„Nadchodzi nowe – gotują młodzi” to hasło, które towarzyszy kolacji degustacyjnej zorganizowanej w poznańskiej restauracji Lumière. Już 18 stycznia troje utalentowanych szefów kuchni młodego pokolenia przygotuje wyśmienite dania w hotelu Edison.
Początek roku to idealny moment nie tylko na noworoczne postanowienia. To także czas, w którym chętnie sięgamy po książki nowych autorów, odkrywamy premiery filmowe czy planujemy podróże w nieznane zakątki świata. Warto również zgłębić nowości oferowane przez branżę kulinarną. Taką możliwość daje nam wyjątkowa kolacja degustacyjna zorganizowana w hotelu Edison w Poznaniu.
W restauracji Lumière już 18 stycznia o godz. 18 będzie można spróbować autorskiego menu przygotowanego przez troje młodych i zdolnych szefów kuchni. Swoją kreatywność zaprezentują: Marta Waligóra, Dawid Bielawski oraz Mateusz Gubała. Całą trójkę łączą ogromna pasja do gotowania i nowoczesne spojrzenie na kuchnię regionalną, bliską naturze.
Marta Waligóra jest zastępczynią szefa kuchni w poznańskiej restauracji The Time. To właśnie w stolicy Wielkopolski zdobywała doświadczenie. Pierwsze inspiracje czerpała z kuchni Bliskiego Wschodu, dziś stawia na klasyczną kuchnię z wykorzystaniem rozmaitych technik i nieoczywistych połączeń smakowych. Podczas kolacji Waligóra zaproponuje gościom: przystawkę – makrelę, bisque z wasabi, ogórkiem, tapioką, rzepą i wakame; danie główne – comber z sarny, demi glace z jeżyną, czekoladą, pieczarką brunatną, ptysiem ziemniaczanym i smardzami, a na deser pralinę z ciemną czekoladą, kokosem, karmelem i marakują.
Dawid Bielawski pracuje w londyńskiej restauracji Lore of the Land, której właścicielem jest reżyser Guy Ritchie. Właśnie w Londynie Bielawski rozpoczął przygodę z branżą kulinarną. Jak sam podkreśla, wyjazd był dla niego nie tylko cenną lekcją zawodową, ale również życiową. Na co dzień w pracy skupia się przede wszystkim na świeżym produkcie i często sięga po te podstawowe, mniej doceniane artykuły. 18 stycznia zaserwuje: przystawkę w formie ostrygi, skwarek wołowych z kokosem, danie główne – marchew z ogniska z koprem włoskim i sezamem, a jako predeser – czekoladę z marynowaną wiśnią i kożuchem z mleka.
Mateusz Gubała od ponad trzech lat jest związany z restauracją Lumière, gdzie zaczynał jako kucharz, a od lutego 2019 roku jest szefem kuchni. Ma już na koncie drugie miejsce w konkursie Bocuse d’Or, był też finalistą Kulinarnego Rajdu Mistrzów w 2016 roku. Najbliższa jest mu kuchnia francuska. W sobotę zaprezentuje w menu: przystawkę – smażony ser z Wielkoposlki z sezonowaną polędwicą wołową i lejkowcem dętym; danie główne – halibuta z orzechem laskowym, eddo oraz złocieniem wieńcowym, a na deser kasztany, selera oraz wanilię.
Na początek wieczoru, aby rozbudzić apetyt gości, szefowie przygotowali bulion z wołowiny i chleba, pieczywo w trzech odsłonach, masło z wędzoną śliwką oraz smalec z fasoli.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.