procesom starzenia się mózgu. W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Psychiatric Research Neuroimagining” czytamy, że jej niedobory skutkują ubytkiem szarych komórek.

Spożycie sardynek korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci

Potwierdza to Paula Martín Clares w książce „La salud de tu piel está en lo que comes” („Zdrowa skóra zależy od posiłków”), a wtóruje jej farmaceutka Teresa Climent, dyrektorka ds. technicznych Nuggela & Sulé, która podkreśla, że tłuste ryby, takie jak sardynki, to dobry wybór w walce z wypadaniem włosów. Z kolei Claudia di Paolo zwraca uwagę, że wszelkie ryby tłuste doskonale przeciwdziałają starzeniu się włosów „ze względu na zawartość białka, witaminy B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3”.

Działanie witaminy D

Jak wyjaśnia Óscar Lorenzo, wykładowca z wydziału medycyny Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie i członek Instytutu Badań Zdrowotnych Fundacji Jiménez Díaz, witamina D bierze udział w ponad 200 procesach naszego organizmu mających wpływ na różne obszary zdrowia: układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy, regulację wydzielania tzw. hormonów szczęścia, dolegliwości skórne… Jej brak wiąże się również z niewłaściwą odpowiedzią układu odpornościowego, większym ryzykiem zapadalności na choroby układu krążenia oraz występowania określonych stanów zapalnych skóry. Choć niedobory witaminy D, z którymi boryka się wielu z nas, mają bezpośredni związek z niedostateczną ekspozycją na światło słoneczne i częstszym przebywaniem w pomieszczeniach zamkniętych (zwykliśmy to lekceważyć, ale eksperci zalecają spędzanie co najmniej dwóch godzin dziennie na świeżym powietrzu), dr Lorenzo wiąże je również z mylną demonizacją żywności zawierającej zdrowe tłuszcze bogate w witaminę D. Z kolei zaburzenia flory bakteryjnej układu pokarmowego mogą wywierać niekorzystny wpływ na zdolność do wchłaniania niezbędnych składników odżywczych, między innymi właśnie witaminy D.

Czy sardynki w puszce to dobry wybór?

Choć zalecane jest przede wszystkim spożywanie żywności nieprzetworzonej, konserwy rybne, takie jak sardynki w puszce, również będą dobrym wyborem, pod warunkiem ich umiarkowanego spożycia w takiej formie. Najważniejsze, aby konserwy nie zawierały zbyt wiele soli, a najlepiej, aby były sporządzone na bazie oliwy. María Sánchez, dietetyczka z Reto48, potwierdza, że oliwa „pozwala na zachowanie większej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych niż konserwy w sosie własnym. Oczywiście należy te produkty postrzegać w kategorii możliwej alternatywy, a nie zamiennika dla świeżych ryb”. Warto również dodać, że w badaniu przeprowadzonym przez Klinikę Uniwersytetu Nawarry na liście produktów bogatych w witaminę D znalazły się właśnie sardynki w puszce, które wyprzedziły w tym zestawieniu np. jaja.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.com

Ana Morales
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Sardynki nie tylko są świetnym źródłem witaminy D, lecz także zapobiegają wypadaniu włosów
Proszę czekać..
Zamknij