Znaleziono 0 artykułów
12.01.2020

Podwodna restauracja z nagrodą za dizajn

Małgorzata Minta

Gwiazdkowa restauracja Under, położona w Lindesnes, na najdalej na południe wysuniętym krańcu Norwegii, została wyróżniona podczas Wallpaper* Design Awards. Za projekt odpowiadało studio architektoniczne Snøhetta z Oslo znane z obiektów wtapiających się w krajobraz.

Z daleka wygląda jak ukryte wejście do tajnej bazy naukowej albo rozbity na brzegu morza statek kosmiczny. A może abstrakcyjna instalacja porzucona przez artystę w norweskiej głuszy. Zagadkowa bryła kryje jednak niezwykłą restaurację Under – pierwszą w Europie, której goście jedzą kolację pod wodą. To właśnie jej jury tegorocznej edycji prestiżowego konkursu Wallpaper* Design Awards przyznało główną nagrodę w kategorii najciekawszych i najlepiej zaprojektowanych restauracji.

Restauracja Under (Fot. Inger Marie Grini, Bo Bedre Norge)

Za wyjątkowym projektem stoi studio architektoniczne Snøhetta z Oslo, znane z obiektów architektonicznych idealnie wtapiających się w naturalne otoczenie i krajobraz. Nagrodzona realizacja znajduje się w Lindesnes, na południowym krańcu Norwegii.

Wykonany z lanego betonu, zaokrąglony prostopadłościan, pod łagodnym kątem opada ze skalistego brzegu prosto w fale Atlantyku, schodząc pięć i pół metra metra poniżej lustra wody.

Wewnątrz surowej bryły gości wita powściągliwy, ale ciepły wystrój, wpisujący się w najlepsze tradycje skandynawskiego dizajnu. Nawiązując do otoczenia oraz silnego związku restauracji i jej menu z otaczająca przyrodą, w sali jadalnej wykorzystano naturalne materiały – jasne drewno, surowe tkaniny czy specjalnie zamawianą, ręcznie wykonywaną ceramikę w kolorach i teksturach ziemi. Łagodności wnętrzu dodają duże płaszczyzny drewnianych paneli oraz przypominające fale lub wygładzone morskie klify.

Restauracja Under (Fot. Ivar Kvaal)

Najważniejszy element wystroju stanowi jednak panoramiczne, wykonane ze specjalnie wzmacnianego akrylu okno, zajmujące niemal całą ścianę głównej sali, przez które goście mogą podziwiać życie toczące się pod wodą.
Z tej samej turkusowej toni inspiracje do swojego menu czerpie szef kuchni Under, Nicolai Ellitsgaard. Wśród podawanych gościom dań pojawiają się owoce morza oraz ryby, pozyskiwane w okolicznych wodach, ale także składniki z lądu.

 Po drugiej stronie okna ocean aż kipi od świeżych, niezwykle smacznych składników, więc ich droga przez kuchnię na talerz jest maksymalnie krótka – mówi Ellitsgaard. – Jesteśmy szczęściarzami! Nie dość, że mamy obok morze pełne smacznych ryb, z nieskończoną liczbą różnych odmian małży i skorupiaków, ale także plaże, które oferują nam całe bogactwo ekscytujących składników, takich jak morska rukola, słony jarmuż czy świbka morska [gatunek trawy występujący przy wybrzeżu – przyp. red.]. Co więcej, nasza okolica jest znana z obfitości leśnych grzybów i soczystych jagód – dodaje szef kuchni restauracji Under, która w ubiegłym roku została odznaczona pierwszą gwiazdką w przewodniku Michelina.

Restauracja Under (Fot. Stian broch)

Aby dotrzeć do Under, trzeba się liczyć z przesiadkami i podróżą samochodem, jednak położenie restauracji ani cena kolacji, która wynosi 2250 NOK, czyli ok. 950 zł bez pairingu win, nie zniechęcają chętnych na stolik w podwodnym przybytku, a wolne miejsca znikają w ekspresowym tempie po otwarciu rezerwacji.

Wallpaper* Design Awards to jeden z najważniejszych konkursów z zakresu dizajnu na świecie. Co roku spośród nominacji redakcji magazynu „Wallpaper*” jury ekspertów wybiera najlepiej zaprojektowane obiekty w 11 kategoriach, w tym dla najlepiej zaprojektowanej restauracji. W tym roku na sporządzoną przez redakcję shortlistę obok restauracji Under trafiły londyńska restauracja Hélène Darroze w hotelu The Connaught, restauracja Statera z Limy, The Manzoni z Mediolanu oraz restauracja Opasły Tom z Warszawy, zaprojektowana przez polskie studio projektowe Buck Studio. W tym roku w jury konkursu zasiedli piosenkarka Solange, Daniel Lee z Bottega Veneta, architektka Liz Diller, artysta multimedialny Alex Israel, deweloper Adrian Cheng oraz laureat tytułu Designera Roku magazynu „Wallpaper*” Pierre Yovanovitch.

1/24Restauracja Under

  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Podwodna restauracja z nagrodą za dizajn
Proszę czekać..
Zamknij