Tym razem zapraszamy czytelniczki i czytelników do świata vintage. Nawiązując do tematu przewodniego listopadowego wydania „Vogue Polska”, przybliżymy najciekawsze sklepy vintage, a influencerów zapytamy o perełki z dawnych lat, z którymi nigdy się nie rozstają. Sprawdźcie, co jeszcze dla Was przygotowaliśmy.
WTOREK 09 listopada 2021 r.
Instagram „Vogue Polska”
Rozmowa z Justyną Konczewską z Crush.pl
Opis: Pięć lat temu powstał Crush – jeden z pierwszych butików z wyselekcjonowaną modą z drugiej ręki. Miejsce stało się fenomenem, obok ubrań z metkami Prady czy Gianni wisiały zjawiskowe skórzane kurtki z lat 80., a czasem starannie wybrane hity z sieciówek. Kluczem zawsze był styl wolny od snobizmu. Przystępne ceny zachęcały do modowych eksperymentów. Dziś Crush wciąż jest istotnym punktem na modowej mapie Warszawy, tym ważniejszym, że przybywa dziewczyn, które rezygnują z kupowania nowych rzeczy.
O swoim pomyśle na modę, budowaniu marki, ale też praktycznych sposobach inwestowania w modę retro założycielka sklepu Crush Justyna Konczewska opowie Basi Czyżewskiej.
Godzina: 18.30
Live cooking z Marią Przybyszewską i Dominiką Targosz
Opis: Polska kuchnia wcale nie musi być nudna. Udowodnią to Maria Przybyszewska i Dominika Targosz. Kulinarny duet przygotuje dla nas pierogi w zupełnie nowej, pysznej odsłonie.
Godzina: 19:30
Lista składników:
Ciasto:
400 g mąki
250 ml wrzątku
50 ml zakwasu
25 g masła
1 łyżka soli
Farsz:
300 g lub 2 duże ziemniaki do pieczenia
½ selera
150 g suszonych podgrzybków / borowiki (uprzednio namoczonych)
100 g kaszy ugotowanej al dente kaszy gryczanej prażonej
2 łyżki sosu sojowego
1 cebula biała
3 ząbki czosnku
30 ml oliwy
15 ml oliwa truflowej
2 łyżki sosu sojowego
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 pęczek kopru
2,3 gałązki tymianku
1 opakowanie śmietany roślinnej planton
100 ml mleka sojowego
Olej smakowy:
200 ml oleju rzepakowego
100 g estragonu
Gaza i sito
Vogue.pl
Zabierzemy was na spacer po Warszawie do miejsc, w których czas stanął w miejscu, wybierzemy klasyki złotej ery Hollywood, które trzeba zobaczyć, a Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, weźmie pod lupę dawne trendy kulinarne, do których coraz chętniej wracamy. Influencerów zapytamy o ich ulubione projekty vintage, porozmawiamy z właścicielką kopenhaskiego Havre Studio oraz Katarzyną Janus z Magii Diamentów. Redaktorki i redaktorzy „Vogue Polska” opowiedzą o trendach z przeszłości, do których mają słabość, przypomnimy historie miłosne dawnego Hollywood oraz wskażemy adresy, które prawdziwi miłośnicy vintage powinni znać.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.