Najlepsze cynamonki i kardamonki, które zimą 2025 zjesz w Warszawie

Nie ma chyba lepszego wypieku na zimowe dni. Pachnące cynamonem lub kardamonem bułeczki, idealne do kubka rozgrzewającej herbaty czy kawy. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie można zjeść najlepsze cynamonki i kardamonki – zarówno w tradycyjnej, jak i w nowoczesnej odsłonie.
Ciacho Bakery & Coffee: Dla każdego coś miłego
Ciacho zadba o apetyt osób o różnych gustach i preferencjach. W zimowej ofercie cukierni znajdziemy cynamonki z cejlońskim cynamonem, zdobione kremem z serka śmietankowego, skórką pomarańczy i subtelną nutą lawendy, a także wegańskie kardamonki doprawiane mieszanką zielonego i czarnego kardamonu, która nadaje im wyjątkowy aromat. Miłośnicy korzennych smaków powinni do Ciacha zaglądać regularnie, cynamonki i kardamonki lubią bowiem pojawiać się tu w różnych sezonowych odsłonach, z innymi kremami czy dodatkami.
Ciacho Bakery & Coffee, al. Niepodległości 80
Eter Vegan Bakery: W roślinnym wydaniu
Eter to nasza ulubiona roślinna piekarnia, która z ogromną dbałością podchodzi do smaku swoich wypieków. Nie mogło tu oczywiście zabraknąć drożdżówek pachnących przyprawami korzennymi. Przez cały rok zjemy tutaj kanelbullar, czyli cynamonki w szwedzkim stylu. Co ciekawe, to jedna z pierwszych receptur Eteru, która nie zmieniła się od czterech lat. Bułeczki wypiekane są na długo fermentowanym cieście, co nie tylko wpływa korzystnie na ich smak, ale też sprawia, że są bardziej lekkostrawne niż tradycyjne „szybkie” ciasta drożdżowe. Aromat cynamonkom nadaje autorskie nadzienie na bazie cynamonu, cukru, roślinnego „masła” oraz… sekretnego składnika znanego tylko eterowym piekarzom – ale zawsze możecie próbować zgadnąć!
Eter Vegan Bakery, ul. Hoża 5/7
Dej: C jak cynamon, P jak pistacja
W Dej zdecydowanie warto zakończyć zimowy spacer po malowniczych Bielanach i zafundować sobie w nagrodę słodką przekąskę. W witrynie piekarni zawsze znajdziemy puszyste cynamonki i kardamonki, a dodatkowo bułeczki w mniej klasycznych wersjach smakowych – doprawione wanilią oraz w pełni roślinne „pistacjówki”, czyli drożdżówki z pistacjami i wiśnią.
Dej, ul. Płatnicza 57
Kaffe Bageri Stockholm: Ze Sztokholmu do Warszawy
Złaknieni klimatu skandynawskich przytulnych kawiarenek odnajdą go w Kaffe Bageri Stockholm. Wywodzący się z Krakowa koncept od jakiegoś czasu prowadzi także filię w Warszawie, gdzie rozpieszcza gości smakiem cynamonek i kardamonek zawijanych w apetyczne supełki. Obok bułeczek w tradycyjnym wydaniu Kaffe Bageri Stockholm oferuje ich sezonowe wersje, np. z białą czekoladą i pestkami dyni lub z jagodami.
Kaffe Bageri Stockholm, ul. Nowolipki 13
Zbożna: Na dwa sposoby
Klientów Zbożnej wita zawsze lada zastawiona świeżymi słodkimi bułeczkami, w tym cynamonkami i kardamonkami. Właściciele piekarni postanowili złożyć hołd dwóm cukierniczym tradycjom. Podawane tu kardamonki nawiązują do skandynawskiej klasyki, przypominając błyszczące, wypieczone na rumiano supełki. Z kolei cynamonki formowane są w puszyste ślimaki, a na zakończenie obtaczane w cynamonowym cukrze i – dla chętnych – dekorowane kleksem twarożkowego kremu.
Zbożna, ul. Solec 50
Ciastko z Dziurką: Cynamonowa Dżulia

Ciastko z Dziurką nie uznaje półśrodków, a tutejsza cynamonka ma wszystko i jeszcze więcej. Nazwana pieszczotliwie Dżulią, jest puszysta, pachnąca cynamonem, ozdobiona na wierzchu kremem na bazie serka Philadelphia, białej czekolady i wanilii oraz dekorowana zawijaskiem z lepkiego toffi i cynamonową kruszonką.
Ciastko z Dziurką, ul. Wilcza 26
Baken: Na słodko

Baken słynie ze swojego talerzyka kopenhaskiego, ale warto też pochylić się nad tutejszymi wypiekami w skandynawskim stylu. Obok pieczonych na miejscu bochenków na półkach Baken pysznią się autorskie cynamonki i kardamonki, na słodki początek dnia.
Baken, ul. Żurawia 6/12, Browary Warszawskie
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.