– Cieszymy się, że możemy powitać w Mediolanie międzynarodową społeczność gastronomiczną. Rok temu uruchomiliśmy S.Pellegrino Young Chef Academy, aby inspirować utalentowanych młodych szefów kuchni. Konkurs S.Pellegrino Young Chef jest jednym z kluczowych działań projektu i podstawowym narzędziem, dzięki któremu chcemy stymulować kreatywność – mówi Stefano Bolognese, Dyrektor Sanpellegrino International Business Unit.
Pod koniec października do Mediolanu zjechali młodzi świetnie zapowiadający się szefowie kuchni. Wśród 48 uczestników wydarzenia są też kucharze z Polski. O nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy walczy Łukasz Moneta, chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie, a Krzysztof Konieczny, chef gdyńskiej restauracji Neon streetfood bar ubiega się o Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Na miejscu dopinguje ich polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna, restauratorka i autorka książek kulinarnych – Lara Gessler.
Kucharze przyjechali wymieniać się doświadczeniami, brać udział w warsztatach i dyskusjach z udziałem autorytetów m.in. Massima Bottury i Virgilia Martineza. Jednak największe emocje budzi przyznanie głównej nagrody S.Pellegrino Young Chef Academy 2021, o którą zawalczy 12 młodych szefów kuchni, wyłonionych przez regionalne oddziały z całego świata.
O tym, kto ma największy talent i wizję nowoczesnej gastronomii zdecyduje jury w gwiazdorskim składzie, m.in. Pim Techamuanvivit, Mauro Colagreco, i Manu Buffara.
Sędziowie są uwrażliwieni zarówno na umiejętności techniczne, jak kreatywność i otwartość oraz świadomość, że jedzenie niesie ogromny potencjał zmiany społecznej. Stąd też trzy wyjątkowe nagrody, które w tegorocznej edycji zostaną przyznane po raz pierwszy: S.Pellegrino Award for Social Responsibility za wrażliwość społeczną, Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy za uwzględnienie wątków wielonarodowych oraz Fine Dining Lovers Food For Thought Award dla kucharza-osobowości, który najciekawiej wyrazi daniem własne poglądy.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.