Zmiany w ciąży – czy coś Cię zaskoczy?
Pojawienie się dwóch kresek na teście ciążowym to wielka radość dla przyszłej mamy. Wraz z wieścią o ciąży w głowie zaczyna jednak pojawiać się dużo pytań. W ciąży ciało kobiety się zmienia. W tym czasie warto zadbać o właściwą dietę i suplementację. O czym powinna wiedzieć przyszła mama i na co się przygotować?
W ciąży podwyższony poziom estrogenów sprawia, że cera jest odpowiednio nawilżona, napięta i promienna. Ponadto wzrost poziomu hormonów i ciśnienia krwi pozytywnie wpływa na kondycję włosów oraz paznokci, które stają się mocniejsze. Niemiło zaskoczyć mogą z kolei ospałość, nadmierne zmęczenie oraz mdłości w pierwszym trymestrze. Zwykle jednak ustają wraz z nastaniem drugiego trymestru, dzięki czemu samopoczucie przyszłej mamy ulega poprawie, powracają apetyt czy ochota na seks. Pierwszy trymestr to również czas spowodowanych burzą hormonalną wahań nastroju, dlatego dobrze jest podchodzić do siebie z wyrozumiałością.
Zaawansowany etap
Powiększający się w ostatnich miesiącach ciąży brzuch powoduje, że kobieta coraz bardziej odchyla górną część ciała do tyłu, co pomaga jej zachować równowagę. Pogłębia tym samym naturalne krzywizny kręgosłupa, a to może powodować dyskomfort w obszarze mięśni pleców. Praca gruczołów łojowych ulega spowolnieniu, przez co skóra może być wysuszona i mniej elastyczna, a przez to – na brzuchu, udach czy piersiach – bardziej podatna na rozstępy. Jak zmniejszyć ryzyko ich powstania? Należy pamiętać o utrzymywaniu odpowiedniego nawilżenia skóry za pomocą kosmetyków przeznaczonych dla kobiet w ciąży oraz odpowiednim nawodnieniu organizmu od wewnątrz. Trzeci trymestr to również czas, w którym przyszłej mamie doskwierać może pieczenie w przełyku. To także wina hormonów, które zaburzają pracę układu pokarmowego – spowalniają procesy trawienne i działają relaksująco na mięśnie. Sytuacji nie poprawia też to, że dziecko rośnie i macica się powiększa, co wywiera coraz większy nacisk na żołądek. Niestety nie ma sposobu, który ze stuprocentową pewnością pozwoli na powstrzymanie tej dolegliwości. Istnieją jednak środki zapobiegawcze: jedzenie pięciu do sześciu mniejszych posiłków w ciągu dnia zamiast trzech dużych, spożywanie napojów między posiłkami, a nie razem z nimi, unikanie leżenia przez około dwie godziny po posiłku czy rezygnacja z tłustych i smażonych potraw, pikantnych przypraw, owoców cytrusowych, pomidorów, czekolady, kawy oraz herbaty.
Jedz i pij na zdrowie
Najważniejszym wsparciem dla organizmu w czasie ciąży jest odpowiednio zbilansowana dieta. Największy udział w niej przypadać powinien węglowodanom złożonym (produktom zbożowym, kaszom) oraz warzywom i owocom. Surowe warzywa dostarczą przyszłej mamie i dziecku więcej witamin i błonnika. Warto je jeść również w formie duszonej i gotowanej. Uzupełnienie dla nich powinny stanowić produkty mleczne i mięsne, ryby (z wyjątkiem surowych i wędzonych) i jaja. Nie warto przesadzać z ich ilością. W ciąży zaleca się bowiem ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, które są źródłem kwasów nasyconych. Dobrze jest zastąpić je tymi nienasyconymi – olejami roślinnymi, orzechami czy siemieniem lnianym. Co szczególnie istotne, jeść należy dla dwojga, a nie za dwoje. Warto pamiętać też o spożywaniu odpowiedniej ilości – od 2 do 2,5 litra – płynów, przede wszystkim wody. Ograniczyć należy z kolei kawę – do jednej-dwóch filiżanek dziennie.
Zwiększone potrzeby
Ciąża to czas zwiększonego zapotrzebowania na niektóre składniki odżywcze. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje suplementację składników, takich jak: kwas foliowy, witamina D, jod, DHA u wszystkich zdrowych kobiet w ciąży1. Dziecko do prawidłowego rozwoju mózgu oraz rdzenia kręgowego, które kształtują się w pierwszych tygodniach ciąży, potrzebuje kwasu foliowego. Większość kobiet dowiaduje się o ciąży dopiero między czwartym a szóstym tygodniem – wtedy, gdy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane.
Dlatego o uzupełnieniu diety wartościową suplementacją warto pomyśleć jeszcze przed zajściem w ciążę. Przy wyborze produktu kieruj się jego składem i upewnij się, że jest on zgodny z najnowszymi wytycznymi medycznymi. Preparat powinien być też dostosowany do aktualnego etapu ciąży. Pueria Uno to suplement diety opracowany specjalnie dla kobiet planujących ciążę oraz będących w ciąży do końca 12. tygodnia. Zawiera składniki rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników: kwas foliowy (w tym aktywną formę), witaminę D, jod, DHA1. Ponadto został wzbogacony o cholinę, witaminę B6 i B12. W składzie Pueria Duo, której suplementację zaleca się od 13. tygodnia ciąży do końca okresu karmienia piersią, zawarto aż 600 mg DHA w naturalnej postaci trójglicerydowej, kwas foliowy (w tym aktywną formę), witaminę D, jod i cholinę. DHA zawarty w produktach Pueria ma postać trójglicerydów, czyli taką, jaka naturalnie występuje w organizmie. Dzięki temu może być lepiej przyswajany przez organizm człowieka2. Źródłem DHA jest wysokogatunkowy olej rybi otrzymywany opatentowaną technologią Golden Omega®, ogranicza ona niekorzystny proces utleniania oleju, przez co minimalizuje rybi smak i zapach.
Produkty Pueria mają czysty skład – pozbawiony substancji wypełniających, barwników i konserwantów, otrzymały również pozytywną opinię Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników3. Co ważne, Pueria Uno i Pueria Duo nie zawierają żelaza – według najnowszych wytycznych PTGiP1 suplementacja żelaza wskazana jest jedynie w konkretnych przypadkach – jego nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na przebieg ciąży. Decyzję o potrzebie suplementacji żelaza u kobiety w ciąży powinien podjąć specjalista, po ocenie wyników badań krwi.
Wiedza w pigułce
W głowach przyszłych mam każdego dnia pojawia się wiele pytań. Staraj się nie konsultować swoich wątpliwości na forach, jeśli coś budzi twój niepokój, zapytaj swojego ginekologa, szukaj informacji ze sprawdzonych źródeł. Marka Pueria przygotowała dla przyszłych mam pomocne narzędzie – krótki quiz podzielony na trzy sekcje, który pomoże przygotować się na zachodzące zmiany w organizmie oraz podpowie, jak zadbać o siebie w tym wyjątkowym czasie. Sprawdź się.
(1) Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych. Wytyczne PTGiP 07/2020. https://www.ptgin.pl/rekomendacje-1
(2) Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations, Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 83., 201
(3) Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementów diety: PUERIA UNO, PUERIA DUO. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2021, 6, 2, 109-112.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.