
Uspokajający szum morza, długie spacery plażą i rześkie powietrze – pobyt nad Bałtykiem to świetny pomysł niezależnie od pory roku. Szczególnie że w restauracji Grand Blue Hotelu Sofitel Grand Sopot możemy teraz spróbować nowego autorskiego menu.
Nad brzegiem morza, w samym sercu miasta, a jednocześnie z dala od jego zgiełku znajduje się pięciogwiazdkowy Hotel Sofitel Grand Sopot – jeden z symboli Trójmiasta. Luksusowy obiekt od ponad 95 lat urzeka inspirującymi historycznymi wnętrzami. Zachwycający widok na morze, prywatna plaża, piękny ogród i sąsiedztwo najdłuższego drewnianego molo w Europie, doskonale oddają wyjątkową atmosferę nadmorskiego kurortu.

Hotel może też poszczycić się znakomitą restauracją, która gości wyśmienitymi daniami stworzonymi na bazie ryb, owoców morza oraz sezonowych i lokalnych składników. Autorskie potrawy przygotowywane przez szefa kuchni Tomasza Iwańca zachwycają lekkim i kuszącym smakiem wyrafinowanych połączeń najlepszych produktów. Teraz na gości restauracji Grand Blue czeka nowe, sezonowe menu.
Historia i współczesność
W restauracji Grand Blue aromatyczne potrawy rozpieszczają kubki smakowe gości i doskonale komponują się z nadmorskim widokiem. To idealna sceneria dla romantycznej kolacji, niedzielnego obiadu w gronie rodziny czy biznesowego lunchu. Restauracja zachwyca swoimi specjalnościami. Motywem przewodnim menu jest zdrowa żywność pochodząca ze środowiska wodnego zwana „niebieskim jedzeniem”. Składniki te skomponowane są z produktami leśnymi, sezonowymi oraz regionalnymi dodatkami, stanowiąc unikalną kompozycję dań.

Czego goście mogą spodziewać się w nowym menu? Szef kuchni zdradza, że jak zwykle będzie smakowicie i ciekawie. – W menu ponownie znalazły się dania inspirowane historycznymi przepisami, tym razem z przełomu XVII i XVIII oraz z początku XX weku. Wyjątkowa interpretacja przepisów, między innymi zup – à la żółwiowej oraz kremu z kasztanów – jak również ulubionego deseru króla Jana III Sobieskiego – Grand Arkas – wymienia szef kuchni, Tomasz Iwańca.
Rozpieścić zmysły

W nowym menu Grand Blue każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Podczas wizyt w restauracji goście mogą delektować się owocami morza oraz daniami ze szlachetnych ryb – koryfeny, miecznika oraz troci fiordowej. W karcie znajdziemy też między innymi rarytasy takie jak dymione przegrzebki w towarzystwie topinambura, patisonów, borowików oraz alg brunatnych. A także marynowanego dorsza z zieloną herbatą, majonezem krewetkowym, ginem, rozmarynem i jabłkiem.
Miłośnicy dań mięsnych z kolei mogą wybierać spośród potraw takich jak comber z sarny z groszkiem, truflami, cukinią, topinamburem i solirodem czy polędwica z wołowiny dojrzewającej z ziemniakami, kapustą włoską, szalotką, gorczycą i śliwkami. Zmysły rozpieści też tatar ze strusia z burakiem, szczypiorem, panierowanym żółtkiem, żurawiną oraz brioszką.

Szef kuchni nie zapomniał także o wielbicielach dań bezmięsnych. Przygotował dla nich między innymi wegańskie „przegrzebki” z borowikiem stepowym w roli głównej oraz rigatoni z seitanem, fasolą, rydzami i cukinią.
Uroda i relaks
Hotel Sofitel Grand Sopot to doskonałe miejsce także dla tych, którzy pragną zadbać o ciało i oddać się błogiemu relaksowi. Szeroki wachlarz zabiegów pielęgnacyjnych oraz masaży znajdziemy w ofercie salonu Dr Irena Eris. Profesjonalizm personelu oparty na wiedzy i długoletnim doświadczeniu marki oraz troskliwa opieka to sprawdzony przepis na całkowitą regenerację ciała i zmysłów.
Salon dysponuje pięcioma nowocześnie wyposażonymi gabinetami, w tym nowym gabinetem dla dwojga. Prawdziwą perełką jest strefa relaksu, w której można odprężyć się po zabiegach, rozkoszując się zachwycającym widokiem na piaszczystą plażę oraz morze.


Oferta salonu została stworzona tak, by każdy z gości znalazł w niej coś dla siebie. Indywidualnie dobierane autorskie zabiegi na twarz, odprężające masaże oraz zmysłowe rytuały, które wprowadzają w stan głębokiego relaksu. Wykwalifikowany personel doradzi każdemu najlepszą dla niego kurację.
Dopełnieniem oferty salonu jest szeroki wachlarz zabiegów z wykorzystaniem technologii Dr Irena Eris Revicore Hi-Tech System: oxybrazja, remodeling ultradźwiękowy, mezoteriapia bezigłowa, infuzja tlenowa, mikrodermabrazja diamentowa, masaż próżniowy Dermadrenage z radiofrekwencją RF-Biolaser oraz najwyższej jakości kosmetyki do pielęgnacji domowej Dr Irena Eris Prosystem Home Care, które można kupić na miejscu. Wszystko to czyni salon idealnym miejscem, by zadbać o urodę. I oddać się komfortowemu wypoczynkowi.
Bal sylwestrowy
Sofitel Grand Sopot zaprasza na wspólne świętowanie Nowego Roku podczas balu sylwestrowego. Na gości wydarzenia czeka kolacja złożona z czterech dań, różnorodne bufety oraz open bar. Rozrywkę zapewnią występy artystyczne (duet akrobatyczny i teatr ognia), zespół muzyczny oraz DJ. Więcej informacji dostępne na sofitelgrandsopot.com
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.