Znaleziono 0 artykułów
01.09.2024

Prebiotyki są niezbędne dla zdrowia jelit. Czym różnią się od probiotyków?

01.09.2024
(Fot. Spotlight. Launchmetrics)

Pomimo podobnej nazwy istnieje duża różnica między prebiotykami i probiotykami, choć zarówno jedne, jak i drugie są niezbędne do utrzymania nas w dobrym zdrowiu. Czym są, do czego służą i jak je przyjmować w pożywieniu i suplementach?

Wszyscy słyszeliśmy o probiotykach. Wiemy, że są one niezbędne dla zachowania równowagi mikroflory jelitowej, co z kolei jest kluczowe dla naszego ogólnego stanu zdrowia, nie tylko fizycznego, lecz także emocjonalnego. Ale jeśli chodzi o prebiotyki, to nasze przypuszczenia nie zawsze są oczywiste – jedna samogłoska robi różnicę. A więc czym są prebiotyki? Do czego służą? Które pokarmy zawierają ich najwięcej? Jaka jest różnica pomiędzy probiotykami a prebiotykami? Zapytaliśmy o to dietetyka Jo Woodhursta, który tworzy wysoce wydajne produkty dla marki medycyny holistycznej Ancient + Brave, znanej z najwyższej jakości suplementów kolagenowych.

Czym są prebiotyki?

Prebiotyki to niedoceniani bohaterowie zdrowych jelit. Są rodzajem błonnika, który odżywia nasze pożyteczne bakterie jelitowe. Wyobraźmy sobie, że prebiotyki są niczym nawóz dla dobrych bakterii w jelitach, pomagając mikrobiocie, jak ogrodowi, rozkwitać i rozwijać się.

Jaką funkcję pełnią prebiotyki?

Nasza mikrobiota jelitowa to cudownie złożony ekosystem bilionów mikroorganizmów, w tym bakterii, wirusów i grzybów, z których większość jest korzystna dla naszego zdrowia. Inne nieco mniej. Oczywiście każdy z nas ma mikrobiotę o innym składzie. Niezbędne jest zatem utrzymanie zrównoważonej mikroflory jelitowej, w której te dobre bakterie utrzymują pozostałe w ryzach, aby osiągnąć korzyści takie jak zdrowy układ trawienny, sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowa skóra, równowaga hormonalna i dobre samopoczucie psychiczne.

Błonnik prebiotyczny odżywia dobre bakterie, umożliwiając im rozwój. Te z kolei, w procesie fermentacji, mogą wytwarzać dobroczynne substancje (zwane postbiotykami), takie jak maślan sodu. Te trzy elementy działają w sposób ciągły: prebiotyki zasilają probiotyki, które produkują postbiotyki. Postbiotyki przynoszą wiele korzyści, między innymi wspomagają zdrowy układ odpornościowy, zmniejszają stany zapalne i obniżają poziom cukru we krwi, a także zapewniają niezbędne paliwo dla wyściółki jelit.

Jaka jest różnica pomiędzy probiotykami a prebiotykami?

Prebiotyki i probiotyki są niezbędne dla zdrowia jelit, ale odgrywają różne role. Prebiotyki to nieulegające trawieniu włókna, które działają jako pokarm dla probiotyków. Pomagają one stworzyć środowisko, w którym probiotyki mogą się rozwijać. Probiotyki to pożyteczne żywe bakterie, które bytują w naszych jelitach. Znajdują się w niektórych produktach spożywczych i suplementach. Pomagają utrzymać zdrową równowagę mikrobiologiczną i wspierają różne funkcje organizmu. Potrzebujemy szerokiej gamy szczepów probiotycznych, ponieważ każdy z nich odgrywa inną rolę i trudno jest ustalić, które szczepy probiotyczne zawarte w suplementach są najodpowiedniejsze dla każdego z nas. Wszyscy powinniśmy także regularnie spożywać pokarmy bogate w probiotyki, takie jak produkty poddawane fermentacji: kiszona kapusta, kimchi, jogurt, kefir.

Prebiotyki w żywności: Gdzie szukać tych najlepszych?

Prebiotyki znajdują się w żywności bogatej w błonnik. Zaleca się spożywanie około 30 g błonnika dziennie. Oto niektóre z głównych pokarmów prebiotycznych, które powinny znaleźć się w naszej diecie.

Czosnek

Jest bogaty w fruktoolisacharydy (FOS), takie jak inulina, prebiotyki, które odżywiają korzystne bakterie w jelitach i przeciwdziałają namnażaniu się „złych” bakterii.

Cebula i por

Zawierają duże ilości inuliny i pektyny o działaniu prebiotycznym i antyseptycznym dla jelit.

Karczochy

Doskonałe źródło inuliny, zawierają również cynarynę, polifenol o działaniu hepatoprotekcyjnym, moczopędnym i przeciwutleniającym.

Jabłka

Są bogate w pektyny, błonnik o skutecznym działaniu prebiotycznym, który pomaga regulować poziom cholesterolu.

Siemię lniane

Zawiera kwasy omega-3 o działaniu przeciwzapalnym, jest również bogate w prebiotyczne włókna, takie jak inulina.

Owies i jęczmień

Są bogate w beta-glukany o działaniu prebiotycznym. Beta-glukany z jęczmienia mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Mniszek lekarski

Zawiera wysoki poziom inuliny i stymuluje gruczoły układu trawiennego.

Cykoria

Oprócz tego, że jest bogata w fruktoolisacharydy, zawiera taninę o działaniu dezynfekującym i usuwającym toksyny.

3 naturalne prebiotyki do spożywania jako suplementy

Korzeń cykorii

Składa się w 68 proc. z inuliny, bogatego źródła prebiotyków.

Grzyby funkcjonalne

Grzyby są doskonałym źródłem prebiotyków, ponieważ zawierają różnorodne węglowodany, takie jak chityna i galaktany.

Kakao

Polifenole kakao, o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, mogą również działać jako prebiotyki, wspomagając rozwój dobrych bakterii i ograniczając rozwój tych szkodliwych.

Warto pamiętać, że żywność bogata w prebiotyki jest również bogata w inne korzystne związki i składniki odżywcze (witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne włókna), które przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia i optymalnego zdrowia jelit. Tak więc skupiając się na żywności prebiotycznej, uzyskujemy szereg korzyści zdrowotnych. Ze względu na to, że nasz mikrobiom jest tak indywidualny, skupienie się na spożywaniu prebiotyków może wspomagać naszą mikrobiotę i znajdujące się w niej pożyteczne bakterie.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.it.

Alessandra Signorelli
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Prebiotyki są niezbędne dla zdrowia jelit. Czym różnią się od probiotyków?
Proszę czekać..
Zamknij