Sprawdzone pomysły na obiad z naszych ulubionych knajp w Warszawie
Gotowanie samemu jest super, ale czasami brakuje czasu, chęci i pomysłu. Na szczęście z pomocą przychodzą ulubione lokale, które bardziej niż kiedykolwiek potrzebują teraz naszej pomocy. Wybraliśmy osiem pysznych pomysłów na obiad, ze sprawdzonych przez nas adresów.
UKIM: Tradycja prosto z Azji
Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecamy niewielki lokal na Woli. Kuchnią rządzi tu mama Kim, która każdego dnia przygotowuje dania według tradycyjnych receptur. W menu znajdziemy m.in. leciutkie spring rollsy, klasyczny pad thai z mocą dodatków czy słodki sticky rice, a także nowości, jak tamaryndowy kalafior z sezamem. W UKIM znajdziemy również menu lunchowe, w którym każdego dnia pojawia się coś nowego. Kucharze gotują z uczuciem, co widać po wyrazistej mieszance smaków i pokaźnych porcjach.
UKIM kochamy również za to, że choć jak wielu lokalom nie jest im łatwo, to znajdują czas i siły, by pomagać innym. Mama Kim i jej zespół wspierają akcję #posilekdlalekarza, w ramach której gotują obiady dla pracowników ochrony zdrowia.
Eden Bistro: Wegańskie tacosy
Propozycja z prawej strony Wisły. Choć Eden nie należy do barów typu tex mex, to właśnie tacosy stały się jego znakiem rozpoznawczym. Serwowane na cienkim naleśniku pszennym z nie-kaczką z soi hoisin, warzywami i sosem limonkowo-kolendrowym oraz majonezem mango-sriracha są nie tylko pyszne, ale też naprawdę pożywne. Na większy głód polecamy zamówić je w zestawie z frytkami z batata, podawanymi z imbirowym kimchi, kiszonkami i polanymi wegańskim majonezem.
W Edenie jest również dostępne menu lunchowe, które docenią nie tylko weganie, oraz szeroki wybór win domowych i naturalnych.
Cuda na kiju: Kultowa pizza
Podobne artykułyMiejsca z najlepszą pizzą w WarszawieJulia WłaszczukTego miejsca nie trzeba nikomu przedstawiać. Cuda na Kiju zawitały na mapę Warszawy w 2013 roku i od tamtej pory nieprzerwanie serwują jedną z najlepszych pizz w stolicy. W krótkiej karcie znajdziemy wyłącznie mocne propozycje na czele z klasyczną margheritą, pizzą z serem kozim, pomidorkami cherry i czerwonym pieprzem oraz naszym osobistym faworytem, czyli wersją z halloumi i liśćmi szpinaku. Od niedawna oprócz klasków w menu pojawiły się opcje sezonowe – w tym miesiącu jest to pizza z marynowaną dynią hokkaido, salami picante i mascarpone.
Do ulubionej pizzy możecie również zamówić karafkę prosecco lub piwo z lokalnych browarów. W myśl nowego motto „Nie zostawimy was bez pizzy” zespół Cudów realizuje zamówienia od rana do nocy, nie tracąc przy tym optymizmu: – Nie jest nam lekko, wiadomo, ale zawsze byliśmy optymistami. W końcu poświęciliśmy się najprzyjemniejszej sprawie, czyli pizzy. A przy dobrej pizzy nie ma miejsca na smutek – mówią.
Zamawiając pizzę na stronie lokalu, drugą otrzymacie za pół ceny.
Źródło: Polska kuchnia inaczej
Propozycja dla fanów rodzimej kuchni. Gdy nachodzi nas ochota na dania jak u mamy (lub babci) zaglądamy do menu Źródła. Choć praska restauracja działa od niespełna roku, już zasłużyła sobie na miejsce w gronie naszych ulubionych lokali. W menu znajdziemy klasyczne dania kuchni polskiej z fine diningowym twistem. Każda pozycja w menu zachęca, by wybrać właśnie ją – mamy tu gołąbki nadziewane kaszą gryczaną i twarogiem z Głuchowa w białym sosie, kartacz z karmelizowaną kapustą i miodem pitnym oraz nasz absolutny faworyt – kopytka z palonym masłem i serem szafir. Każdego dnia szefowie kuchni serwują inne, bardzo pożywne zupy, w tym ogórkową na wędzonce czy pomidorową z serem kozim.
W Źródle znajdziemy też szeroki wybór win z najróżniejszych zakątków Europy – od klasycznych przez naturalne i biodynamiczne po cieszące się coraz większą popularnością wina pomarańczowe.
Wozownia: Domowe obiad od szefowej kuchni
Śródmiejski lokal zdobył nasze serca nietuzinkową przestrzenią, świetną muzyką i popisowymi drinkami (które nadal można zamawiać na wynos i miksować samemu w domu). Teraz Wozownia wystartowała również z menu obiadowym. I to nie byle jakim. Cotygodniowa karta powstaje pod czujnym okiem Flavii Borawskiej, jednej z topowych szefowych kuchni w Polsce, i Basi Kłosińskiej, kuchmistrzyni Wozowni. Obiady składają się z dwóch dań i deseru, a smaki inspirowane są włoskim comfort foodem, czyli jedzeniem, które otula. – Są to dania sentymentalne i nostalgiczne, kojarzone z domem rodzinnym, bliskimi i przyjaciółmi. Ciepłe, kaloryczne i różnorodne – mówi Justyna Kosmala, współwłaścicielka konceptu.
W tym tygodniu w menu znajdziemy m.in. pikantny krem marchewkowy, zapiekane pod beszamelem cykorie z serem bleu i mocno jesienne ciasto marchewkowe. My w szczególności wyczekujemy czwartkowych kluseczek dyniowo-serowych z kruszonką z ciasteczek amaretti – już odliczamy dni!
KOMU KOMU: Talerz różności
Podobne artykułyNa osłodę: Najlepsze warszawskie deseryJulia WłaszczukKOMU KOMU to fuzja kuchni arabskiej, izraelskiej i meksykańskiej. Efektem tego skrzyżowania kultur jest niepowtarzalne menu, w którym znajdziemy zarówno dania z nachosami i falafelami, jak i te z guacamole i harissą. W tym szaleństwie jest jednak metoda – to jakość. Właściciele stawiają na starannie dobrane produkty, przede wszystkim mięso, drób i aromatyczne zioła. Mięsożercom polecamy pikantne pulpeciki jagnięce w wędzonym sosie chipotle z kolendrą i chlebkiem lawasz oraz burgera z kurczakiem w panko serwowanego z frytkami, świeżymi warzywami i sosem aioli. W KOMU KOMU są też opcje wege. My uwielbiamy wędzone tofu z zasmażanym bakłażanem w sosie tsuyu, jaglany tabbouleh i burgera z halloumi, a na deser obowiązkowe churros z czekoladowym dipem.
Vegan Ramen Shop: Rozgrzewający ramen
Gdy za oknem szaro, a jesień zaczyna powoli ustępować zimowym chłodom, nic tak nie poprawia nastroju jak miska gorącego ramenu. Naszym sprawdzonym adresem niezmiennie od lat pozostaje Vegan Ramen Shop. W menu oprócz klasyków – Spicy Miso (gęsty kremowy bulion, mieszanka japońskich past miso, sezamu i ostrego chilli), Creamy Shio (kremowy bulion w mocno umamicznym wydaniu z marynowanymi shiitake i chrupiącym nori) i Tantanmen (pikantny bulion na bazie sezamowej tahini z sojomięsem mielonym, kiełkami mung i pak choi) – także sezonowe nowości. W tym miesiącu jest to Ram’n’cheese, serwowany z kluseczkami i dużą ilością wegańskiego sera.
Zamawiając ramen z Vegan Ramen Shop, otrzymujemy gotowe danie – wystarczy tylko podgrzać bulion i można zabierać się do jedzenia. Ekipa pracuje też nad wznowieniem ramenowego zestawu do przygotowania w domu, który będzie dostarczany w całej Polsce. My już pędzimy po swoją porcję, a wy?
Posypane: Pasta, pasta, pasta
Czym byłoby to zestawienie bez propozycji z makaronem w roli głównej? W tym celu przenosimy się do Śródmieścia. Jak głosi motto Posypanego – tu „wszystko kręci się wokół makaronu, a smaki dookoła świata”. W menu znajdziemy więc przeróżne wcielenia pasty – od klasycznego rigatoni z mozzarellą i pomidorami przez gnocchi w pesto z orzechów nerkowca po ravioli z chorizo i krewetkami. Nam ostatnio w oko wpadły tagliolini z kurkami, pancettą i oliwą truflową oraz zupa rybna z mulami.
Na czas pandemii Posypane oferuje również zestawy obiadowe do przygotowania samemu na bazie starannie wyselekcjonowanych produktów oraz tapas boxy z dodatkami – świetnie sprawdzą się do lampki wina i seansu ulubionego filmu.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.