Choć nieco nagle, to zdecydowanie zasłużenie serek wiejski ma właśnie swoje pięć minut. I spożywany solo, i jako składnik wielu smacznych potraw króluje na talerzach i w instagramowym feedzie. Nic dziwnego, jest świetnym źródłem białka, wapnia i potasu, a to dopiero początek korzyści, jakie mamy z regularnego jedzenia serka wiejskiego.
Czy tylko mi się wydaje, czy wszyscy mają teraz obsesję na punkcie serka wiejskiego? Wszechobecny w social mediach – na bułkach i bajglach, wykorzystywany jako najważniejszy składnik naleśników lub zmieszany z jajecznicą – ten niezbyt urodziwy i – co najgorsze – grudkowaty ser bez wątpienia przeżywa teraz swoje pięć minut.
Ale czy serek wiejski rzeczywiście jest zdrowy? Redaktorka „Vogue’a” porozmawiała z dwiema ekspertkami, by dowiedzieć się, jakie korzyści zdrowotne mogą płynąć ze spożywania serka wiejskiego.
Czym jest serek wiejski?
Serek wiejski, inaczej cottage cheese, jako jeden z grupy produktów wytwarzanych z zsiadłego mleka (podobnie jak feta, mozzarella i ricotta) „zawiera dużo białka, niewiele kalorii i nie jest szczególnie przetworzonym pokarmem” – wyjaśnia dr Megan Rossi, dietetyczka i specjalistka ds. żywienia, znana też jako The Gut Health Doctor, która dodaje, że jest on również bardzo uniwersalny. – Myślę, że to dlatego cieszy się teraz taką popularnością. Ludzie uwielbiają pokarmy, które mają mało kalorii i dużo białka, a ponieważ wszyscy stajemy się coraz bardziej świadomi w kwestii silnie przetworzonego jedzenia, wspaniale, że on do takich nie należy – mówi dr Rossi. A dr Federica Amati, główna specjalistka ds. żywienia w Zoe, dodaje, że „jest także niedrogi i ma delikatny, przyjemny smak. Sprawdza się jako źródło białka, gdy nie chcemy jeść więcej jajek, tofu, mięsa czy ryb”. Dla osób, którym zależy na zjedzeniu zdrowego śniadania o dużej zawartości białka, to idealny wybór – świetnie pasuje do chleba na zakwasie czy jedzonych o poranku jajek.
Dlaczego serek wiejski ma grudki?
A więc zawiera dużo białka, mało kalorii i jest niedrogi – to wyjaśnia, dlaczego tak wielu ludzi wierzy w korzyści płynące ze spożywania serka wiejskiego. Jednak jeśli, tak jak ja, zastanawiacie się, dlaczego jest tak okropnie grudkowaty, oto wyjaśnienie jego charakterystycznej struktury. – Grudki w serku wiejskim to nic innego jak białko, są one więc bardzo zdrowe – mówi dr Rossi. – Serek wiejski jest wytwarzany z mleka, które zawiera dwa rodzaje białka, kazeinę (80 procent) i białko serwatkowe (20 procent). Gdy do mleka doda się coś o kwaśnym odczynie, dochodzi do koagulacji kazeiny, która tworzy grudki, natomiast białko serwatkowe na to nie reaguje – wyjaśnia ekspertka.
Różne rodzaje białka mają różne właściwości. Kazeinę wolniej się trawi, co sprawia, że dłużej czujemy się syci, z kolei białko serwatkowe jest trawione szybciej. – To dlatego białko serwatkowe lepiej jest spożywać po wyjściu z siłowni, gdy potrzebujemy, by te aminokwasy trafiły do mięśni i wspierały ich budowę – radzi dr Rossi.
Czy serek wiejski jest zdrowy?
Owszem, jest – zgadzają się obie ekspertki. – Porcja serka wiejskiego mieszcząca się w jednej filiżance zawiera 25 g białka, 11 g węglowodanów (z czego 9 g to cukry, takie jak laktoza) oraz porządną ilość potasu i wapnia – mówi dr Amati i dodaje: – Co ciekawe, jest to dobre źródło selenu, który jest nam potrzebny do utrzymania dobrego stanu zdrowia tarczycy, a do tego zawiera tłuszcz, jednak w mniejszych ilościach niż inne rodzaje sera.
Korzyścią zdrowotną z jedzenia serka wiejskiego jest również delikatna regulacja ciśnienia krwi, dodatkowo serek ten zawiera również niewielkie ilości wapnia. Jeśli kupisz odpowiedni rodzaj serka wiejskiego – ze sklepu z produktami rolnymi lub specjalizującego się w serach – będzie to również pokarm fermentowany, co oznacza, że korzystnie wpłynie na pracę jelit. – W Wielkiej Brytanii w większości jest on nieuczciwie wytwarzany – mówi dr Rossi. – Tradycyjnie, by go zrobić, potrzebne są mleko i kwas. Gdy bakterie dotrą do laktozy, produkują kwasy, które mogą następnie wywołać koagulację. By proces ten zachodził szybciej, łatwiej i prawdopodobnie taniej, często po prostu dodaje się octu jako kwasu, co oznacza, że serek wiejski nie zawiera żywych kultur bakterii i nie jest pokarmem fermentowanym – tłumaczy ekspertka. Osoby, które chcą kupić serek wiejski będący efektem procesu fermentacji, powinny upewnić się, że na etykiecie widnieje termin „żywe”, ponieważ wskazuje to, że do jego produkcji rzeczywiście wykorzystano bakterie. Warto również przyjrzeć się innym składnikom na etykiecie, by mieć pewność, że nie znajdują się w nim żadne dodatki, takie jak substancje zagęszczające czy cukier.
Nie tylko placki z serka wiejskiego. Jak i z czym jeść cottage cheese?
Na tym etapie czytania tego artykułu albo jesteś zwolenniczką serka wiejskiego, albo jego przeciwniczką. Jednak w serku wiejskim wspaniałe jest to, że można go jeść na bardzo wiele sposobów. Dr Amati wymienia wśród nich wiralowe placki z serka wiejskiego z Zoe jako pyszne i bogate w białko śniadanie, którym można delektować się w sobotni poranek. Jednak wyjątkową fanką serka jest dr Rossi, która mówi, że je go prawie codziennie. – Służy za świetny dressing do sałatek, kiedy wymiesza się go z octem balsamicznym, poza tym uwielbiam jeść serek wiejski na chlebie na zakwasie, z tuńczykiem i pomidorem – mówi dr Rossi. – To wspaniała baza do różnych dań – dodaje.
Jeśli nie jesteś jego fanką, nie masz się czego obawiać. Istnieje wiele innych sposobów na przyjęcie odpowiedniej ilości białka – jako świetną alternatywę dr Amati proponuje jogurt grecki. – Jest pyszny, zawiera więcej wapnia, mniej sodu oraz żywe bakterie probiotyczne, więc zawsze mam go w lodówce – mówi ekspertka.
Jeżeli chodzi o białko, dr Amati mówi jasno, że proteiny roślinne mają lepszy długoterminowy wpływ na zdrowie i długość życia, więc zaleca włączenie do swojej diety roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, orzechów, pestek i tofu. – Tofu można wykorzystywać, by dodać do potraw białko, w bardzo podobny sposób jak w przepisach z wiralowym serkiem wiejskim. Ma ono tę dodatkową korzyść, że zawiera dużo izoflawonów roślinnych – mówi specjalistka. – Jogurt grecki i kefir są lepsze ze względu na swój profil kwasów tłuszczowych, mój głos dostałyby też białka zwierzęce z jajek, które zawierają dużo mikroelementów, i bogate w kwasy omega-3 tłuste ryby.
Czy warto jeść serek wiejski? Werdykt
Serek wiejski to kolejne jedzenie, które pokochał internet – nie bez powodu. Jeśli lubimy serek wiejski, łatwo przygotować dania, które mają go w składzie, nie jest też drogi, a do tego zapewnia wystarczająco dużo korzyści dla zdrowia, by zagwarantować sobie miejsce w naszych lunchboxach. Niezależnie od tego, czy połączysz go z miodem na waflach ryżowych, czy podasz jako dip do surowych warzyw, warto dać mu szansę.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.