Winietka „krajowe” na opakowaniu truskawek przyprawia mnie o szybsze bicie serca. Polskie truskawki nie mają sobie równych. Wygrzane w słońcu, słodkie, świeże. Polecam najlepsze przepisy z czerwonymi owocami w roli głównej.
Najszybsza tarta z truskawkami
Składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
500 g dorodnych truskawek
250 g sera mascarpone
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii
skórka otarta z ½ pomarańczy
4 łyżki cukru
100 ml śmietanki kremówki
1 jajko
listki mięty lub melisy, do dekoracji
Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki, odstaw. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i rozprostuj. Ostrzem noża narysuj ramkę ok. 1 cm od brzegu każdego z boków, zawiń brzeg ciasta do środka i mocno przyciśnij, tak, by powstała wyższa ramka wokół prostokąta ciasta. Wnętrze prostokąta ponakłuwaj widelcem, całość posmaruj rozmąconym jajkiem (w szczególności „ramkę”) i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij, odstaw do ostudzenia. Gdy ciasto się piecze, ubij kremówkę na sztywno z cukrem, wymieszaj z mascarpone, wanilia i skórką z pomarańczy. Odstaw do lodówki. Na upieczony, ostudzony spód z ciasta. Na wierzchu ułóż połówki truskawek, udekoruj listkami mięty lub melisy. Podawaj.
Bruschetta z truskawkami i gorgonzolą
Truskawki dobrze łączą się z wytrawnymi składnikami. Świetnie komponują się z serami, np. kozim lub kremową, lekko pikantną gorgonzolą.
Składniki (na przekąskę dla 2-4 osób):
1 ciabatta
250 g truskawek
100 g gorgonzoli (najlepiej dolce)
oliwa
miód wielokwiatowy lub akacjowy (raczej o delikatnym smaku)
świeżo mielony czarny pieprz
świeży tymianek
Ciabattę pokrój w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Skrop delikatnie oliwa i opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, pokrój je na ćwiartki lub połówki. Gorgonzolę pokrój lub pokrusz widelcem na kawałeczki. Na każdej kromce ułóż nieco sera oraz truskawek. Każdą skrop miodem, dopraw pieprzem i listkami tymianku.
Eton mess z Cointreau
Eton mess to chyba najprostszy, obok truskawek ze śmietaną i cukrem, deser z tymi letnimi owocami. Wystarczą do tego bezy i bita śmietana. Ale powiem wam, że odrobina słonecznego Cointreau nie zaszkodzi.
Składniki (na 4-6 porcji):
500 g truskawek
500 ml śmietany kremówki 36 proc.
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki Cointreau
100 g gotowych bezików
skórka z ½ pomarańczy
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, wanilią i likierem, wstaw do lodówki do schłodzenia. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki. Bezy, jeśli są większe, pokrusz na kawałki. Do jednej dużej misy lub indywidualnych pucharków lub słoiczków poukładaj w kolejności warstwy: pokruszonych bez, kremówki, truskawek, kremówki, bez i tak do wykończenia składników. Wierzch każdej porcji posyp okruszkami bezy, udekoruj skórka z pomarańczy.
Podawaj od razu lub trzymaj w lodówce do czasu podania.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.