Najlepiej w domu: Kawa z kawiarni we własnej kuchni
Co będzie jednym z najgorętszych lifestyle’owych trendów 2024 roku? Według rankingu Pinterest wysokiej jakości kawa parzona we własnym domu. Ale czy we własnych czterech ścianach możemy osiągnąć efekt jak z modnej kawiarni? Okazuje się, że to prostsze niż wielu z nas myśli.
Koniec każdego roku zawsze przynosi różnego rodzaju podsumowania i prognozy. Wśród tych, na które branża modowa, wnętrzarska i lifestyle’owa czekają najbardziej, są ogłoszenie koloru roku Instytutu Pantone oraz coroczny raport serwisu Pinterest.
Trendy, o jakich możemy się dowiedzieć z tego drugiego, bywają zaskakujące, ale czasem też potwierdzają tendencje z poprzednich lat. Od początku pandemii tendencją, która nie słabnie, jest przywiązanie do spędzania czasu we własnych czterech ścianach. Coraz bardziej doceniamy domowe ciepło, chcemy inwestować coraz więcej czasu i energii w wygodę. Nie powinno więc zaskakiwać, że na jeden z najgorętszych trendów roku 2024 typuje się cafécore.
Według raportu Pinteresta rośnie liczba osób, którym zależy na wysokiej jakości kawie, którą pije się we własnych czterech ścianach, a klimat modnych barów będzie wkraczał do naszych wnętrz. Sprawdzamy, czy warto wybrać się na kurs dla profesjonalnych baristów, czy może istnieje prostszy sposób, aby wpisać się w trend cafécore.
Wyjątkowa kawa na wyciągnięcie ręki
Poranne cappuccino z puszystą mleczną pianką, natychmiast stawiające na nogi esencjonalne espresso, a może orzeźwiające espresso tonic? Jest tak wiele możliwości przyrządzania kawy, że jej przygotowanie można uznać nie tylko za rytuał, ale też formę kreatywności.
Po tym, jak wiele osób odkryło przyjemność z gotowania w domu, zapragnęliśmy też kawy najwyższej jakości, parzonej we własnej kuchni. Wszystko wskazuje na to, że w nadchodzącym roku ten trend ma być coraz bardziej popularny.
Nie da się ukryć, że drobną codzienną przyjemnością może być filiżanka kawy zaparzona dla ukochanej osoby lub przez nią przygotowana. Ale jak sprawić, aby domowa kawa smakowała tak dobrze jak ta z kawiarni?
Dawid Zadara, Head Roaster warszawskiej palarni kawy speciality HAYB przekonuje, że to wcale nie takie trudne. – Jestem z tej szkoły, że jeśli masz w domu dobrą kawę i dobrą wodę o odpowiedniej mineralizacji, na przykład Żywiecki Kryształ, lub po prostu przefiltrowaną przez domowy filtr, to masz wszystko, czego potrzebujesz. Przez dobrą kawę rozumiem taką, która po prostu tobie smakuje – przekonuje Dawid.
Aby domowa kawa cieszyła jeszcze bardziej, warto zadbać o odpowiednie naczynia, podanie, o jakość serwowanego napoju. Ale, jak przekonuje Dawid Zadara, żeby przyrządzić wyśmienitą kawę, nie musimy odbywać kursów dla profesjonalnych baristów ani kupować drogiego ekspresu. Chyba że właśnie tego chcemy — wówczas Dawid zaprasza do siebie. Jego pracę można też podejrzeć na Instagramie. Ale żeby wpisać się w trend cafécore, wystarczy trochę fantazji oraz przyzwoitej jakości narzędzia. Jakie? Wszystko zależy od tego, jaką kawę lubimy.
– Nawet na domowe espresso jest sposób. Jeśli masz kawiarkę lub specjalną nakładkę na Aeropress, spokojnie możesz zacząć domowe eksperymenty i jestem pewien, że uzyskasz zadowalające efekty. Lubisz kawy mleczne? Nie musisz inwestować od razu w ekspres, na początek wystarczy klasyczna kawiarka do uzyskania bazowego naparu a’la espresso i spieniacz, którym może być także french press, to nie tylko zaparzacz – świetnie spienisz w nim ciepłe mleko. Ta nieduża inwestycja szybko się zwróci. Wolisz alternatywne metody parzenia i kawę przelewową? W tym przypadku również możesz spokojnie zacząć od niskiego wkładu na początek – wystarczy zwykły plastikowy dripper lub aeropress, filtry i jak we wszystkich metodach dobra kawa i odpowiednia woda – tłumaczy Dawid Zadara.
Choć kawa podana przez ukochaną osobę do łóżka jest zdaniem wielu jedną z najbardziej romantycznych rzeczy, warto też zaaranżować w domu własny kącik kawowy, co sprawi, że we własnym domu poczujemy się jak w klimatycznym barze. Nie można też zapominać, że największe znaczenie ma jakość ziaren kawy.
Zero kompromisów, zero dogmatów
Co sprawia, że kawa jest dobra? Przede wszystkim musi nam smakować. Jedni preferują mocno paloną arabikę we włoskim stylu, inni wolą ziarna o większej kwasowości. Rynek kaw specjality rozwija się, a jedną z wyróżniających się na nim marek jest istniejąca od 2018 roku warszawska palarnia HAYB, której mottem jest effortless speciality – czyli parzenie kawy na luzie, odkrywania świata kawy, profili sensorycznych, zabawa, zajawka, czas dla siebie.
Hasło HAYB – marki, która kojarzy się z wyjątkowej jakości ziarnami, pasją jej twórców – brzmi: „How Are You Brewing?”. – To nie fizyka kwantowa, a świetna przygoda, głównie bazująca na pytaniu, co smakuje ci w kawie. W HAYB staramy się zadbać zarówno o fanów espresso, którzy cenią niezmienny smak swojej porannej kawy – na dobry początek polecam klasyczną Brazylię Dark – jak i tych, którzy szukają w espresso szalonych i ciekawych smaków (spróbujcie chociażby Pink Espresso What The Funk). Wolisz kawy przelewowe, a nie wiesz, od czego zacząć? Spróbuj Się Przelewa – to seria czterech najbardziej charakterystycznych smaków i kierunków w kawie przelewowej – zawsze się udają, a nie wymagają żadnych kombinacji. Jeżeli chcesz pójść krok dalej, to nasz tasting box powinien Cię zaciekawić! To taki kawowy, pyszny elementarz idealny na start – zachęca Dawid Zadara.
Najwyższa jakość ziaren HAYB wynika z pracy profesjonalistów, ale też zajawkowiczów, pasjonatów, Q-graderów, czyli wyspecjalizowanych degustatorów. Jak więc znaleźć idealną kawę dla siebie? – Próbować, próbować i jeszcze raz próbować! Najlepszą opcją jest próbowanie i porównywanie kilku kaw równocześnie, czyli dla siebie zamawiam kawę z Etiopii, dla koleżanki tę z Brazylii, próbujemy, rozmawiamy, sprawdzamy. Kraj pochodzenia to 90% smaku kawy, więc jak już znajdziemy swój ulubiony origin, to zaczniemy jechać z górki na tej krętej kawowej drodze – wyjaśnia Dawid. I dodaje, że jednego powinniśmy w kawowej przygodzie unikać – dogmatów.
– Dla mnie kawa jest jak wrestling – wszystkie chwyty dozwolone. Oczywiście, w internecie znajdziecie informacje, żeby wlewać wodę tak, a nie inaczej, ale koniec końców najważniejsze jest to, aby kawa nam po prostu smakowała – podkreśla Dawid Zadara. I trudno się z nim nie zgodzić. Bo przecież niezależnie od panującej mody i trendów, picie kawy jest przede wszystkim wielką przyjemnością.
Dla czytelników Vogue Polska marka HAYB przygotowała specjalny kod rabatowy – voguecoffee10. Kod daje 10% zniżki na kawę i herbatę, nie działa na zestawy i nie łączy się z innymi promocjami.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.