Odrobina słodyczy w diecie? Niech będzie to prozdrowotny miód manuka. Przedstawiamy jego (długą) listę zalet i podpowiadamy, jak na sklepowej półce rozpoznać ten prawdziwy.
Miód jest nie tylko słodki, ale również zdrowy. Ma udowodnione naukowo właściwości antybakteryjne i wspomagające procesy trawienia, a nawet może leczyć trądzik i przyspieszać gojenie ran. Jednak nie każdy miód powstaje w taki sam sposób. Istnieje jeden jego rodzaj, który wyróżnia się na tle pozostałych – szczególnie jeśli chodzi o korzyści prozdrowotne. A miodem tym jest miód manuka.
Czym jest miód manuka?
Wartościowy miód manuka to rodzaj miodu jednokwiatowego, produkowanego przez pszczoły, które zapylają tylko i wyłącznie kwiaty krzewu manuka, rośliny rosnącej naturalnie w Nowej Zelandii i Australii.
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania miodu manuka. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości lecznicze jest on często nazywany nowozelandzkim złotem – ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Maorysi wykorzystują go od stuleci jako skuteczne, naturalne lekarstwo, którym można leczyć wszystko, od ran po bolące gardło. Potwierdzają to współczesne badania naukowe: wykazały one, że miód manuka jest efektywnym środkiem leczniczym, pomagającym w przypadku przeróżnych dolegliwości, między innymi płytki nazębnej, zapalenia dziąseł, wrzodów i trądziku.
Co sprawia, że miód manuka jest tak wyjątkowy?
Moc miodu manuka wynika z jego unikatowego składu chemicznego. Zawiera dużą ilość metyloglioksalu (MGO), związku organicznego o silnych właściwościach antybakteryjnych. Inne rodzaje miodu nie zawierają go wcale albo pojawia się on w śladowych ilościach.
Ze względu na swój skład o właściwościach antybakteryjnych miód manuka jest w stanie hamować namnażanie bakterii opornych na działanie antybiotyków, takich jak Staphylococcus aureus czy Escherichia coli; może również wspomagać przywracanie równowagi mikrobiomu jelitowego. Udowodniono też, że łagodzi ból, wspiera gojenie ran, a nawet wspomaga organizm w regeneracji tkanek. Eksperci twierdzą, że działanie antybakteryjne miodu manuka jest nawet 100 razy silniejsze niż zwykłego miodu.
Jak wybrać dobry miód manuka?
Prawdziwy miód manuka z Nowej Zelandii jest certyfikowany i znakowany za pomocą wskaźnika UMF (Unique Manuka Factor), który określa poziom stężenia aktywnego MGO. Im wyższa liczba znajdująca się na butelce, tym silniejsze i skuteczniejsze działanie miodu manuka. Jak rozumieć wartości UMF?
Miód manuka UMF20+/MGO 829+
To najbardziej luksusowa, najrzadsza dawka miodu manuka o najsilniejszym działaniu. Wykorzystywana do celów medycznych, pomaga w przypadku poważnych infekcji i trudno gojących się ran. Działa silnie przeciwzapalne na układ pokarmowy.
Miód manuka UMF15+/MGO 514+
Miód o tym stężeniu również jest bardzo skutecznym środkiem leczniczym. Powszechnie stosuje się go w celu wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy stanu zdrowia układu pokarmowego, hamowania suchego kaszlu oraz łagodzenia podrażnionego gardła.
Miód manuka UMF10+/MGO 263+
To idealna, powszechnie stosowana dawka do codziennego użytku, która zapewnia idealną równowagę pomiędzy siłą działania a dobrym smakiem. Wzmacnia układ odpornościowy i wspiera utrzymanie dobrego stanu zdrowia.
Jak stosować miód manuka?
Miód manuka, jak każdy inny miód, może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Oczywiście najprzyjemniejszy sposób to po prostu jego zjedzenie – ma delikatny, słodki, kwiatowy smak o lekkich aromatycznych nutach karmelu. Skrop nim jogurt grecki, wmieszaj do ulubionej gorącej herbaty. Albo po prostu zjedz bez żadnych dodatków – zjedzenie łyżki miodu manuka to smaczny sposób na złagodzenie bólu gardła, kaszlu lub kataru. Jego fani twierdzą, że efekty są prawie natychmiastowo odczuwalne.
Możesz również nałożyć miód manuka bezpośrednio na skórę. Rozsmaruj cienką warstwę na twarzy, by stworzyć nawilżającą maseczkę antybakteryjną lub delikatnie wklep małą ilość w zadrapania lub strupki, by zapobiec infekcji i przyspieszyć procesy gojenia. Miód manuka to także naturalny humektant, co sprawia, że stanowi wspaniałą naturalną odżywkę do włosów. Wystarczy wymieszać go z olejem kokosowym, nałożyć tę miksturę na wilgotne lub suche włosy, pozostawić na pół godziny, a następnie zmyć szamponem.
Czy powinno się stosować miód manuka?
Miód manuka może być drogi, jednak jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest on wart swojej ceny, szczególnie dla osób, które wolą korzystać z naturalnych leków lub interesuje je profilaktyka i żywienie. Spożywanie miodu manuka nie wiąże się z większym ryzykiem, choć niektóre osoby zgłaszają delikatne uczucie mrowienia towarzyszące nałożeniu go bezpośrednio na skórę – to prawdopodobnie efekt wspomnianego działania antybakteryjnego.
Jeśli monitorujesz poziom glukozy we krwi lub ilość przyswajanych kalorii, ważne, by wiedzieć, że jedna łyżka stołowa miodu manuka ma około 72 kalorii i zawiera 16 gramów cukru. I choć powinno to być oczywiste, wspomnimy o tym na wszelki wypadek: jeśli masz alergię na miód lub pszczoły, zdecydowanie powinnaś wystrzegać się spożywania lub wykorzystywania miodu manuka w jakikolwiek inny sposób.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.