Cynk to nowy bohater profilaktyki anti-aging. Jak prawidłowo dostarczać go organizmowi, by zobaczyć efekty na skórze, ale też na włosach? Podpowiadają eksperci, których pytamy o właściwości i jego źródła w diecie.
Do niedawna przeciwdziałanie starzeniu się skóry sprowadzało się do niwelowania widocznych oznak upływu czasu, takich jak zmarszczki, przebarwienia i utrata jędrności. Teraz jednak stosuje się bardziej efektywne podejście: zapobieganie. Pomocnym w tym zadaniu minerałem jest cynk, który chroni barierę hydrolipidową skóry przed działaniem zewnętrznych czynników i wspomaga naturalne mechanizmy odbudowy skóry, utrzymując jej zdrową strukturę. Istotnym elementem tego nowego podejścia jest poprawa zdolności skóry do gojenia się, która jest kluczowa dla zapobiegania oznakom starzenia.
Patricia Ogilvie, dermatolożka i założycielka kliniki Skinconcept w Monachium, członkini rady naukowej Age Reverse Dior, podkreśla, jak istotny dla zdrowia skóry jest cynk. Na międzynarodowej prezentacji przygotowanej dla marki powiedziała: – Zalecam stosowanie go zarówno miejscowo, jak i poprzez dietę i suplementację, ze względu na jego zdolność do poprawiania możliwości gojenia się skóry, która osłabia się z wiekiem – wystarczy spojrzeć, jak szybko się goi skóra niemowląt i dzieci w porównaniu ze skórą dorosłych. Reakcja skóry na działanie słońca i innych negatywnie na nią wpływających czynników zewnętrznych zależy od jej zdolności do gojenia, a Ogilvie sugeruje, by zamiast skupiania się na redukcji zmarszczek lub niedoskonałości skóry, efektywniejszym rozwiązaniem jest wzmacnianie jej, tak by mogła sama się regenerować i tym samym chronić przed działaniem zanieczyszczeń, promieniowania UV i odwodnieniem. Minerał ten odgrywa bardzo istotną rolę w tym procesie, co sprawia, że jest niezbędnym sprzymierzeńcem dla utrzymania zdrowej, wytrzymałej skóry.
Właściwości cynku: Jak wpływa na skórę i paznokcie
Andrea Vázquez Remuiñan, farmaceutka i dietetyczka pracująca w firmie Marta Masi, wyjaśnia, jak ważny jest cynk. – Cynk to niezbędny dla nas minerał, konieczny do przeprowadzania ponad 300 reakcji enzymatycznych w naszym organizmie. Znajduje się w kościach, mięśniach, skórze, wątrobie i innych narządach. W skórze największa jego koncentracja występuje w naskórku, który pełni funkcję ochronną. Wspomaga regenerację i utrzymanie skóry w zdrowiu, chroni przed fotostarzeniem i zapobiega uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem słonecznym. Dodatkowo cynk wspiera procesy gojenia – mówi. Farmaceutka Paula Martín Clares podkreśla, że cynk odgrywa kluczową rolę w syntezie białek skóry. – Niedobór cynku ogranicza wzrost i regenerację tkanek – dodaje.
– Cynk spowalnia wypadanie włosów i wzmacnia je, stymulując ich wzrost i chroniąc cebulki włosów – dodaje Remuiñan. – Wspierając syntezę keratyny i kolagenu, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się włosów i chroni je przed depigmentacją.
Jak prawidłowo suplementować cynk?
Choć najważniejsze jest dostarczanie organizmowi cynku w diecie, Ogilvie podkreśla, jak istotne są doustne suplementy cynku, stanowiące uzupełnienie stosowania miejscowego. Cynk jest powszechnie stosowanym składnikiem kremów z filtrem i tych o działaniu leczniczym, jednak często niezbędna jest suplementacja, szczególnie u osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, które mogą nie przyjmować wystarczających ilości cynku z pożywieniem. Ekspertka marki Marta Masi zwraca uwagę, że rekomendowane dzienne spożycie cynku dla osób dorosłych to od 10 do maksymalnie 25 mg dziennie. Kobiety w ciąży i w okresie laktacji nie powinny przekraczać 40 mg dziennie. W suplementach powszechnie stosowany jest siarczan cynku, którego dawka zależy od preparatu. Vázquez Remuiñan zwraca uwagę na to, że suplementacja cynkiem jest szczególnie skuteczna u osób cierpiących na trądzik różowaty, atopowe zapalenie skóry i łysienie plackowate, jako wsparcie stosowanego leczenia.
Dieta bogata w cynk: Co jeść, by dostarczyć go organizmowi?
By uniknąć niedoborów cynku, możesz zwrócić się do swojego dietetyka i włączyć do swojej diety suplementy lub zwiększyć spożycie tego minerału przez następujące pokarmy: warzywa strączkowe, orzechy, drób (kurczak i indyk), czerwone mięso, owoce morza, nasiona, zboża pełnoziarniste i pestki dyni, kiełki pszenicy, sardynki oraz jajka.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.
Wczytaj więcej