Valerio Valle ma koncie prestiżowe tytuły mistrza Włoch, Europy oraz wicemistrza świata w pizzy klasycznej. Specjalnie dla nas pizzaiolo przygotował przewodnik po lokalach z najlepszą pizzą. Jeden z nich mieści się w Warszawie!
I Tigli San Bonifacio (Werona, Włochy)
W I Tigli Simone Padoan odbyła się rewolucja. Simone jako pierwszy zmienił tradycyjną pizzę w danie haute cuisine. Znajdziecie tam bogaty wybór składników oraz ponad osiem różnych rodzajów ciast. Menu zmienia się co sezon. Ceny są dość wysokie, ale pizze są niezwykłe.
Antica pizzeria Da Michele (Neapol, Włochy)
W Michele możecie skosztować tradycyjnej pizzy neapolitańskiej: pysznej w swojej prostocie. Ceny są bardzo przystępne, pizza jest duża, ale można wybrać tylko trzy warianty: margherita, marinara i margherita extra.
La Sorgente (Guardiagrele, Włochy)
Doskonała równowaga między prostotą a eksperymentem. Serwowana tam pizza jest bardzo lekka, krucha, z dodatkami ze składników pochodzących z okolicznych terenów Abruzji. Oprócz tradycyjnej włoskiej pizzy skosztujecie tam również pizzę „in pala” (serwowana na drewnianej łopacie) i ekskluzywne kompozycje autorstwa samego bossa,Arcangelo Zulli.
Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy)
Pepe in Grani oferuje pizzę neapolitańską w wersji dla smakoszy. Jej wyjątkowe ciasto rozpływa się w ustach. Najwyższej jakości składniki i ich wyjątkowe kompozycje są wynikiem eksperymentów, dzięki którym pizzeria regularnie zdobywa w przewodnikach tytuły „najlepszej pizzerii na świecie”. To miejsce, którego miłośnik neapolitańskiej pizzy zdecydowanie nie może przegapić.
Vinoteket (Oslo, Norwegia)
Projekt Vinoteket narodził się z chęci sprowadzenia nowoczesnej pizzy na naturalnym zakwasie do Oslo. Można tam wybierać między pizzą klasyczną a wykwintną, a dodatkowo łączyć te pozycje z norweskimi winami. Rezultatem jest wyrafinowana pizza w przyjaznym miejscu, które spełnia oczekiwania wymagających gości.
Al Taglio (Sydney, Australia)
Al Taglio to dzieło Enrico Sgarbossa, włoskiego emigranta, który marzył o tym, by sprowadzić do Australii najwyższej jakości nowoczesną pizzę. Pierwsze lata były trudne. Koncepcja wykwintnej pizzy była dla mieszkańców Sydney czymś zupełnie nowym, ale z czasem pizzeria Al Taglio stała się symbolem dobrej włoskiej pizzy. Z długo dojrzewającym, kruchym ciastem, smakiem mielonej mąki i wysokiej jakości sezonowymi produktami, które sprawiają, że jest to jedna z najlepszych pizzerii na świecie.
Tutti Santi (Warszawa, Polska)
Można zjeść wyśmienitą pizzę klasyczną, ale uwagę przyciąga też wyjątkowy wystrój. Tajemnicą jest receptura ciasta, które rośnie do 72 godzin (składniki sprowadza się z Włoch). Dzięki temu pizza jest sycąca, ale lekkostrawna. Dużym plusem Tutti Santi jest bogaty wybór kombinacji smakowych – od pizz premium przez pizze bianci na białym sosie po pizze prawdziwych tradycjonalistów. W menu znajdują się również specjalne propozycje dla wegan.
Napoli Sta ca (Tokio, Japonia)
Giuseppe Errichiello to prawdziwy neapolitańczyk, który stworzył dwa lokale z pizzą neapolitańską w środku gigantycznej metropolii. Pizza jest doskonała, dobrze wypieczona, dobrze wyrośnięta i z dodatkiem najwyższej jakości składników. Dzięki ogromnej pasji i gościnności szefa Peppe wizyty w Napoli Sta ca to niesamowite doświadczenie.
Magnà (Paryż, Francja)
Tutaj pizzę neapolitańską jada się owiniętą w… papier. To streetfoodowa wersja pizzy neapolitańskiej, czyli stary neapolitański sposób jedzenia pizzy w drodze. We Francji, ale nie tylko tam, właściciel Jullien Serri uchodzi za jednego najlepszych ekspertów od pizzy.
Pizzeria Jolly (Schoenau, Niemcy)
W pizzerii Jolly ukrywa się mistrz świata w pizzach wegańskich, Andrea Antoccia. Andrea oferuje cienką pizzę, wypiekaną w piecu opalanym drewnem. Wegańskie pizze to oczywiście jego specjalność. Nie można przegapić „Dolce Vita” z kremem z cykorii, czarną solą, tofu z makiem, żółtymi pomidorami koktajlowymi, wegańską mozzarellą i cytrynową pianką.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.