
„Jedzenie i inne namiętności” to czwarta książka Mai Sobczak – powieść z wątkami kulinarnymi. Zawiera też proste przepisy, gromadzone przez rodzinę autorki w zeszytach. Każdy rozdział jest opowieścią o innym bohaterze lub parze bohaterów, o ich namiętnościach, zmaganiach. Jedzeniu przeplata się w tych historiach z życiowymi doświadczeniami.
Maia Sobczak jest psycholożką, twórczynią i autorką bloga Qmam kasze, na którym publikuje wegetariańskie przepisy. Napisała trzy książki, przed tą najnowszą: „Qmam kasze do ostatniego okruszka”, „Qmam kasze, czyli powrót do korzeni”, „Przepisy na szczęście. Qmam kasze 2”.

10 lat temu zainteresowała się fotografią i stylizacją jedzenia. Umiejętności zdobyła, ucząc się w Le Cordon Bleu w Londynie, wyjeżdżając na warsztaty prowadzone przez fotografów i stylistów z całego świata. Z pasją robi zdjęcia posiłkom, które zostały już zjedzone, fotografuje sam akt jedzenia, czy tworzenia dań.
Z jej przepisów, książek i fotografii nietrudno odczytać pasję i wrażliwość. W najnowszej powieści Mai Sobczak jedzenie nie jest elementem oderwanym od zwykłego życia, a częścią codzienności. Bohaterów wiele dzieli – miejsce życia, wiek i pasje. Ale łączą ich przyjaźń i jedzenie, dzięki któremu poznają się bliżej.
„Jedzenie i inne namiętności”, Maia Sobczak, wydawnictwo ZNAK, 2021

Zaloguj się, aby zostawić komentarz.