Jagody zwiastują lato. Wypełnione fioletowymi owocami, na drożdżowym cieście, z kruszonką, lukrem i cukrem pudrem – wybraliśmy stołeczne cukiernie z najlepszymi jagodziankami.
Ciastko z dziurką: Maślane marzenia
Jagody i masło – czy takie zestawienie można jakoś pobić? Formowane w zgrabne, okrągłe bułeczki ozdobione rozpływającą się w ustach kruszonką oraz odrobiną cukru pudru. W środku pełno świeżych jagód – prawdziwa jagodowa eksplozja – a do tego zapach masełka i wanilii w tle.
Kromka: Z miłością
To banał powiedzieć, że ktoś w pieczenie wkłada całe serce, ale chyba właśnie na tym polega sekret jagodzianek z Kromki. Niby prezentują się zwyczajnie, ale każdy element jagodowej układanki został tutaj wykonany, jak należy, z najwyższą dbałością. Joannie, właścicielce piekarni, oraz jej ekipie chce się robić bułeczki, które pozostawiają na ustach fioletowy uśmiech.
Lukullus: Czysta klasyka
Całe jagody, delikatne ciasto, w nieco grubszej warstwie, ale za to niemal rozpływające się w ustach. Złota kruszonka – nie za dużo, nie za mało. Chyba najbardziej klasyczna ze wspomnianych jagodzianek. Uwaga: w tym sezonie dostępne po pierwszym lipcowym weekendzie. PS. Na drugą nóżkę w Lukullusie porwijcie Bigotkę, czyli tutejszą wersję francuskiego ciastka religieuse. To dwa niewielkie ptysie oprószone kruszonką, ułożone jeden na drugim, wypełnione kremem z wanilią z Madagaskaru i domową konfiturą z jagód.
Cała w Mące: Z nutą tonki
Po jagodzianki Moniki Waleckiej ustawiają się kolejki. Bułeczki są mocno zrumienione, hojnie potraktowane kruszonką i równie hojnie nadziane. Ich sekretem jest długo fermentowane, brioszkowe ciasto o aksamitnej teksturze i głębokim smaku. Po upieczeniu posmarowane są masłem z tonką, której aromat podbija smak leśnych jagód. Jagodzianki Moniki Waleckiej doceniła jedna z najwybitniejszych foodwriterek, Diana Henry, zachwycając się nimi na łamach „The Guardian”. I w ogóle się temu nie dziwimy.
Kukułka: Pełna niuansów
Od pierwszych dni wakacji na instagramowym profilu cukierni regularnie pojawiały się zapytania o jagodzianki. Tutejsza wersja to pochwała klasyki gatunku oraz naturalnego smaku jagód – ciasto jest delikatne i subtelne w smaku, owoców jest w bród, a ich charakterystyczny smak podkreśla jedynie nieznaczny dodatek cukru, nie kryjąc niuansu leśnej cierpkości.
Słodki Słony: Jagody luksusowe
Drożdżówki wyróżniają się niezwykłą lekkością ciasta oraz jego maślanym smakiem. Cukiernicy formują jagodzianki w nieco inny niż tradycyjnie sposób, nadając bułeczkom okrągły kształt, idealny na trzy-cztery kęsy. Na wierzchu kruszonka oraz na bogato – jak to u Magdy i Lary Gessler – cukru pudru.
Tadam!: Jagodzianki do trzeciej
Jeśli spacerując ulicą Jagiellońska, natkniecie się na kolejkę, to… pewnie dotarliście do Tadam! Tutaj przez cały rok zjecie najlepszy sernik baskijski w Warszawie, a w lecie – jagodzianki z warszawskiej czołówki. Prócz klasycznych jagodzianek, znanych i kochanych, o delikatnym cieście i waniliowej kruszonce, Tadam! kusi także jagodzianką z nadzieniem doprawionym pieprzem Timut o unikatowym, grapefruitowym aromacie oraz z kruszonką z holenderskim kakao, a także jagodziankami z chrupiącą kruszonką z cytrynowym lukrem oraz nadzieniem z jagód z dodatkiem skórki z cytryny. Uwaga: Tadam! szykuje na lato specjalny jagodowy pop-up w wyjątkowym wnętrzu – warto śledzić Instagram cukierni, by dowiedzieć się szczegółów.
Dej: Prosto i z polotem
Jagodzianki z Dej skonstruowano w myśl zasady: mało ciasta i dużo jagód; słodkości bułeczce przydaje kruszonka obsypana cukrem pudrem.
PS. Aby dopełnić jagodową rozpustę, do pary z jagodzianką zamówcie firmowe włoskie lody z dodatkiem jagód w lekkim syropie oraz posypak z maślanej kruszonki.
Panna: Pochwała kruszonki
Panna dogodzi tym, którzy oprócz samych jagód w jagodziankach cenią kruszonkę. Tę sypie się tutaj na bułeczki hojnie i dopieka na złoto, a maślana, chrupiąca posypka idealnie kontrastuje z miękkim, pełnym owoców wnętrzem. Do wyboru mamy trzy rodzaje bułeczek: klasyczne, z kremem waniliowym oraz jaśminowym.
DomoBake: Na bogato
100 gramów – aż tyle jagód do swoich jagodzianek wkłada ekipa z DomoBake. Pod cienką warstwą ciasta czeka z kolei nie mniej bogata warstwa maślanej kruszonki. Choć z klasyką trudno konkurować, w DomoBake w jagodowym sezonie można skusić się jeszcze na pączka z robionymi na miejscu kremowymi lodami oraz jagodami. Właścicielka cukierenki zapowiada, że to jeszcze nie jest jej ostatnie jagodowe słowo.
Moko Kafe: Roślinnie
Niewielka kawiarnia na Starym Mokotowie stoi nie tylko dobrą kawa, lecz także firmowymi wypiekami. Wypiekane w Moko jagodowe bułeczki są wegańskie. Drożdżowe ciasto jest delikatne i lekkie, a co najważniejsze, spowija sporą ilość fioletowych owoców.
Rano: O poranku
Znikają z półek dość szybko, więc trzeba ustawić się w kolejce rano. Jeden kęs załagodzi logistycznie niedogodności. To jagodzianka o perfekcyjnych proporcjach: delikatne, drożdżowe ciasto, dużo jagód, maślana, złocista kruszonka.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.