Małgosia Minta dzieli się z nami ulubionymi przepisami na proste przekąski ze swojej książki kucharskiej „Kolacje”. Na świąteczne spotkanie, sylwestra albo karnawałową imprezę szykujemy chłodnik z awokado, pączki z kimchi, foccacię, a do tego podajemy frytki ze słodkich ziemniaków i oliwki. Goście będą zachwyceni, a my nie zmęczymy się przygotowaniami.
Miks marynowanych oliwek
Podobnie jak w przypadku aromatyzowanej oliwy z przepisu na konfitowany czosnek, marynowane oliwki najlepiej zrobić samemu w domu, wykorzystując do tego najlepszej jakości produkty.
Składniki:
100 g dużych czarnych oliwek
100 g dużych zielonych oliwek
100 g małych zielonych oliwek
100 g oliwek kalamata
skórka z 1 ekologicznej, niewoskowanej pomarańczy
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 listek laurowy
4 ziarenka pieprzu
oliwa extra vergine
1. Oliwki przełóż do słoika, dodaj skórkę z pomarańczy, czosnek i przyprawy. Zalej oliwą.
2. Wstaw do lodówki na 24 godziny do zamarynowania.
3. Podawaj w temperaturze pokojowej
Chłodnik z awokado i ogórka
To świetne danie na start kolacji dla większej grupy osób. Wystarczy, że przygotujesz chłodnik z podwójnej porcji.
Jogurt możesz zastąpić roślinnym odpowiednikiem, np. na bazie kokosa. A na imprezie najlepiej podać go w małych szklaneczkach na jeden łyk.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok z ½ cytryny
4 średnie ogórki gruntowe
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę
po 2 łyżki listków mięty, natki pietruszki i koperku
100 ml jogurtu naturalnego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki skórki z cytryny
½ zielonego chili (opcjonalnie)
odrobina sera feta (do przybrania)
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, oddziel łyżką miąższ od skórki, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
2. Dodaj obrane i pokrojone w kawałki ogórki (zostaw kilka kawałków do przybrania), posiekaną dymkę, ząbek czosnku i zioła. Dodaj jogurt i zmiksuj na jednolity krem.
3. Dolej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję chłodnika.
4. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, dodaj skórkę z cytryny i posiekane zielone chili (jeśli wolisz pikantniejszy smak). Ponownie zmiksuj chłodnik i wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj posypany kawałkami ogórka, posiekanym koperkiem i pokruszonym serem feta.
Cykoria z waniliowym dressingiem
Składniki (4–6 porcji)
2 główki cykorii
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej (z ziarnami wanilii)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1. Cykorię podziel na listki, umyj i osusz. Ułóż na półmisku.
2. W miseczce utrzyj wszystkie pozostałe składniki, polej nim liście cykorii i jedz.
Frytki ze słodkich ziemniaków
Składniki:
4 podłużne słodkie ziemniaki
olej roślinny (do smażenia)
Majonez:
2 żółtka
sok z ½ limonki
1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę
150 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
skórka otarta z ½ limonki
4 łyżki posiekanej kolendry
1. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki i przełóż do miski z lodowatą wodą, by nie ściemniały.
2. Przygotuj majonez: żółtka utrzyj z sokiem z limonki oraz czosnkiem na jasną, puszystą masę. Powoli dolewaj olej, cały czas ucierając.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz skórką z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę i ponownie utrzyj lub delikatnie zmiksuj.
4. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej do temperatury 175°C.
5. Frytki dokładnie osusz na papierowym ręczniku, a następnie wkładaj porcjami do oleju i smaż na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe i upieczone w środku (najlepiej wyjąć jedną frytkę do testu i na tej podstawie dobrać odpowiedni czas smażenia).
6. Wyjmij frytki do odsączenia na papierowy ręcznik. Podawaj gorące z majonezem.
Pączki z kimchi z ostrym majonezem
Składniki (dla 4–6 osób):
1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
400 g mąki tortowej
szczypta cukru
szczypta soli
3 jajka
150 g miękkiego masła
1 l oleju (do smażenia)
Nadzienie:
250 g posiekanego kimchi
1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę
Sos:
100 g majonezu
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki papryki w proszku
1. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je do miseczki, dodaj szczyptę cukru oraz połowę mleka. Rozetrzyj wszystko i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj rozczyn z drożdży, jajka oraz pozostałe mleko. Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz wsypać je bezpośrednio do mąki (nie musisz przyrządzać rozczynu). Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Stopniowo dodawaj masło, cały czas wyrabiając ciasto (ok. 7–10 minut).
3. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość 2 cm.
5. Z ciasta wykrój krążki o średnicy 8–10 cm.
6. Na środek każdego krążka nałóż po 1 łyżce kimchi oraz 2–3 kosteczki mozzarelli.
7. Dokładnie sklej brzegi krążków, formując pączki. Odkładaj je na oprószony mąką blat lub półmisek, łączeniem do dołu. Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
8. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 175°C.
9. Delikatnie wkładaj pączki do oleju, po 2–3 sztuki naraz, i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia.
10. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i papryką. Podawaj z pączkami.
Foccacia z ziemniakami i chrzanem
Świetna solo, najlepiej lekko ciepła. Podaj ją do ulubionych serów, z zielonym lub czerwonym pesto albo wędzonym łososiem.
Składniki (dla 4–6 osób):
1 saszetka (7 g) drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
450 g mąki pszennej (najlepiej 00 lub 450)
1 łyżeczka soli
50 ml oliwy extra vergine plus dodatkowa oliwa do wysmarowania blachy i skropienia ciasta
4 średnie ziemniaki
kilka gałązek rozmarynu
kawałek świeżego, obranego korzenia chrzanu o długości 2 cm
1 główka czosnku podzielona na ząbki
gruboziarnista sól morska
1. W misce połącz drożdże, połowę porcji wody oraz cukier. Odstaw na 10–15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2. Do dużej miski lub dzieży robota kuchennego przesiej mąkę oraz sól, wymieszaj. Dodaj rozczyn z drożdży, pozostałą wodę oraz oliwę.
3. Mieszaj do połączenia składników, a następnie wyrabiaj przez 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
4. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
5. Ziemniaki obierz, pokrój (najlepiej za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw) na cienkie plasterki. Przełóż do miski z zimną wodą.
6. Piekarnik rozgrzej do 200°C (bez termoobiegu).
7. Na blachę (20 × 30 cm) wylej 3–4 łyżki oliwy, wyłóż na wierzch ciasto i lekko rozciągnij, by rozprowadzić je po całej powierzchni. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
8. Na wierzchu ciasta ułóż odsączone i osuszone plasterki ziemniaków, gałązki rozmarynu, pokrojony w plasterki chrzan oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku.
9. Zamocz palce w wodzie i zrób na powierzchni ciasta małe dołki.
10. Posyp focaccię solą, skrop oliwą i odstaw na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż focaccia się zrumieni.
12. Wyjmij, ponownie skrop oliwą. Ostudź na kratce.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.