Ze względu na udowodnione naukowo korzyści, jakie daje picie zielonej herbaty, uznawana jest ona za eliksir zdrowia. Co jednak z popularną czarną herbatą? Czy także ona ma pozytywny wpływ na nasz organizm? I przede wszystkim jaką herbatę warto pić: czarną czy zieloną? Oto co mówią na ten temat eksperci.
Zielona herbata słynie z wielu udowodnionych naukowo korzyści prozdrowotnych. Obniża ciśnienie krwi, chroni przed stanami zapalnymi i wspiera układ trawienny – a to tylko niektóre z nich. A co z czarną herbatą? Czy ma podobne działanie prozdrowotne? A jeśli tak, to czym różnią się te dwa popularne napoje i który z nich wybrać?
Zarówno czarna, jak i zielona herbata mają podobne działanie prozdrowotne – obie pochodzą z liści tej samej rośliny i obu udowodniono działanie poprawiające stan zdrowia serca i funkcjonowanie mózgu. W związku z tym to, którą herbatę wybierzemy, sprowadza się głównie do preferowanego smaku i tolerancji kofeiny. Zielona herbata jest słabiej utleniona, ma delikatnie ziemistotrawiasty smak i zazwyczaj zawiera mniej kofeiny, natomiast czarna herbata jest bardziej utleniona, ma głębszy, bardziej cierpki smak i zwykle zawiera odrobinę więcej kofeiny.
Istnieje jednak kilka różnic pomiędzy korzyściami prozdrowotnymi, które oferują te dwa rodzaje herbaty. Na przykład zielona herbata może lepiej redukować obrzęki i zatrzymywanie wody w organizmie, ponieważ jest delikatniejsza dla jelit. – Czarna herbata może działać ściągająco na poziomie jelit, powodując zaparcia lub zwiększać drażliwość jelita grubego – wyjaśnia zespół ds. odżywiania marki wellness Marty Masi.
Jakie są jeszcze podobieństwa i różnice pomiędzy zieloną i czarną herbatą? Przeczytaj, aby stwierdzić, która z nich jest lepsza dla ciebie.
Korzyści zdrowotne płynące z picia czarnej i zielonej herbaty
I czarna herbata, i zielona herbata zawierają kofeinę, która działa stymulująco na układ nerwowy oraz sprzyja wydzielaniu takich hormonów szczęścia, jak dopamina i serotonina. Choć kofeina ma czasem złą reputację, wykazano, że poprawia ona czujność, nastrój, pamięć i czas reakcji.
Być może zauważyliście, że pomimo zawartej w nich kofeiny picie czarnej i zielonej herbaty nie prowadzi do takiego roztrzęsienia, jak picie kawy. Dzieje się tak dlatego, że herbata zawiera L-teaninę, aminokwas, który równoważy działanie pobudzające kofeiny, również sprzyjając wydzielaniu hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy, które wzmagają dobre samopoczucie i uczucie spokoju.
Poza L-teaniną zarówno czarna, jak i zielona herbata zawierają silne antyoksydanty znane jako flawonoidy, które stanowią rodzaj polifenoli. Wykazano, że te wykazujące działanie ochronne na serce związki obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko powstawania płytek miażdżycowych.
Pozytywne właściwości zielonej herbaty
Ze względu na to, że zielona herbata (oraz matcha, będąca zasadniczo sproszkowaną zieloną herbatą) poddawana jest krótszej oksydacji niż czarna herbata, zawiera więcej szczególnego rodzaju polifenolu o działaniu antyoksydacyjnym, znanego pod nazwą 3-galusan-epigalokatechiny (EGCG). Nawiasem mówiąc, to właśnie ten krótszy proces oksydacji sprawia, że zielona herbata jest zielona – jej liście nie są wystawione na tak silne działanie tlenu, a co za tym idzie, nie robią się czarne, a określone związki roślinne pozostają nienaruszone.
Duża zawartość EGCG to powód, dla którego zielona herbata reklamowana jest jako eliksir zdrowia: wykazano, że hamuje ona namnażanie komórek nowotworowych, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, poprawia kondycję, chroni wątrobę i układ odpornościowy oraz zapobiega szkodliwemu działaniu bakterii i wirusów. – Zielona herbata w naturalny sposób wspiera aktywację układu odpornościowego i przyspiesza metabolizm – potwierdza ekspertka ds. odżywiania sportowców Sandra Lordén.
Prozdrowotne właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata również zawiera charakterystyczne dla niej polifenole. Noszą one nazwę teaflawin i powstają w trakcie procesu oksydacji. Mają wiele takich samych właściwości antyoksydacyjnych jak polifenole w zielonej herbacie, wykazano też, że wspierają rozkład tłuszczu, wzmacniają kości, redukują poziom stresu oksydacyjnego oraz działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
– Czarna herbata może pełnić funkcję idealnego dopełnienia przy obniżaniu poziomu cholesterolu i chronić wątrobę, a to tylko niektóre z jej działań – mówi Marta Masi. Dodatkowo czarna herbata często zawiera więcej L-teaniny, która „poprawia krążenie krwi oraz zdolność koncentracji i utrzymania uwagi”.
Która jest zdrowsza: czarna czy zielona herbata?
Tak naprawdę żadna z nich nie będzie złym wyborem: obie mają udowodnione naukowo korzystne działanie. O ile nie wykazujesz nadwrażliwości na kofeinę, nie przesadzisz ze słodzikami oraz będziesz unikać picia herbaty późno wieczorem, zarówno zielona herbata, jak i czarna może stanowić zdrowy dodatek do twojego stylu życia. Pamiętaj jedynie o urozmaiconej diecie, zawierającej sporo warzyw i owoców, pij dużo wody oraz traktuj priorytetowo sen, ruch i zdrowie psychiczne.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.