Znaleziono 0 artykułów
07.06.2024

Disfrutar z Barcelony uznana za najlepszą restaurację na świecie

07.06.2024
Disfrutar (Fot. Małgorzata Minta)

Disfrutar z Barcelony znalazła się na czele rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Prowadzona przez trzech szefów kuchni restauracja  zaskakuje gości kreatywnym podejściem do gotowania, łącząc zaawansowane techniki kulinarne z wyjątkowym poczuciem estetyki.

Prestiżowy ranking The World’s 50 Best Restaurants jest tworzony na podstawie głosów oddanych przez jury, w skład którego wchodzą szefowe i szefowie kuchni, przedstawiciele mediów oraz smakoszki i smakosze z całego świata. Ta akademia liczy ponad 1080 osób (równo po połowie mężczyzn i kobiet) przypisanych do poszczególnych geograficznych regionów głosowania. Przed każdym z głosujących stoi pozornie proste zadanie – należy wskazać najlepsze restauracyjne doświadczenie ostatnich 18 miesięcy. Każda z osób może wytypować 10 lokali, z czego maksymalnie 6 może pochodzić z jej regionu zamieszkania (dzięki temu organizatorzy rankingu zachęcają głosujących do odkrywania oraz doceniania kulinarnych perełek daleko od domu). Od 2019 r. z puli restauracji wyłączone są lokale, które zajęły pierwsze miejsce na podium rankingu. To motywacja do odkrywania nowych talentów.

Disfrutar (Fot. Materiały prasowe)

To, co oznacza najlepsze, pozostawia się do interpretacji głosującym. Można głosować zarówno na restauracje typu fine dining, jak i zupełnie nieformalne miejsca. Tegoroczną listę World’s 50 Best Restaurants sponsored by San Pellegrino & Acqua Panna ogłoszono w hotelu Wynn w Las Vegas.

Restauracja Disfrutar w Barcelonie dostarcza gościom prawdziwej radości

Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas szefowie kuchni Disfrutar (Fot. Materiały prasowe)

W tym roku w prestiżowym zestawieniu zatriumfowała restauracja Disfrutar z Barcelony. Świętująca w tym roku jubileusz dziesięciolecia, uchodzi za jedno z najbardziej kreatywnych miejsc na gastronomicznej mapie świata. Prowadzi ją trzech szefów kuchni – Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, którzy poznali się w legendarnej restauracji El Bulli. Kuchnia Disfrutar to popis technicznych umiejętności, niesztampowego myślenia o składnikach, zabawy formą. Za wieloma daniami kryją się innowacyjne metody opracowane w restauracyjnym laboratorium – np. za smażonym na złoto „pączkiem” z ukrytym wewnątrz zimnym kawiorem czy przypominającym sznur perłowych korali deserem z owoców liczi.

Disfrutar (Fot. Małgorzata Minta)

Disfrutar jest trzecią hiszpańską restauracją, która zatriumfowała w rankingu. Wcześniej zaszczytne pierwsze miejsce udało się zająć restauracji El Bulli oraz El Celler de Can Roca.

Restauracja Asador Etxebarri z Kraju Basków zajęła drugie miejsce w rankingu

Drugie miejsce zajęła Asador Etxebarri z Kraju Basków, świątynia żywego ognia. Wszystkie podawane tutaj potrawy są grillowane, wędzone albo pieczone z pełną maestrii wprawą przez szefa kuchni Victora Arguinzoniza. W menu królują lokalne produkty – owoce morza, wołowina, ale też sezonowe warzywa czy sery od lokalnych producentów. Jednymi z najbardziej znanych dań Etxebarri są lekko grillowany kawior oraz lody z koziego mleka z syropem z wędzonych buraków.

Table Bruno Verjus z Paryża zamyka podium

Trzecie miejsce w rankingu zajęła restauracja z Paryża – Table Bruno Verjus, która zadebiutowała na liście w ubiegłym roku, od razu zajmując wysoką, dziesiątą lokatę. Table to kameralne miejsce nawiązujące stylem do francuskich bistro. Większość gości zajmuje miejsca przy szerokim barze otwartym na niewielką kuchnię. Bruno Verjus znany jest z bezkompromisowego podejścia do jakości składników oraz wyszukiwania sezonowych produktów, które poddaje minimalnej interwencji, starając się podkreślić ich naturalny smak.

W rankingu World’s 50 Best Restaurants wyróżniono także debiutantów, ikony i społeczników

Co roku kapituła World’s 50 Best Restaurants przyznaje także specjalne wyróżnienia dla restauracji, szefowych i szefów kuchni odznaczających się szczególnie w swojej branży. Wyróżnienie ikony gastronomii otrzymał Australijczyk Neil Perry. Tytuł najlepszej szefowej kuchni powędrował do Janaíny Torres, restauratorki i szefowej kuchni z São Paulo w Brazylii, która prowadzi A Casa di Porco specjalizującą się w daniach z wieprzowiny oraz warzyw z własnej farmy. Nagrodę dla najlepszej szefowej cukierni otrzymała Nina Métayer, 35-letnia Francuzka ceniona za umiejętne łączenie nowoczesnych technik cukierniczych z francuską tradycją. Za najlepszego sommeliera uznano Pabla Rivero, założyciela oraz sommeliera restauracji Don Julio z Buenos Aires.

(Fot. Małgorzata Minta)

Tytuł „One to Watch”, czyli szczególnie obiecującej restauracji, która w niedalekiej przyszłości może zyskać światową sławę, otrzymała Kato z Los Angeles, której goście mogą doświadczyć niezwykle osobistej kuchni szefa Jonathana Yao, oddającej jego tajwańsko-amerykańskie pochodzenie i wychowanie.

Za szczególny nacisk na ekologię w kuchni doceniono berlińską restaurację Nobelhart & Schmutzig, której menu opiera się wyłącznie na produktach z Brandenburgii, a daniom towarzyszą wina i cydry od małych, działających w zgodzie z przyrodą, producentów.

(Fot. Małgorzata Minta)

Za wysoki poziom serwisu oraz gościnność wyróżniono restaurację Plénitude mieszczącą się w paryskim hotelu Cheval Blanc. Skąpana w odcieniach złota i kości słoniowej restauracja zachwyca nie tylko wyjątkowej klasy jedzeniem spod ręki szefa kuchni Arnauda Donckele’sa, lecz także atmosferą łączącą poczucie ekskluzywności i intymności.

Kapituła The World's 50 Best Restaurants przyznała także nagrody dla „Championów zmian”. W tym roku wyróżnienie to przypadło w udziale Caroline Caporossi i Jessice Rosval, Amerykance i Kanadyjce na co dzień mieszkającym we Włoszech, a także João Diamante z Brazylii. Caporossi  (przedsiębiorczyni) i Rosval (szefowa kuchni) stworzyły restaurację społeczną Roots oraz program szkoleniowy dla imigrantów mieszkających w Modenie, który przygotowuje ich do podjęcia pracy w profesjonalnych kuchniach. Podobny charakter ma projekt Diamante – Diamantes na Cozinha, czyli „Diamenty w kuchni”, który od 2016 r. wyszkolił setki młodych osób wywodzących się z trudnych środowisk.

Nagrodę „Chef’s Choice”, czyli wyróżnienie przyznawane przez szefów i szefowe kuchni, otrzymał  Mitsuharu „Micha” Tsumura, szef kuchni z Peru o japońskich korzeniach, prowadzący w Limie restaurację Maido.

Najwyższym notowanym debiutantem na liście okazała się restauracja Wing z Hongkongu, a największy awans w rankingu zaliczył The Chairman, też z Hongkongu.

Małgorzata Minta
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Disfrutar z Barcelony uznana za najlepszą restaurację na świecie
Proszę czekać..
Zamknij