Aqua Carpatica – dla spragnionych smaku idealnego

Aqua Carpatica ma naturalnie czysty i rześki smak – tak, jak to tylko możliwe w przypadku naturalnej wody mineralnej z Karpat. Każde drzewo w nietkniętych lasach i każda prehistoryczna skała tych gór składają się na jego doskonałość.
Smak wody, dla niektórych obojętny czy nierozróżnialny, dla koneserów jest istotny. Można wypróbować wiele butelek, zanim znajdzie się swoją ulubioną, o odpowiednio zbalansowanym smaku. Warto w tych poszukiwaniach dać szansę wyjątkowo czystej wodzie z Karpat – AQUA Carpatica.

Najczystsza woda
Warto zacząć od odpowiedzi, skąd bierze się krystaliczny smak wody. Kluczowe do osiągnięcia wspaniałego smaku są warunki, w jakich przepływa. Ciężko o lepsze niż region Karpat, krainy pięknych krajobrazów z dolinami pokrytymi dywanami kwiatów i wiecznie zielonymi lasami. Źródła wody znajdują się głęboko w lesie jodły, sosny i świerka, odizolowanym od działalności człowieka, miejscu nietkniętym przez rolnictwo czy przemysł.

Podziemna podróż
I tak właśnie się dzieje w przypadku AQUA Carpatica, która pochodzi z jednego z ostatnich dzikich lasów Europy. Jej podziemna podróż przez prehistoryczne wulkaniczne skały trwa od około 20 do 40 lat – na tyle długo, że woda jest idealnie czysta oraz czerpie minerały z kolejnych skalnych warstw. Nabywa też zbalansowanego poziomu pH.
Nic o nas bez wody
Jakość pitej wody jest równie ważna, jak jej ilość. Czy na co dzień jednak zastanawiamy się nad tym?
Owszem, większość z nas jest świadoma, jak ważne jest nawodnienie organizmu. Przecież żadna reakcja w żywych organizmach nie odbędzie się bez wody. Przez nasze ciała każdego dnia wędrują tysiące jej litrów. Przez nerki przepływa 1500 litrów, a przez mózg 11001. Woda transportuje do komórek tlen i składniki odżywcze, reguluje temperaturę ciała, usuwa toksyny, nawilża tkanki i stawy. Nawodniony organizm sprawniej zwalcza bakterie i wirusy, bo skuteczniej usuwana jest wydzielina gromadząca się podczas infekcji.

Same korzyści
Szklanka wody rano, po lekkim odwodnieniu w czasie snu, pobudza metabolizm. Gdy pijemy wystarczająco dużo, w ciągu dnia możemy spalić o 2-3 proc. kalorii więcej. Możemy też poprawić wydolność i powysiłkową regenerację mięśni (które składają się w 75 proc. z wody).
Najpiękniejsza ozdoba
Woda może poprawić nie tylko naszą kondycję, lecz także wygląd. Badania mówią, że nawodnienie jest kluczowym elementem w pielęgnacji skóry, jako że żaden krem nie dotrze do skóry właściwej i nie poprawi jej sprężystości, zapobiegając zmarszczkom. A która z nas nie marzy o elastycznej, nawilżonej skórze – zwłaszcza w obliczu trendu, który głosi, że zdobi nas ona skuteczniej niż kosztowna biżuteria?
Picie wody pomaga w regulacji opuchlizny (zwłaszcza wokół oczu!), bo odpowiednio nawodniony organizm nie musi zatrzymywać wody.
Nie stresuj się, pij wodę
A my nie musimy od razu sięgać po pastylkę przy bólu głowy. Ten dyskomfort, podobnie jak zły nastrój, drażliwość, zaburzenia snu i pamięci czy problemy z koncentracją, może wystąpić już przy dwuprocentowym odwodnieniu (a pragnienie odczuwamy przy niedoborze wody na poziomie 1-1,5 proc. Odwodnienie może również zwiększać poziom kortyzolu – hormonu stresu.
Przeprowadzano badania nad osobami z depresją, którym dawano różne zalecenia dotyczące spożywania wody. Po sześciu tygodniach u najlepiej nawodnionych osób zaobserwowano redukcję objawów depresyjnych. Nawodnienie ma bowiem istotny wpływ na produkcję neuroprzekaźników odpowiedzialnych za regulację nastroju i emocji.

Czysta i naturalna woda
No dobrze: ale przecież nie tylko ilość wody jest ważna, lecz także jej czystość i jakość.
Normy Unii Europejskiej dotyczące pożytecznych dla roślin, a szkodliwych dla człowieka azotanów w wodzie pitnej wynoszą maksymalnie 50 mg/l. Oczywiście nie znaczy to, że taka ilość jest zdrowa. Dobrze szukać wody o jak najniższej zawartości azotanów. Naturalnie gazowana woda AQUA Carpatica jest całkowicie wolna od azotanów, a niegazowana ma ich zaledwie 0,6 mg/l.
O jakości wody świadczy też niska zawartość sodu, korzystna dla osób z chorobami serca, nadciśnieniem czy tendencją do zatrzymywania wody w organizmie. Niska, czyli jaka? Normy dopuszczają 200 mg/l w wodzie pitnej. Gazowana AQUA Carpatica zawiera 6,3 mg/l a niegazowana 0,6 mg/l sodu.
Z kolei odpowiednia ilość wodorowęglanu sodu (jak w AQUA Carpatica) neutralizuje kwasy żołądkowe i łagodzi dolegliwości.
Woda bogata w minerały
Nie bez znaczenia dla zdrowia pozostaje również to, że woda AQUA Carpatica jest naturalnie gazowana. Jak to możliwe? Otóż dzieje się tak dlatego, że woda pozyskiwana jest z wulkanicznych warstw, z których wydobywają się naturalne wyziewy zawierające dwutlenek węgla.
Wreszcie: dobra woda jest bogata w wapń i magnez. Specjaliści mówią o zawartości wapnia powyżej 150 mg/l, a magnezu w granicach 50-100 mg/l. AQUA Carpatica naturalnie spełnia te wymogi. Minerały zawarte w AQUA Carpatica to nie tylko samo zdrowie, lecz także źródło nadzwyczajnego smaku.

Smak idealny
Wielbiciele AQUA Carpatica określają go jako rześki, miękki czy gładki na podniebieniu. Po takiej zachęcie najlepiej jej spróbować samemu i sprawdzić, jak smakuje woda z nieskazitelnych źródeł – póki jeszcze mamy do nich dostęp. Przenieśmy się na chwilę do nieskalanego, przedwiecznego świata i cieszmy się smakiem naturalnej wody mineralnej.
1„Physiology, Renal Blood Flow and Filtration”, Rajeev Dalal; Zachary S. Bruss; Jasjit S. Sehdev
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.