Czas przyjrzeć się probiotycznemu superfoodowi, który nie tylko wspiera zdrowie jelit, lecz także przyspiesza metabolizm organizmu, wzmacnia układ odpornościowy oraz ma bardzo korzystne działanie na skórę.
Mowa o kefirze, fermentowanym produkcie mlecznym, który dietetycy cenią za właściwości odżywcze i wszechstronność zastosowań. Można go pić pomiędzy posiłkami, spożywać na śniadanie, jako deser, a nawet przy obiedzie, jeśli chce się zrównoważyć ciężki posiłek.
Co cennego dla organizmu zawiera kefir?
Farmaceutka i dietetyczka Paula Martín Clares pisze w swojej książce „La salud de tu piel está en lo que comes” („Zdrowie twojej skóry zależy od tego, co jesz”), wydanej przez Editions Zenith, że kefir „zawiera białka, węglowodany, potas, wapń, magnez, fosfor, oraz witaminy A, D i B”. Oprócz tego, że działa korzystnie na skórę (to jeden z niewielu pokarmów pomagających w łuszczycy), dietetyczka potwierdza, iż optymalizuje procesy metaboliczne, pomaga w regulacji pracy układu trawiennego oraz wyrównuje poziom cukru we krwi. – Zawiera dużo białka, ale mało kalorii, w związku z czym fantastycznie wspiera proces utraty wagi – wyjaśnia ekspertka. Dietetyczka i farmaceutka Marián García (znana na Instagramie jako Boticaria García) potwierdza: – Kefir to sfermentowane drożdże i bakterie. Doskonale działa na jelita dzięki różnorodnym bakteriom, które zawiera.
Związek pomiędzy probiotykami a metabolizmem organizmu
Powszechnie wiadomo, że pokarmy probiotyczne mają korzystny wpływ na zdrowie jelit ze względu na obecność mikroorganizmów i bakterii działających pozytywnie na florę jelitową. Mniej jednak wiadomo na temat ich wpływu na metabolizm i utratę wagi. Isabel Dorst, dietetyczka i członkini zespołu innowacji naukowych BIOMES, wyjaśnia, z czego to wynika. – W skład mikrobiomu jelitowego wchodzą wszystkie mikroorganizmy obecne w naszych jelitach. Ma on kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, działania układu odpornościowego i dobrego samopoczucia. Nawet jeżeli chodzi o kwestię naszej wagi, wiele badań naukowych wykazało, że bakterie jelitowe są niezwykle istotne zarówno, gdy tyjemy, jak i gdy gubimy zbędne kilogramy.
Rzeczywiście, bakterie jelitowe działają, rozkładając jedzenie tak, by składniki odżywcze mogły zostać wchłonięte, a każdy rodzaj bakterii ma konkretną funkcję, przez co wspólnie determinują to, jak wygląda ogólne funkcjonowanie metabolizmu. Innymi słowy, probiotyki poprawiają proces trawienia tłuszczów i spalania energii. Kefir jest wyjątkowym probiotykiem, ponieważ nie tylko przyspiesza metabolizm i utratę wagi, lecz także jest bardzo pożywny ze względu na wysoką zawartość białka. Paula Martín Clares pisze: „Wiele badań wykazało, że dieta bogata w pokarmy probiotyczne, takie jak jogurty, zwiększa różnorodność mikrobio wpływa redukująco na obrzęki ciała”.
Towarzysz na cały dzień
Kefir jest bardzo wszechstronnym pokarmem, ponieważ można go spożywać podczas posiłków lub pomiędzy nimi, niezależnie od tego, czy jest to śniadanie, lunch, czy kolacja, zwłaszcza że pomaga zwalczać procesy zapalne, które mogły nagromadzić się w ciągu dnia. By przygotować posiłek z kefiru, psychodietetyczka Itziar Digón poleca dodać do niego trochę nasion chia, owoców jagodowych oraz odrobinę stewii. Jak wyjaśnia Leo Cerrud, kefir stanowi również świetne uzupełnienie ciężkich posiłków, nie należy jednak nadużywać tej funkcji i korzystać z niej tylko okazjonalnie. Jakie jeszcze korzyści płyną ze spożywania kefiru? Badania przeprowadzone na University of California w roku 2013 wykazały, że u kobiet spożywających probiotyki w postaci kefiru występuje mniejsza aktywność obszarów mózgu kojarzonych ze stresem.
Jak wybrać odpowiedni kefir?
Na rynku dostępnych jest wiele opcji, jednak nie wszystkie są równie zdrowe. Itziar Digón radzi, by zwracać uwagę na „ilość cukru oraz rodzaj mleka, z jakiego został zrobiony kefir”, i zaleca kupowanie go w sklepach specjalistycznych. Boticaria García twierdzi natomiast, że dobry jogurt lub kefir powinien odpowiadać zasadzie 3-4-3: 3 proc. tłuszczu, 4 proc. cukru oraz 3 proc. białka. Co więcej, ekspertka rekomenduje naprzemienne spożywanie jogurtu i kefiru co drugi dzień, by różne mikroorganizmy zasilały naszą mikrobiotę.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.