Znaleziono 0 artykułów
27.05.2024

Ugotuj, ostudź i podgrzej. Dietetyczka zdradza swój patent na węglowodany

27.05.2024
Fot. Getty Images

Kochasz jeść ryż, ziemniaki albo makaron? Dzięki jednej prostej metodzie dietetyczki Emily English, znanej na Instagramie jako @EmTheNutritionist, podczas przygotowywania masz szansę dodać im lepszych wartości odżywczych, a tym samym zapobiec wahaniom cukru w ciągu dnia.

Pokarmy o wysokiej zawartości węglowodanów, takie jak chleb, makaron, ryż czy ziemniaki, są niesłusznie demonizowane za sprawą efektu kultury diet, choć wszystkie wchodzą w skład diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jeden z najlepszych i najbardziej zbilansowanych sposobów, w jaki możemy się odżywiać. O ile nie cierpisz na nietolerancję glutenu lub celiakię, nie ma powodu, by postrzegać węglowodany jako coś złego. Jednak spożywanie ich w nadmiarze – szczególnie rafinowanych, białych wersji, takich jak biały chleb czy makaron, może prowadzić do skoków poziomu cukru we krwi, które z kolei mogą być przyczyną wahań nastroju, spadku poziomu energii i napadów głodu. 

Sprawdzony sposób na dodanie wartości odżywczych węglowodanom? Ugotuj, ostudź i podgrzej jeszcze raz 

Emily English – znana na Instagramie jako @EmTheNutritionist – ma sposób na to, jak zapobiegać gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi po spożyciu takich pokarmów. Okazuje się, że nie ma nic prostszego. – Moja dzisiejsza wskazówka: ugotuj, ostudź i podgrzej jeszcze raz pokarmy zawierające skrobię – wyjaśniała podczas występu w programie „This Morning” telewizji ITV. – Gdy zamrozimy chleb, zawarta w nim skrobia przekształca się w skrobię oporną, która spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi.

W rozmowie z „Vogiem” Emily powiedziała, że powstała w ten sposób skrobia oporna jest „trudniejsza do strawienia”. – Prowadzi to do spowolnienia wzrostu poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na zdrowie jelit. Gdy drobnoustroje znajdujące się w naszych jelitach zaczynają przeprowadzać proces fermentacji skrobi opornej, tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają szersze działanie prozdrowotne. Wyniki jednego z badań sugerują, że potencjalnie posiadają one właściwości przeciwzapalne. 

Sprowadza się to do tak prostej rzeczy, jak gotowanie produktów zawierających skrobię, takich jak ziemniaki czy makaron, następnie pozostawienie ich do wystygnięcia oraz ponowne ich podgrzanie – co sprawia, że jest to łatwy sposób, który może wypróbować każdy, kto z wyprzedzeniem przygotowuje sobie posiłki na tydzień w biurze. Jeżeli chodzi o chleb, English zawsze mrozi go, by dodać mu wartości odżywczych, które procentują, gdy później robi z niego tosty: – Zawsze mam w zamrażarce pity, które wrzucam zamrożone do tostera, przygotowując w ten sposób szybki lunch – dodaje. – Często wykorzystuję ten sposób, przygotowując posiłki – niezależnie od tego, czy robię właśnie jedną z moich dużych sałatek z makaronem, czy bowl z ryżem, oraz za każdym razem, gdy mam w lodówce resztki do wykorzystania następnego dnia. Zadbaj jedynie o to, by bezpiecznie przechowywać jedzenie, tak by nie dopuścić do zatrucia pokarmowego. 

Choć jest to prosta technika, która przynosi dietetyczne korzyści, jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, powinnaś podchodzić do niej z ostrożnością – może okazać się, że jesteś bardziej wrażliwa na skrobię oporną. 

Dlaczego poziom cukru we krwi ma tak duże znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia?

Zrozumienie, jak różne pokarmy wpływają na poziom cukru we krwi, niesie za sobą ogromne korzyści zdrowotne. Pomoże poradzić sobie z obniżoną odpornością, niskim poziomem energii, odczuwaniem lęku czy problemami jelitowymi i skórnymi – jedzenie słodkich lub nierafinowanych produktów powoduje nagły wzrost poziomu cukru we krwi – a to, co mocno się podnosi, musi też opaść. To wtedy, gdy nagle się obniża, czujemy się przybite, głodne lub tracimy balans. – Zredukowanie skoków cukru pomaga odpowiednio zarządzać poziomem energii i zmniejsza insulinooporność – mówi English. I dodaje: – Zawsze buduję swoje posiłki wokół pokarmów o wysokiej zawartości błonnika połączonego z białkiem, które pozwala zbilansować poziom cukru we krwi, unikam też jedzenia przetworzonych cukrów i rafinowanych węglowodanów na pusty żołądek – cukier zawsze należy jeść po błonniku i białku. 

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.co.uk.

Hannah Coates
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Ugotuj, ostudź i podgrzej. Dietetyczka zdradza swój patent na węglowodany
Proszę czekać..
Zamknij