Znaleziono 0 artykułów
10.06.2020
Artykuł partnerski

Nowy pomysł na Zakopane

10.06.2020
(Fot. materiały prasowe)

W samym centrum Zakopanego odradza się zabytkowa Villa Marilor i powstaje Nosalowy Park, nowoczesny hotel z holistycznym spa. W Villi Marilor, zabytkowej części hotelu, powstaje nowa, autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro.

Tradycja zobowiązuje

Na początku XX w. Zakopane tętniło życiem i przyciągało śmietankę towarzyską. Rodzina Witkiewiczów, Sienkiewiczowie i Leon Chwistek chodzili na wspólne wycieczki po Tatrach, a Artur Rubinstein i Karol Szymanowski przesiadywali w restauracji „Morskie Oko”. W dwudziestoleciu międzywojennym elita polityczno-artystyczna szczególnie upodobała sobie Villę Marilor, którą w tkance miasteczka wyróżniała architektura łącząca styl zakopiański z elementami tyrolskimi, art deco i secesją. Już sama bryła budynku robiła wrażenie na gościach, nawiązując do elegancji znanych kurortów, np. podwiedeńskiego Baden.

(Fot. materiały prasowe)

Dziś odnowiona willa została poszerzona o nowoczesny kompleks zaprojektowany przez pracownię Kahl-Gaczorek Architekci i wróciła do dawnej świetności. Na uwagę zasługują też pełne rozmachu wnętrza pracowni Ideograf, która bazując na tradycyjnych materiałach: kamieniu i drewnie, reinterpretuje charakter „hotelu w górach”. Umiejętnie wykorzystuje kolor i grę światła z mrokiem, tworząc kameralne i oryginalne przestrzenie do odpoczynku.

(Fot. materiały prasowe)

Inne oblicze Zakopanego

Pobyt w hotelu, w którym goście prywatnych apartamentów mogą cieszyć się zielonymi tarasami, zachęca do górskich wycieczek i kontaktu z naturą. Okazuje się jednak, że Nosalowy Park ma do zaoferowania znacznie szerszy wachlarz przyjemności, m.in. spa i doskonałą kuchnię.

(Fot. materiały prasowe)

NABE SPA, zlokalizowane w zabytkowej części hotelu, sięga po lokalną tradycję: rośliny i rytuały, podchodząc do ciała holistycznie. Proponuje masaże, peelingi ciała oraz zabiegi relaksacyjne i rewitalizujące, aż po drenaż limfatyczny. W specjalnych pokojach VIP goście mogą w gronie przyjaciół i rodziny zrelaksować się, korzystając z łaźni parowej albo wanny do aromatycznych kąpieli. W NABE SPA goście mogą odpocząć podczas sesji relaksacyjnych z elementami medytacji albo zabiegów na łóżku wodnym „Soft Pack”.

(Fot. materiały prasowe)

Dodatkowe wrażenia zapewni też Heart by Amaro: nowy projekt pierwszego w Polsce szefa kuchni, który zdobył legendarną gwiazdkę Michelina. Tym razem Wojciech Modest Amaro czerpie inspiracje z lokalnych produktów, odwołuje się do tradycji wspólnego biesiadowania, rodzinnych spotkań przy stole. Wybiera najlepsze produkty i w sezonowych kreacjach wydobywa z nich zaskakujące smaki. Do nowego miejsca zaprasza swoich gości mówiąc: „Tak gotuję dla rodziny i przyjaciół odwiedzających mój dom” i dodaje, że jego inspiracją było spełnieniem marzeń o podroży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków budzących emocje.

Wojciech Modest Amaro (Fot. materiały prasowe)

Garść pomysłów na wolny czas

Hotel zadbał też, by jego goście nie zapomnieli o atrakcjach, jakie czekają ich na zewnątrz. W wydanej przez obiekt książce dziennikarki i rodowitej góralki, Beaty Sabały Zielińskiej, „Zakopane. Alternatywny przewodnik”, znajdziemy historię artystycznego Zakopanego, sprawdzone adresy z dala od Krupówek, ale też opowieść o ludziach i lokalnych zwyczajach. Autorka daje nam tysiąc nowych powodów, by zakochać się w urokliwym miasteczku i o różnych porach roku wracać do Nosalowego Parku.

 (Fot. materiały prasowe)

 

Basia Czyżewska
  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Nowy pomysł na Zakopane
Proszę czekać..
Zamknij