Historyczne miejsca, najlepsza kuchnia. Dlaczego warto odwiedzić Litwę?
Jedyna w swoim rodzaju mieszanka zapierającej dech w piersiach przyrody, wspaniałej architektury, wyśmienitej kuchni. Litwa to prawdziwy raj dla foodies, czego dowodzą cztery gwiazdki Michelin przyznane niedawno wileńskim restauracjom.
Rozważając wybór urlopowej destynacji, często szukamy daleko, zapominając o tym, co jest tuż obok. Tymczasem w naszym bezpośrednim sąsiedztwie leży kraj, który zachwyca na wiele sposobów. Litwa dla tych, którzy przyjeżdżają tam po raz pierwszy, jest pozytywnym zaskoczeniem, a kto odwiedził ją raz, chce wracać. Zachwyca architektura Wilna, Kowna, dech w piersiach zapiera natura – dziewicze lasy, lśniące wody rzek i jezior. Niedawno do tych zalet dołączyła kolejna – cztery wileńskie restauracje zostały wyróżnione gwiazdkami Michelin: Džiaugsmas, Demoloftas, Pas mus i Nineteen18. Dzięki tym miejscom na Litwę warto wybrać się również na wypad obfitujący w kulinarne rozkosze.
Litwa: Przyroda, historyczna architektura, mistrzowska kuchnia
Przygodę z Litwą warto zacząć w Wilnie. Wpływy Wschodu i Zachodu przecinają się tu, a zwiedzający mogą dostrzec różnorodne ślady skrzyżowania kultur. Warto wybrać się na plac Katedralny, na uniwersytet, sprawdzić na starówce, gdzie mieszkał Adam Mickiewicz, wejść na Górę Zamkową, z której można podziwiać zachwycającą panoramę miasta. Warto odwiedzić też Troki i zobaczyć tamtejszy zamek.
Ale czym byłyby letnie wojaże bez możliwości zanurzenia się w kojącej naturze? Lasy, łąki, malownicze krajobrazy zachęcają do relaksujących spacerów i długich wędrówek. Warto pojechać choćby do jednego z parków narodowych, na przykład do Kurlandzkiej Mierzei czy parku Aukštaitija, które oferują doskonałe warunki do obserwacji dzikiej fauny i flory.
Litewskie plaże są szerokie i piaszczyste, idealne nie tylko do błogiego relaksu, lecz także do długich i niespiesznych spacerów. Z kolei w uzdrowisku Druskienniki można nie tylko poddać się leczniczym zabiegom, lecz również skorzystać z atrakcji, takich jak przejażdżka koleją gondolową zawieszoną nad Niemnem.
Wilno: Raj dla foodies, restauracje najlepsze z najlepszych
Litwa słynie również z legendarnej gościnności i wyśmienitej kuchni. W połowie czerwca przedstawiciele Michelin oficjalnie ogłosili, że cztery restauracje wileńskie otrzymały po jednej gwiazdce słynnego przewodnika: Džiaugsmas, Demoloftas, Pas mus i Nineteen18.
26 innych lokali otrzymało rekomendacje przewodnika Michelin jako miejsca, w których można delektować się kulinarnymi przysmakami i wyjątkową obsługą.
– Z przyjemnością prezentujemy pierwszy przewodnik Michelin po Litwie. To dopełnienie bałtyckiej trylogii, a przewodnik Michelin w pełni obejmuje ten region – powiedział Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodnika Michelin. – Każda z wybranych przez nas restauracji zasługuje na swoje miejsce w naszym zestawieniu i są to naprawdę kuchnie najlepsze z najlepszych. Inspektorzy Michelin podczas swoich podróży próbowali zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych potraw, dań zarówno lokalnych, jak i z całego świata, a także takich, którymi można się dzielić w swobodnych sytuacjach; oraz dań, których można spróbować z menu degustacyjnego; więc nasz wybór obejmuje różne style.
Litwa w przewodniku Michelin: Kulinarne doświadczanie na najwyższym poziomie
Inspektorzy przewodnika Michelin zawsze pracują anonimowo, aby zadbać o jak najbardziej obiektywną opinię. Dokładnie sprawdzili kulinarne miejsca na Litwie w poszukiwaniu najlepszych restauracji. Podczas swojej podróży odwiedzili różne regiony i miasta w całym kraju. Próbowali zarówno klasycznej, jak i nowoczesnej kuchni – od miejsc, pielęgnujących lokalne tradycje po kuchnię francuską, włoską i indyjską, od pysznych przekąsek na targowiskach po menu degustacyjne z najlepszymi lokalnymi i sezonowymi produktami. – Nasz kraj słynie nie tylko z bogatego dziedzictwa historycznego i zapierających dech w piersiach krajobrazów, lecz także umożliwia autentyczne niezwykłe doznania kulinarne, co teraz zostało zauważone w prestiżowym przewodniku Michelin. Uznanie to ma szczególne znaczenie, ponieważ potwierdza światowej klasy umiejętności naszych szefów kuchni i zachęca podróżnych do zanurzenia się w autentyczności Litwy poprzez kulinarne eksperymenty i szacunek dla tradycji gastronomicznych – podkreśla Aušrine Armonaite, litewska ministra gospodarki i innowacji. Nie pozostaje więc nic innego, jak planowanie wypadu na Litwę. A kulinarne doświadczenia na najwyższym poziomie to tylko jedna z wielu wspaniałości, które ma do zaoferowania ten kraj.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.