Znaleziono 0 artykułów
10.12.2024

Jak projektować zastawę stołową w poszanowaniu dla odmienności kulturowej?

Chandelier and Eggcups,  Camillo Bernal i Morodok, Fot. @luc Bertrand / Galerie Dina Vierny

Czym w designie przejawia się kolonializm? Choćby poglądem, że potrawy jada się zawsze na białych talerzach, nożem i widelcem. Ta konwencja zupełnie pomija specyfikę lokalnych dań czy filozofię ucztowania w danej kulturze. Projektanci wybierają się w podróż, która pozwoli im porzucić sztywny schemat i uhonorować różne tradycje.

Międzynarodowa grupa projektantów wyrusza na ekspedycję badawczą, by zanurzyć się w smakach i historii obcych im kulturowo regionów. By spotkać się z lokalnymi kucharzami i rzemieślnikami, którzy używają w pracy tradycyjnych technik. Celem są eksperymentalne naczynia. International Design Expeditions, platforma działająca pod kuratelą doświadczonych projektantów – Mathilde Bretillot, Pierangela Caramii i Miśki Miller-Lovegrove – od pięciu lat organizuje rezydencje artystyczne we Włoszech, Polsce, Kambodży, Szwecji i Francji, współpracuje ściśle z Instytutem Adama Mickiewicza. Efekty są imponujące – 150 prac, które tworzą nakrycie stołu 25-metrowej długości. Znalazła się na nim porcelana służąca do smakowania kawioru, naczynia do polewania oliwy, miseczki do mieszania sosów. Zastawę przybliżającą lokalne zwyczaje kulinarne można oglądać w Cité du design we francuskim Saint-Étienne.

Ripples, kolekcja Swedish Glitter, Mio Hatakenaka i Ebba von Wachenfeldt @ Erik ollson

Grupa projektantów stworzyła zastawę, którą można oglądać w Cité du design w Saint-Étienne

– Na początku pojawiły się wątpliwości. Czy to nie klasyka gatunku, że my – biali dizajnerzy – mamy jechać do Azji i zaprojektować coś, bo „wiemy lepiej”– mówi Alicja Patanowska, która dołączyła do projektu. Mimo że do wyjazdu do Kambodży przygotowywała się, czytając reportaże i wertując książki kucharskie tamtejszych szefów kuchni, wychodziła z sokratejskiego założenia: „wiem, że nic nie wiem”. – Tylko tak mogło powstać coś nowego – mówi. Na miejscu zaskoczyła ją ciągłość tradycji. – Wariacje obiektów, które oglądałam w muzeum jako znaleziska archeologiczne, niewiele różniły się od tych używanych współcześnie w kuchni Khmerów.

Cały tekst znajdziecie w najnowszym wydaniu magazynu „Vogue Polska Living”. Do kupienia w salonach prasowych i online z wygodną dostawą do domu.

Basia Czyżewska
  1. Kultura
  2. Design
  3. Jak projektować zastawę stołową w poszanowaniu dla odmienności kulturowej?
Proszę czekać..
Zamknij