Każdy, kto pragnie zdrowiej się odżywiać, nie powinien dać się wciągnąć w popularny ostatnio trend jedzenia samych owoców na kolację. Jak twierdzą eksperci, nie jest to ani zdrowe, ani nie przyczynia się do utraty wagi, jak jest to powszechnie sugerowane.
Jedzenie samych owoców na kolację kilka razy w tygodniu jest popularną detoksową strategią stosowaną przez wiele osób. Sensowność takiej diety jest jednak bardzo wątpliwa, ponieważ talerz pełen owoców nie jest ani zbilansowanym, ani sycącym posiłkiem. Nie jest ona również rekomendowana jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, choć wiele osób stosuje ją właśnie w tym celu. – Jedzenie samych owoców na kolację może prowadzić do niewystarczającego spożycia innych ważnych składników odżywczych, w tym białek i zdrowych tłuszczów, które mają istotny wpływ na uczucie sytości i wszystkie procesy zachodzące w organizmie – wyjaśnia hiszpańska ekspertka ds. żywienia Sandra Lordén Álvarez i dodaje, że może to prowadzić do nasilenia uczucia głodu następnego dnia.
Sandra Lordén Álvarez nie neguje prozdrowotnych właściwości owoców, ale przypomina, że zawierają one dużo cukru: – Owoce są bogate w witaminy, minerały i błonnik, ale zawierają również naturalne cukry, które mogą wpływać na jego poziom we krwi. Jedzenie samych owoców na kolację, zwłaszcza w dużych ilościach, może prowadzić do jego skoku (zwłaszcza jeśli wybierzemy owoce o wysokim indeksie glikemicznym, jak np. banany), a to z kolei wywołać reakcję insulinową, co w dłuższej perspektywie może przyczynić się do rozwoju insulinooporności i innych problemów metabolicznych – wyjaśnia ekspertka.
Dietetyk Charles Orrico dodaje: – Owoce są zdrowe, ale zawierają naturalnie występujące cukry. Jeśli na kolację zjemy tylko owoce, nastąpi wyrzut insuliny. Jeśli ta energia nie zostanie odpowiednio spożytkowana, przekształci się w tłuszcz. Zatem odpowiedź na pytanie, czy jedzenie samych owoców na kolację jest korzystne dla utraty wagi, brzmi: nie.
Jak w zdrowy sposób jeść owoce na kolację?
Jeśli masz ochotę zjeść trochę owoców na kolację, powinny one stanowić jedynie dodatek. Specjaliści ds. żywienia radzą, aby do owoców zawsze dobierać inne produkty zawierające makroskładniki odżywcze, takie jak białko i zdrowe tłuszcze. – Owoce na kolację mogą oczywiście być zdrowe, ale zaleca się łączenie ich z innymi produktami zawierającymi białko i zdrowe tłuszcze, na przykład z jogurtem i orzechami. Takie połączenie pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi i zapewnia bardziej zrównoważoną dietę – wyjaśnia Lordén Álvarez. Ekspertka zaleca również spożywanie owoców o niższym indeksie glikemicznym, takich jak truskawki, jagody, gruszki lub jabłka, aby zapobiec gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi.
O której godzinie powinno się jeść kolację?
Całkowite pominięcie kolacji nie wchodzi w grę (nawet w celu utraty wagi), jednak warto ją nieco przyspieszyć, jak wyjaśnia farmaceutka i dietetyczka Boticaria García w swojej książce „Twój mózg jest głodny”. „Dowody naukowe sugerują, że zaleca się spożywanie większości posiłków w ciągu dnia i unikanie spożywania ich w dużych ilościach późnym wieczorem”. Pomimo że chronodietetyka jest wciąż młodą dziedziną, wyniki badań sugerują, że spożywanie posiłków późnym wieczorem, tuż przed uwolnieniem melatoniny (hormonu snu), może zwiększać poziom cholesterolu i obniżać spoczynkowy wydatek energetyczny oraz tolerancję glukozy. Dlatego wcześniejsza kolacja jest zawsze dobrym pomysłem, bez względu na to, czy zawiera owoce czy nie.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.